Κάθε σχέση είναι διαφορετική και το σεξ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν βρίσκεσαι σε μία συντροφική σχέση και δεν είσαι ικανοποιημέν@ με τη σεξουαλική σου ζωή, αν η συχνότητα του σεξ έχει μειωθεί ή το βιώνεις ως μια βαρετή διαδικασία, τότε χρειάζεται να σου υπενθυμήσουμε κάποιες αλήθειες που μπορεί να σε ανακουφίσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς διαφορετικά.

Κάποιες φορές δε θα έχουμε διάθεση για σεξ και «είναι οκ αυτό»

Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το σεξ έρχεται και φεύγει σε φάσεις και αυτό δεν είναι ούτε κάτι κατακριτέο, ούτε φυσικά κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση είναι πολλοί, με μερικούς εξ αυτών να σχετίζονται με το άγχος, την έλλειψη ύπνου, τις ορμονικές διακυμάνσεις, τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων καθώς και διάφορα θέματα ψυχικής υγείας.

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με βαθύτερα ζητήματα της σχέσης

Καλό σεξ σημαίνει συνήθως και ευτυχισμένη σχέση και το αντίστροφο. Και πράγματι, σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ικανοποίησης και της ικανοποίησης από τη σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον/ην σύντροφό σας, πιθανότατα δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι ούτε με τη σεξουαλική μας ζωή μαζί του.

Η σεξουαλική επιθυμία τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου

Η έναρξη μιας σχέσης περιλαμβάνει τόση πολλή σεξουαλική ενέργεια ακριβώς επειδή είναι καινούργια και οι σύντροφοι βρίσκονται ακόμη σε φάση σεξουαλικής εξερεύνησης. Καθώς αυτά τα πράγματα περνούν, τα ζευγάρια αποκτούν οικειότητα και μια «ροή» σεξουαλικής επιθυμίας, η οποία είναι συνήθως χαμηλότερη απ’ ότι στο αρχικό στάδιο της σχέσης.

Οι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν το σεξ μόλις αρχίσουν να το κάνουν, ακόμα κι αν αρχικά δεν είχαν διάθεση

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει την ερωτική επιθυμία διαφορετικά. Άλλοι έχουν τη διάθεση να κάνουν σεξ πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε σωματική διέγερση. Σε άλλους, η σεξουαλική επιθυμία εμφανίζεται μόνο όταν διεγερθούν σωματικά. Αν, λοιπόν, δεν έχουμε την «αυθόρμητη» διάθεση για σεξ κάποια στιγμή, αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα δε θα το απολαύσουμε μόλις συμβεί.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε σεξ απλώς «για να κάνουμε»

Κανείς δεν χρειάζεται να κάνει σεξ με κανέναν όταν δεν το θέλει, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να τον κάνει να νιώσει από δυσφορία μέχρι και αγανάκτηση για τον/ην σύντροφό του. Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει, μάλιστα, ότι το να κάνεις σεξ μόνο και μόνο για να αποφύγεις το αίσθημα ενοχής για την απογοήτευση του συντρόφου σου στην πραγματικότητα οδηγεί σε χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Από την άλλη, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Psychology and Personality Science, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν ως κίνητρο να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ανάγκες του συντρόφου τους τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία για εκείνον.

Οι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης χαμηλή λίμπιντο

Έχει θεωρηθεί ότι συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που σταματούν να επιθυμούν το σεξ σε μια μακροχρόνια σχέση ενώ οι άνδρες έχουν σχεδόν πάντα την ίδια σεξουαλική ορμή. Κι όμως, η σύμβουλος ζευγαριών Sheryl Paul, MA, λέει στο mbg ότι παρατηρεί εξίσου πολλά ετεροφυλόφιλα ζευγάρια όπου ο άνδρας είναι ο σύντροφος αυτός που έχει χαμηλότερη λίμπιντο.

Το σεξ δεν χρειάζεται να είναι πάντοτε αυθόρμητο

Κι όμως, το προγραμματισμένο σεξ μπορεί να είναι εξίσου παθιασμένο, επειδή υπάρχει η αίσθηση της προσμονής μέχρι το ραντεβού. Το sexting, επιπλέον, αποτελεί έναν πολύ ωραίο τρόπο να αυξηθεί η σεξουαλική επιθυμία σε μια μακροχρόνια σχέση.

Το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να είναι παθιασμένο και άφθονο

Σου προτείνουμε να απορρίψεις όποια υπόθεση έχεις κάνει σχετικά με το πως μοιάζει η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η φημολογούμενη «φθορά του πάθους» στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μακροχρόνια σχέση και συγχρόνως υπέροχη σεξουαλική ζωή, αφού όσο περισσότερο γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο άνετα νιώθουν να εξερευνούν μαζί νέες σεξουαλικές εμπειρίες.

Συμπερασματικά, καλά όλα αυτά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να θυμάσαι πως το τι ρόλο παίζει το σεξ σε κάθε σχέση -και ποια συχνότητα θεωρείται ικανοποιητική- εξαρτάται πραγματικά από τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή. Μερικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο για το σεξ και δεν το χρειάζονται ιδιαίτερα για να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση. Το βασικό είναι το ζευγάρι να μιλά για τη σεξουαλική του ζωή και να βρίσκει τρόπους να καλύπτονται οι ανάγκες και των δύο συντρόφων.