Η κοτόσουπα είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Βέβαια, το να τρως κοτόσουπα ενώ είσαι κρυωμένη δεν θα σου κάνει κακό, από την άλλη, όμως, δεν θα σου θεραπεύσει το κρυολόγημα. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά κατά πόσο ένα μπολ ζεστής κοτόσουπας θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Όπως ένα ζεστό ρόφημα σε ένα μπολ, η σούπα είναι ηρεμιστική, ζεστή, ενυδατική, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμη περισσότερο από αυτό; Μπορεί η κοτόσουπα να μας γιατρέψει όταν δεν είμαστε καλά;

Η κατανάλωση ζεστών υγρών, όπως η σούπα, μπορεί να σε ανακουφίσει από τα συμπτώματά σου για σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ατμός από την κοτόσουπα μπορεί να ανοίξει τη βουλωμένη σου μύτη και τον λαιμό. Η σούπα είναι υγρή, κάτι που σίγουρα βοηθά στο να αραιώνει τη βλέννα, ενώ βοηθά και στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τις θεραπευτικές δυνάμεις της κοτόσουπας ήταν πάντα αντικρουόμενοι. Αιώνες αργότερα, όλοι εξακολουθούμε να τρώμε κοτόσουπα όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία, αλλά γιατί;

Το ζεστό, πεντανόστιμο υγρό μάς ζεσταίνει όταν τρέμουμε από πυρετό και καθαρίζει τα ιγμόρεια. Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να φάμε όταν κολλήσουμε έναν εποχιακό ιό. Κι όμως, παρά τη βαθιά ριζωμένη παράδοση, φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστα ισχυρά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ισχυρισμούς ότι η κοτόσουπα θα βοηθήσει πραγματικά στην καταπολέμηση του ιού του κρυολογήματος ή της γρίπης. Τι πραγματικά μας λέει η επιστήμη;

Οι έρευνες παίρνουν τον λόγο

Κι ενώ οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι έχει προστατευτική δράση ακόμη και όταν τον πυρετό τον προκαλεί η ελονοσία, ας δούμε τι ακριβώς έδειξε η έρευνα. Στην έρευνα συμμετείχαν 500.000 άτομα και έγινε από το Imperial College του Λονδίνου. Οι ειδικοί εξέτασαν τέσσερις διαφορετικές σούπες, με βάση τα λαχανικά, το κρέας και το κοτόπουλο και όπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, είχαν όλες σημαντική δράση.

Αυτό που δεν κατάφεραν στη συγκεκριμένη έρευνα να εντοπίσουν, είναι το συστατικό που μετατρέπει τη σούπα σε φάρμακο, καθώς όλες οι σούπες παρασκευάστηκαν με διαφορετικές πρώτες ύλες.

Σε άλλη έρευνα, όμως, που είχε γίνει το 2000, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αποκαλύψουν τα συστατικά της κοτόσουπας που την κάνουν θεραπευτική.

«Η κοτόσουπα αναστέλλει τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων κυττάρων», όπως γράφουν οι New York Times. Πρόκειται για τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, που ο ρόλος τους είναι να μειώνουν τη φλεγμονή. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Chest, η δραστική ουσία δεν εντοπίστηκε.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Mount Sinai στο Μαϊάμι το 1978 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια σπιτική κοτόσουπα εμφάνισαν αυξημένη ταχύτητα βλέννας και ροή αέρα από τη μύτη σε σύγκριση με όσους έπιναν μόνο κρύο ή ζεστό νερό. Σήμερα, στην επίσημη σελίδα του το νοσοκομείο Mount Sinai αναφέρει ότι ενώ «η σούπα κοτόπουλου μπορεί να έχει ήπια φαρμακευτική επίδραση στα κρυολογήματα», δεν θα θεραπεύσει το κρυολόγημά σου.

Αναφορά που δημοσιεύτηκε το 1998 στο περιοδικό Coping With Allergies and Asthma, ανέφερε ότι η κοτόσουπα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των μικροσκοπικών τριχιδίων στη μύτη να αποτρέπουν την είσοδο μολυσματικών σωματιδίων στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά!

Συμπερασματικά, η επιστήμη μας λέει ότι, ενώ μπορεί να μην θεραπεύει τον ιό του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, οι ιδιότητες της κοτόσουπας μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός.

Η ιδανική κοτόσουπα είναι αυτή

Σε άλλες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο μάραθος είναι από τα πιο δυνατά συστατικά που μπορεί να έχει μία σούπα, καθώς έχει ισχυρή δράση στην αντιμετώπιση του έντονο πόνου, όπως είναι οι πόνοι της περιόδου, οι κολικοί κ.ά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συστατικά του μιμούνται τη δράση των φυσικών οιστρογόνων, χωρίς και πάλι να το έχουν αποδείξει.

Για τον πόνο προτείνουν ως καλύτερη την καταλανική σούπα με κότα ελευθέρας βοσκής, φτιαγμένη με ζωμό από την καρκάσα της (οστά), σκόρδο, κρεμμύδι και, φυσικά, μάραθο.

«Το σκόρδο παρεμπιπτόντως βοηθά να αντιμετωπιστούν αρκετές καταστάσεις, διότι έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση, άρα είναι καλό για την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη και φυσικά τις λοιμώξεις», αναφέρει ο Guardian.