Το πιο πιθανό είναι ότι στο φαρμακείο του σπιτιού σου έχεις και τα δύο – χάπια παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης. Ποιο από τα δύο παυσίπονα, όμως, είναι κατάλληλο για τη στιγμή εκείνη που σε πιάνει ένας πόνος, πονοκέφαλος, πονόδοντος, μυϊκός πόνος και χρειάζεσαι ένα παυσίπονο; Θα πάρεις στην τύχη όποιο θα πιάσει το χέρι σου ή χρειάζεται να γνωρίζεις μερικά πράγματα παραπάνω;

Η παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο με ελάχιστες παρενέργειες. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο αποτελεσματικό για τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή. Η παρακεταμόλη έχει λίγες παρενέργειες, ενώ η ιβουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές. Η παρακταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι και τα δύο παυσίπονα. Και τα δύο αφαιρούν τα συμπτώματα του πόνου. Αλλά έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, τις οποίες πρέπει να γνωρίζεις και αναλύονται διαφορετικά.

Η London Doctors Clinic μας βοηθά να ρίξουμε φως στο τι έχει σχεδιαστεί να κάνει κάθε φάρμακο, πότε και πόσο συχνά πρέπει να το παίρνεις.

Παρακεταμόλη (γνωστή και ως ακεταμινοφαίνη)

Η παρακεταμόλη είναι ένα ήπιο παυσίπονο (αναλγητικό), αλλά δρα και στη μείωση του πυρετού (αντιπυρετικό). Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της παρακεταμόλης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αν και οι επιστήμονες εργάζονται με πολλαπλές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα. Η παρακεταμόλη πρέπει να χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου που προκαλείται από πονόδοντο, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς – όπως ο ήπιος πόνος της αρθρίτιδας.

Από την άλλη, δεν χρειάζεται να λαμβάνεται μετά το φαγητό και συνήθως μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με άλλα φάρμακα. Είναι δυνατή η ταυτόχρονη λήψη παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης, καθώς δρουν στον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους.

Η παρακεταμόλη είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές. Λαμβάνεται συνήθως ως κάψουλα ή δισκίο των 500 mg. Ωστόσο μπορεί να ληφθεί και σε υγρή μορφή για παιδιά και μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και ενδοφλεβίως σε νοσοκομεία. Είναι ασφαλές για τα παιδιά να λαμβάνουν παρακεταμόλη στην κατάλληλη δόση.

Μπορώ να τη λαμβάνω στην εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η λήψη παρακεταμόλης είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυες γυναίκες λαμβάνουν παρακεταμόλη για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης ασφαλές για τις μητέρες που θηλάζουν να λαμβάνουν παρακεταμόλη.

Τι να προσέξεις: Εάν υποφέρεις από ηπατικά, ή νεφρικά προβλήματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν πάρεις παρακεταμόλη, καθώς διασπάται κυρίως από το ήπαρ.

Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με την παρακεταμόλη. θεραπεύει τον πόνο, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πυρετού. Η κύρια διαφορά είναι ότι η ιβουπροφαίνη μειώνει τη φλεγμονή, είναι δηλαδή κατά βάση ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η ιβουπροφαίνη είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (ΜΣΑΦ). Αυτό σημαίνει ότι η ιβουπροφαίνη θα μειώσει τη φλεγμονή. Στο σώμα, η φλεγμονή εμφανίζεται για διάφορους λόγους: μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης ή να είναι η απάντηση του οργανισμού σε βλάβη.

Αν και το αποτέλεσμα μείωσης του πόνου θα συμβεί λίγο μετά τη λήψη του φαρμάκου, το αντιφλεγμονώδες συστατικό μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Η ιβουπροφαίνη διατίθεται σε διάφορες μορφές: κάψουλες, δισκία, σπρέι, τζελ και κρέμες. Το gel ιβουπροφαίνης είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για τον πόνο στην πλάτη και τους μυϊκούς πόνους, καθώς παρέχει αποτελεσματική, τοπική ανακούφιση από τον πόνο.

Μπορούν όλοι να πάρουν ιβουπροφαίνη;

Σε αντίθεση με την παρακεταμόλη, δεν μπορούν όλοι να πάρουν ιβουπροφαίνη. Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την λήψη ιβουπροφαίνης:

 • Αλλεργικοί (υπερευαισθησία) σε άλλα ΜΣΑΦ
 • Όσοι πάσχουν από έλκος στομάχου
 • Όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια
 • Ασθενείς με ηπατική νόσο

Οι παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγουν την ιβουπροφαίνη εντελώς.

Άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις μπορεί να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί:

 • Όσοι έχουν προβλήματα στους νεφρούς, ή στο ήπαρ
 • Ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο
 • Όσοι έχουν ελκώδη κολίτιδα
 • Όσοι έχουν άσθμα
 • Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Εάν έχεις υποστεί εγκεφαλικό στο παρελθόν

Μπορώ να τη λάβω στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν συμβουλές από γιατρό πριν λάβουν οποιαδήποτε φάρμακο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η παρακεταμόλη είναι γενικά ένα πιο κατάλληλο παυσίπονο.

Η ιβουπροφαίνη πρέπει να αποφεύγεται εντελώς στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επηρεάσει την καρδιά του εμβρύου.

Συμπερασματικά

 • Η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης.
 • Η παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο με ελάχιστες παρενέργειες.
 • Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο αποτελεσματικό για τον πόνο που σχετίζεται με τη φλεγμονή.
 • Η παρακεταμόλη έχει λίγες παρενέργειες, ενώ η ιβουπροφαίνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές.
 • Η οδηγία είναι να ξεκινήσεις με παρακεταμόλη για γενικό πόνο και αν είναι αναποτελεσματικό, δοκίμασε ιβουπροφαίνη. Συμβουλεύσου έναν επαγγελματία υγείας για παρατεταμένη χρήση ή εάν λαμβάνεις άλλα φάρμακα.