Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζουμε για μια σχέση, είναι πώς το να είμαστε ευάλωτοι σε αυτή είναι μάλλον ένα από τα «κλειδιά» για την επιτυχία της. Και παρότι η «ευαλωτότητα» δε θεωρείται μια πολύπλοκη λέξη, είναι σίγουρα μια περίπλοκη έννοια, που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει ούτε εύκολα, ούτε φυσικά σε όλους.

Τι σημαίνει να είσαι ευάλωτος;

«Το να είμαστε ευάλωτοι σημαίνει ότι παίρνουμε τη συνειδητή απόφαση να μην κρυβόμαστε», εξηγεί η σύμβουλος και θεραπεύτρια ζευγαριών, Alicia Muñoz.

Στις σχέσεις, το να είσαι ευάλωτος είναι η πράξη του να δείχνεις σε κάποιον ακριβώς ποιος είσαι και πως νιώθεις χωρίς εγωισμούς ή άμυνες, αλλά με θάρρος ακόμη κι αν υπάρχει ο κίνδυνος να πληγωθείς. Ωστόσο, «πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ευάλωτοι για να κάνουμε τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο απέναντί μας. Δεν είναι εργαλείο χειραγώγησης. Είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης. Το κάνουμε για εμάς!», τονίζει η Muñoz.

Με ποιούς τρόπους μπορείς να είσαι ευάλωτος σε μια σχέση;

Βάλε σε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Οι σχέσεις χρειάζονται ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Για να μπορέσεις να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής -άρα και ευάλωτος- με τη σχέση σου, όμως, πρέπει πρώτα να μπορέσεις να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής με τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου. Γιατί ως γνωστόν, αν δεν είσαι πρώτα καλά με εσένα, δε θα μπορέσεις να είσαι καλά με κανέναν άλλον!

Πάρε το ρίσκο

Τι ρίσκο μπορεί να κρύβει το να δείξουμε στο/ην σύντροφό μας πόσο ευάλωτοι μπορεί να νιώθουμε; Τον κίνδυνο μήπως πληγωθούμε. Σίγουρα, όμως, δεν μπορούμε πάντα να περιμένουμε να έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς ή θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν θα κριθούμε ή δε θα μας απορρίψουν, γιατί δεν θα έρθει. Απλώς πρέπει να πάρουμε το ρίσκο!

Μίλα ανοιχτά για το τι πραγματικά νιώθεις

Αφού έχεις έρθει πρώτα εσύ σε επαφή με τα πραγματικά σου συναισθήματα -είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά- δοκίμασε να αρχίσεις να τα μοιράζεσαι και με το άνθρωπό σου, χωρίς να προσπαθείς να τα «κρύψεις» ή να τα «κουκουλώσεις». Είμαι ευάλωτος σημαίνει να μπορώ να ανοίγομαι φέρνοντας στην επιφάνεια τις σκέψεις και τις ανάγκες μου. Είναι πράγματι μια δύσκολη διαδικασία, είναι όμως άδικο ο άνθρωπός σου να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σου δώσει ό,τι χρειάζεσαι, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που έχεις ανάγκη.

Ζήτα τη συμβουλή ενός ειδικού

Όλοι μας «κουβαλάμε» πράγματα μέσα μας, από το φόβο μην πληγωθούμε μέχρι το φόβο της εγκατάλειψης και τόσες ακόμη καταστάσεις που πηγάζουν ενδεχομένως από προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες μας. Ζητώντας τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και να αποδεχτούμε του φόβους μας, ξεκινώντας παράλληλα να δουλεύουμε για την αντιμετώπισή τους.

Το αξίζουν

Για να έχεις επιλέξει τον συγκεκριμένο άνθρωπο για σύντροφό σου υποθέτω πως θεωρείς ότι του αξίζει το 100% του εαυτού σου και όχι μόνο το 60%. Και αυτό σίγουρα σημαίνει ότι θα σε δει και ευάλωτο και «είναι απόλυτα οκ αυτό». Και σίγουρα και απόλυτα ειλικρινές.

Και να θυμάσαι πως ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αφού «ανοιχτείς» στον/ην σύντροφό σου, έχεις ήδη ωφεληθεί από αυτό!