Τι είναι για εσένα ευτυχία; Αν ήταν μία ερώτηση έκθεσης σίγουρα θα λαμβάναμε πολλές και ξεχωριστές απαντήσεις. Σίγουρα ο κάθες άνθρωπος έχει τις δικές του «πηγές», από τις οποίες αντλεί θετικά συναισθήματα. Υπάρχουν, όμως, κάποια δεδομένα που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορούν να μας προσφέρουν χαρά και ευτυχία. Εδώ θα μάθεις τα έξι από αυτά και είναι πιο απλά απ’ότι φαντάζεσαι. Χαλάρωσε και απόλαυσε!

Γεννηθήκαμε στο φως και επιστρέφουμε σε αυτό

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Global Environmental Change, όταν βρίσκεσαι έξω έχεις περισσότερες πιθανότητες να αισθανθείς χαρά. Το ιδανικό σημείο για να «συναντήσεις» την ευτυχία είναι κοντά στο νερό, σύμφωνα με την έρευνα. Εννοείται, πως αν βρίσκεσαι στη φύση είναι ακόμα καλύτερα. Μπορείς να κάνεις και forest bathing.

Η ευτυχία είναι μεταδοτική

Αυτά κι αν είναι υπέροχα νέα: Η ευτυχία είναι μεταδοτική. Σύμφωνα με έρευνα του British Medical Journal, μπορούμε να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι όταν βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που αισθάνονται το ίδιο. Αν κάποιος είναι ευτυχισμένο μπορεί να μας κάνει κι εμάς. Έτσι, κι εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να συμβάλλουμε στη χαρά κάποιου άλλου. Ένας αέναος κύκλος ευτυχίας.

Η ευτυχία καταπραΰνει τον πόνο

Μπορεί η ευτυχία να λειτουργήσει ως παυσίπονο; Μία έρευνα του 2005 στο Journal of Consulting and Clinical Psychology βρήκε πως οι γυναίκες που υπέφεραν από αρθρίτιδα και ινομυαλγίες, βίωναν λιγότερο πόνο, όταν είχαν πιο θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός κ.ά.

Τα φωτεινά χρώματα φωτίζουν την ημέρα μας

Σύμφωνα με μελέτη του 2019, στο BMC Medical Research Methodology, τα φωτεινά χρώματα πηγαίνουν χέρι – χέρι με την ευτυχία. Και αυτό είναι αλήθεια, ειδικά, για το ζεστό, πλούσιο κίτρινο.

Οι μυρωδιές των λουλουδιών προσθέτουν στην ευτυχία σου

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μία έρευνα του Rutgers University, αφού βρέθηκε πως όσοι εκτίθενται στα αρώματα των λουλουδιών έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν χαρά. Ακούγεται πολύ απλό για να μην γεμίσουμε τα βάζα μας με λουλούδια.

Διάβασε επίσης: Τι να κάνω όταν δεν έχω διάθεση;

Οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρήματα

Έχεις ακούσει τη φράση πως «τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία»; Σίγουρα, μπορούν να αγοράσουν όμορφες εμπειρίες, αλλά τι σημασία έχει αν δεν τις μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου; Η επιστήμη το επιβεβαιώνει, άλλωστε, πως οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρήματα. Μία έρευνα στο Journal of Socio-Economics βρήκε πως η ικανοποίηση που πέρνουμε από τις σχέσεις (ερωτικές ή πλατωνικές) διαδραματίζουν σπουδαιότερο ρόλο στην ευτυχία μας σε σύγκριση με 100.000 δολάρια.

Η ευτυχία ερευνάται με κάθε πιθανό τρόπο και θα συνεχίσει να μας δίνει ενδιαφέρονται και σημαντικά ευρήματα. Μέχρι τότε, συνέχισε να την μοιράζεσαι με τον κόσμο γύρω σου.