Πέρασες κρυολόγημα, αλλά τώρα όλα καλά. Αφού συνήλθες, όμως, πρέπει να φροντίσεις με ιδιαίτερη προσοχή την υγιεινή του χώρου σου, καθώς ορισμένα είδη οικιακής χρήσης μπορεί να γίνουν πρόσφορο έδαφος για μικρόβια.

Αντικείμενα όπως σεντόνια, πετσέτες και τηλέφωνα πρέπει να απολυμανθούν σχολαστικά, ώστε να βεβαιωθείς ότι το κρυολόγημά σου θα φύγει ανεπιστρεπτί. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να ανοίγεις τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας και να βγάζεις συνεχώς τις σακούλες με τα σκουπίδια που μπορεί να είναι γεμάτα χαρτομάντιλα που έχεις χρησιμοποιήσει.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά όμως… Αφού πέρασες κρυολόγημα, υπάρχουν μερικά βασικά οικιακά αντικείμενα που πρέπει να απολυμανθούν σωστά. Όταν εσύ ή κάποιος στο σπίτι σου έχει κρυολόγημα ή γρίπη, μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πώς να αποτρέψεις την εξάπλωση της λοίμωξης. Η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες, επομένως η απολύμανση ενός κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτό είναι σημαντικό είτε για να μην αρρωστήσουν οι υπόλοιποι μέσα στο σπίτι είτε απλά για να αποφύγεις έναν δεύτερο γύρο οποιασδήποτε εποχικής ίωσης.

«Το συνηθισμένο κρυολόγημα προκαλείται από μια ομάδα ιών, πιο συχνά από τον ρινοϊό, που μεταφέρεται κυρίως στον αέρα και μεταδίδεται από άλλα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του κρυολογήματος», δήλωσε ο William Li, MD, New, ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ των York Times “του “Eat to Beat Your Diet: Burn Fat” και “Heal Your Metabolism, and Live Longer”.

Ακολουθούν τα είδη οικιακής χρήσης που οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την απολύμανση μετά από κάποια ασθένεια, καθώς και πρόσθετες συμβουλές για να διατηρήσεις το σπίτι σου φρέσκο αυτήν την εποχή που οι ιώσεις ξεκινούν να κάνουν… πάρτι…

Ξεκινάμε καθαριότητα

Ενώ ο καθαρισμός όλου του σπιτιού σου από πάνω προς τα κάτω θα ήταν η ιδανική κατάσταση για να πεις «αντίο» στα εποχιακά μικρόβια, υπάρχουν μερικά πράγματα που αξίζουν πρώτα απ’ όλα την προσοχή σου, σύμφωνα με όσα μας λέει ο οικογενειακός γιατρός Μανώλης Βουταδάκης.

Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα και τα μαξιλάρια

Με το που θα αισθανθείς υγιής ξανά, φρόντισε να πετάξεις όλα τα σεντόνια του υπνοδωματίου στον κάδο του πλυντηρίου. «Περνάμε πολύ χρόνο στο κρεβάτι μας, ξεκουραζόμαστεόταν είμαστε άρρωστοι και πιθανόν να βήχουμε», είπε ο Piyal Alam, DO, οικογενειακός γιατρός της Northeast Medical Group στο Yale New Haven Health. «Υπάρχει δυνατότητα εξάπλωσης παθογόνων εκεί και είναι καλύτερο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος με το καθάρισμα (πλυντήριο).»

Δεδομένου ότι το υπνοδωμάτιο μπορεί γρήγορα να γίνει ένας από τους πιο μολυσμένους από μικρόβια χώρους του σπιτιού ενώ είσαι κλινήρης, ξεκίνα από εκεί την καθαριότητα.

Πετσέτες πλυσίματος

Παρόμοια με τα σεντόνια και το μαξιλάρι, οι πετσέτες μπορούν να μεταφέρουν υπολείμματα της μόλυνσης και να τη μεταδώσουν στα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού.

«Είναι γενικά καλή πρακτική να πλένουμε ή να αλλάζουμε πετσέτες μία φορά την εβδομάδα, καθώς μπορεί να φιλοξενούν παθογόνα σωματικά υγρά, ακόμη περισσότερο όταν είσαι άρρωστη», λέει ο Alam, ενώ ο Λι εξηγεί ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως η μύτη που τρέχει και ο βήχας, μπορεί να εκτοξεύσουν σωματικά υγρά στον αέρα, τα οποία “προσγειώνονται” στις τέσσερις γωνιές του σπιτιού.

Καθαρά σκεύη φαγητού και ποτού

Αν και σου φαίνεται το πιο φυσικό πράγμα να χρησιμοποιήσεις ξανά την ίδια κούπα για το τσάι μέσα στην ημέρα, είναι καλύτερο να πιάνεις μια καθαρή κούπα κάθε φορά που θέλεις να πιεις κάτι.

Τα σκεύη του φαγητού και του ποτού μπορούν να φιλοξενήσουν γρήγορα μικρόβια. Επομένως, όχι μόνο θα πρέπει να αντικαθιστάς αυτά τα σκεύη μετά από κάθε χρήση, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεις να μοιράζεσαι το φλιτζάνι σου με άλλους.

«Είναι καλύτερο να μην μοιράζεσαι τα πιατικά σου ενώ είσαι άρρωστη για να περιορίσεις την εξάπλωση παθογόνων μικροοργανισμών», λέει ο Alam. «Βεβαιώσου ότι έχεις καθαρίσει καλά τα σκεύη πριν τα μοιραστείς με τους υπόλοιπους μέσα στο σπίτι μετά το κρυολόγημα για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο».

Πέρασε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι τις ηλεκτρονικές συσκευές σου

Το πιο πιθανό είναι ότι το τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής ή το tablet σου ήταν κοντά σου καθώς ήσουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Αυτές οι συσκευές μπορούν γρήγορα να γίνουν ένα ασφαλές καταφύγιο για μικρόβια.

Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι τα τηλέφωνα—τα οποία σπάνια καθαρίζονται—μπορεί να αποτελούν σημαντικό χώρο αποθήκευσης παθογόνων παραγόντων.

«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια θα σου επιτρέψουν να επαναχρησιμοποιήσεις τη συσκευή με ασφάλεια μετά από μια ασθένεια», επισημαίνει ο Scott Roberts, MD, επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο Yale School of Medicine.

Σκούπισε οποιασδήποτε επιφάνεια αφής

Μην ξεχνάς να σκουπίζεις τυχόν επιφάνειες υψηλής αφής, όπως πάγκους μπάνιου ή πόμολα πόρτας.

«Οι διακόπτες φωτισμού, τα πόμολα των θυρών και οι πάγκοι πρέπει να απολυμαίνονται για να σκοτώνονται οι ιοί που θα μπορούσε να εξαπλωθούν εάν κάποιος δεν πλένει σωστά τα χέρια του», λέει ο Ρόμπερτς.

Ο Λι εξήγησε ότι ενώ ένα κρυολόγημα δεν παραμένει μολυσματικό για πολύ, εάν βρίσκεται σε μια επιφάνεια όπως ο πάγκος, ο ιός μπορεί να παραμείνει έως και μια εβδομάδα. «Έτσι, είναι συνετό να σκουπίζεις επιφάνειες που μπορεί να έχουν στεγνώσει σωματίδια αερολύματος προστατεύοντας και όλους τους υπόλοιπους», τονίζει ο Ρόμπερτς.