Όταν o Joseph Pilates πρωτοανέπτυξε τη μέθοδο άσκησης που πήρε το όνομά του, κάπου στη δεκαετία 1920, μάλλον δεν περίμενε πως έναν αιώνα μετά η ίδια μέθοδος θα ήταν μία από τις κορυφαίες επιλογές για ορθοσωμία και εκγύμναση.

Κι όμως, οι ασκήσεις που εκείνος ανέπτυξε, έχοντας μεγαλώσει σε μία οικογένεια με γονείς γυμναστές και φυσικοθεραπευτές, είναι τόσο ισορροπημένες, τόσο ευέλικτες και τόσο αποτελεσματικές που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και την αποθεραπεία μύων μετά από τραυματισμό.

Όπως και η yoga έτσι και η μέθοδος Pilates ενεργοποιεί κι ενδυναμώνει όχι μονάχα τους επιφανειακούς μυς αλλά και τους εν τω βάθει, εκείνους που περικλείουν το σκελετικό μας σύστημα και που προστατεύουν τα όργανά μας. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Γιατί φροντίζει στην υποστήριξη της φυσικής μας κατάστασης από μέσα προς τα έξω και ενώ δεν συμβάλει στην υπερβολική διόγκωση των μυών τους ενδυναμώνει και τους επιμηκύνει ώστε να είναι τόσο δυνατοί όσο και ελαστικοί. Κι αν πιστεύεις πως μυς που δεν φαίνεται, δεν χρειάζεται να είναι τονωμένος, σου έχω νέα. Με τρανό παράδειγμα το σεξ που, για να το απολαμβάνεις καλύτερα, χρειάζεσαι δυνατό πυελικό έδαφος. Κάτι που δεν φαίνεται “με γυμνό μάτι” και που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο βιώνεις τη σεξουαλική σου ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις τις παρακάτω (4) ασκήσεις που δημοσίευσε πρόσφατα η Ruth του Ruth Pilates Studio για να ενδυναμώσεις τους μυς της πυέλου και του κορμού.

1. Με ένα τουβλάκι ή ένα χοντρό βιβλίο κάτω από τις φτέρνες, λύγισε τα γόνατα δεξιά κι αριστερά, κάνοντας βαθύ κάθισμα.

.2 Ξαπλωμένη στο έδαφος και με λυγισμένα πόδια ώστε να ακουμπούν κάτω τα πέλματα, ρόλαρε την οσφυική μοίρα “πλησιάζοντας” την λεκάνη στο στήθος και απομακρύνοντάς τη από αυτό.

3. Με ένα foam roller ή ένα τουβλάκι κάτω από τη λεκάνη κάνε “ψαλίδια” ανοίγοντας τα πόδια δεξιά κι αριστερά και σταυρώνοντάς τα μεταξύ τους.

4. Στην ίδια θέση, λύγισε το ένα πόδι φέρνοντας το πέλμα κοντά στη λεκάνη ενώ ανοίγεις το άλλο κι επανέλαβε από την άλλη πλευρά.