Δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, που σε πολλούς δημιουργεί συμπτώματα κρυολογήματος, δηλαδή, βουλωμένη μύτη και έντονο βήχα, φέτος το χειμώνα έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων, ένα κοκτέιλ πραγματικά εκρηκτικό. Το καλύτερο βέβαια είναι να καταφέρεις να αποφύγεις τη νόσηση χάρη στην πολύ καλή ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου, αλλά αν δεν το πετύχεις και βρεθείς τέτοιες μέρες με μπούκωμα και βουλωμένη μύτη, δες παρακάτω τις καλύτερες φυσικές λύσεις για το μπούκωμα, ώστε να ανακουφιστείς άμεσα και αγνά.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ρινική συμφόρηση

Η ρινική συμφόρηση εκτός των άλλων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα αυτιά, στην ακοή σου και στην ομιλία. Αυτό συμβαίνει γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπνοή από το στόμα, όταν η μύτη είναι βουλωμένη, δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει ότι «χορταίνει αέρα», αφού το στόμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της μύτης ως κύριο όργανο αναπνοής.

Η βουλωμένη μύτη μπορεί να επιβαρύνει ακόμη και την ποιότητα του ύπνου μας. Το αποτέλεσμα; Υπνηλία και κούραση την επόμενη ημέρα.

Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε φυσικές λύσεις για το μπούκωμα για «ελεύθερη» μύτη, άρα και αναπνοή. Δώσε προσοχή, εφάρμοσέ τις και άμεσα θα ανακουφιστείς.

Αλατόνερο

Το αλατόνερο καταπραΰνει το συνάχι, αρκεί να κάνεις ρινικές πλύσεις με αυτό αρκετές φορές τη μέρα. Φτιάξε το μόνος σου, ζεσταίνοντας λίγο νερό και προσθέτοντας μέσα αλάτι. Δεν πρέπει να το πιεις, αλλά να κάνεις ρινικές πλύσεις, χρησιμοποιώντας μια σύριγγα.

Φυσικές λύσεις για το μπούκωμα: Εισπνοές με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

Εναλλακτικά, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι γνωστό ότι βοηθά στη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μπορείς να ρίξεις μερικές σταγόνες σε ζεστό νερό που ατμίζει. Και πάλι όμως, καλό είναι να σκεπάσεις το πρόσωπό σου με μια πετσέτα.

Φυσικές λύσεις για το μπούκωμα: Πιες άφθονα ζεστά ροφήματα

Είναι τρομερά βοηθητικά στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός πως από όταν ήμασταν μικροί, οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν πάντα ένα ζεστό ρόφημα, συνήθως τσάι, όταν είχαμε συνάχι.

Ζεστές σούπες

Όπως συμβαίνει και με τα ροφήματα, οι ζεστές σούπες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοτόσουπα) αποτελούν ένα καλό γιατροσόφι για τη γρίπη, τις ιώσεις και τη βουλωμένη μύτη, το οποίο γνωρίζουμε σχεδόν απ’ όταν γεννηθήκαμε. Ο ατμός από τη σούπα και η θερμοκρασία της (προσοχή, δεν πρέπει να είναι καυτή, γιατί θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα) σίγουρα βοηθούν. Οι ζεστές σούπες είναι επίσης χρήσιμες και στην ιγμορίτιδα.

Μέλι

Το μέλι είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ιδιαίτερα δημοφιλές για το λαιμό και το βήχα αλλά έμμεσα και για τη βουλωμένη μύτη. Μπορείς να το καταναλώσεις σκέτο, αλλά για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, πρόσθεσε λίγο (2-3 κουταλάκια του γλυκού) σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιες το. Μπορείς να το συνδυάσεις ακόμη και με λεμόνι, για έξτρα βιταμίνη C ή κανέλα, είτε σε κάποιο άλλο ρόφημα π.χ στο γάλα.

Φυσικές λύσεις για το μπούκωμα: Βιταμίνη C

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αυτό που πλήττεται όταν έχεις ίωση ή γρίπη, ωστόσο είναι και αυτό που θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Για να το ενισχύσεις, θα πρέπει να του παρέχεις την πολύτιμη βιταμίνη C. Μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τη ρινική συμφόρηση, αλλά σίγουρα ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της γρίπης ή μίας ίωσης και κατά συνέπεια και την ενοχλητική βουλωμένη μύτη. Θα τη βρεις σε τροφές όπως το πορτοκάλι, το μπρόκολο και οι πιπεριές.

Τζίντζερ

To τριμμένο τζίντζερ είναι ένα κόλπο – γιατροσόφι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της βουλωμένης μύτης. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αποσυμφόρηση της. Απλώς πρόσθεσε μερικές φέτες τζίντζερ μέσα σε βραστό νερό για περίπου 5 λεπτά και το ρόφημά σου είναι έτοιμο.

Σκόρδο

Παρά την κάπως βαριά μυρωδιά του, είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Χρήσιμο είτε μέσω εισπνοής είτε σαν ρόφημα. Βράσε νερό και στη συνέχεια πρόσθεσε φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο σε αυτό (3 έως 4 σκελίδες αρκούν). Στάσου πάνω από τους ατμούς και άρχισε να παίρνεις εισπνοές (αφού πρώτα καλύψεις το πρόσωπο σου με μία πετσέτα).