Το λένε και τα περιοδικά, το λέει κι η τηλεόραση, το λένε και οι ειδικοί – όλα και όλοι συμφωνούν! Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω για μία υγιή σχέση. Και αυτό γιατί δημιουργεί μια γερή βάση πάνω στην οποία μπορεί να καλλιεργηθεί βαθιά εμπιστοσύνη, αλληλοκατανόηση και ικανοποίηση. Θα ήταν όμως ψέματα να πούμε πως η καλή επικοινωνία στη σχέση είναι ένας στόχος που μπορεί κάθε ζευγάρι να φτάσει κι έπειτα να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι σπριντ αλλά καθημερινός μαραθώνιος που μεταβάλλεται ανάλογα με τις εποχές. Έτσι ακόμα και τα ζευγάρια που απολαμβάνουν άψογη επικοινωνία μία περίοδο, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτή κάποια άλλη.
Τα καλά νέα είναι πως η βελτίωση της επικοινωνίας δεν είναι, από μόνη της, κάτι δύσκολο. Αλλά θέλει χρόνο κι επιμονή. Και φυσικά καλή διάθεση κι από τα δύο μέλη ώστε να βελτιώθεί τόσο η ικανότητα ομιλίας όσο και η ικανότητα ακρόασης. Γιατί η καλή επικοινωνία, απαιτεί και τα δύο. Κάπου εδώ έρχεται η ψυχολόγος Δρ. Nicole LePera, σαν από μηχανής θεός, με ένα περιεκτικό Instagram post και κάνει την καλή επικοινωνία να μοιάζει… παιχνίδι. Περίπου, δηλαδή. Γιατί το παιχνίδι αυτό περιέχει ερωτήσεις για δύσκολους λύτες.
Σύμφωνα με τη LePera, η έλλειψη επικοινωνίας παρατηρείται πιο συχνά σε συγκεκριμένα ζητήματα με το ζευγάρι να αποφεύγει όλο και συχνότερα να κάνει συζητήσεις γύρω από αυτά ελπίζοντας πως θα λυθούν από μόνα τους. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει και τελικά η αποφυγή οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη κάθε κουβέντας γι’ αυτά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει παρατηρώντας σχέσεις όπου τα ίδια ακριβώς ζητήματα δημιουργούσαν συχνά εντάσεις και προβλήματα. Για πολλούς από εμάς, μάλιστα, κάποια από αυτά τα θέματα ήταν “ταμπού” στην οικογένειά μας αποτρέποντας μας από κάθε είδος επικοινωνίας γύρω από αυτό – συγκρουσιακή και μη.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, η ίδια τονίζει πως για να παραμένουμε “στην ίδια ομάδα” με τον σύντροφό μας, οφείλουμε να τσεκάρουμε συχνά πώς είναι η μεταξύ μας επικοινωνία και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζεται. Έτσι, πριν να δεσμευτούμε σοβαρά με κάποιον μας προτείνει να βαθύνουμε την επικοινωνία μαζί του συζητώντας για τα εξής θέματα: τις ιδέες μας για τα χρήματα και τον τρόπο που ξοδεύουμε, τα όρια που θέτουμε με την πατρική οικογένειά μας, τον τρόπο που λαμβάνουμε μικρές και μεγάλες αποφάσεις, τις βασικές αξίες της σχέσης μας, τις ιδέες μας για τα παιδιά, αν θέλουμε να αποκτήσουμε και με τι αξίες θα θέλαμε να τα μεγαλώσουμε, τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όνειρά μας για τη σχέση.
Επικοινωνία στη σχέση: Η ειδικός μάς προτείνει να ξεκινήσουμε από τις παρακάτω ερωτήσεις και να παραμείνουμε όσο χρόνο χρειάζεται σε ένα θέμα πριν να περάσουμε στο επόμενο
- Πώς θα ήθελες να προσεγγίζουμε τα κοινά μας οικονομικά όσον αφορά τα έξοδα, την αποταμίευση και τις μεγάλες οικονομικές αποφάσεις;
- Πόσο σημαντική είναι για σένα η σεξουαλική οικειότητα; Πόσο συχνά έχεις ανάγκη να συμβαίνει και με ποιους τρόπους;
- Τι όρια βάζεις στους γονείς σου και τους συγγενείς σου; Τι προσδοκάς αντίστοιχα, από εμένα σε αυτόν τον τομέα;
- Ποιες θα έλεγες πως είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν τη σχέση μας;
- Θέλουμε να κάνουμε παιδιά; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο; Τι ρόλο φαντάζεσαι πως θα παίζουμε στη ζωή τους; Τι είδους γονιός θα ήθελες να είσαι; Πώς φαντάζεσαι την οικογένειά μας;
- Πώς πιστεύεις ότι θα είναι η σχέση μας σε 1 χρόνο; Σε 5 χρόνια; Στο απώτερο μέλλον;
Σίγουρα κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις θα κάνουν την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά (από άγχος κι όχι έρωτα) όμως χρειάζεται να θυμάσαι πως αυτός ο φόβος πηγάζει από μία εποχή και μια κατάσταση στην οποία δεν βρίσκεσαι πια. Επιπλέον, όσο τα χρόνια περνούν και κάποιες από αυτές τις απαντήσεις θα αλλάξουν αναπόφευκτα. Η συχνή επανάληψή τους, ωστόσο, είναι που μας κρατά σε ουσιαστική σύνδεση με τον σύντροφό μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό και τις βαθιές μας επιθυμίες. Κι αν στόχος είναι να απολαμβάνουμε μία υγιή, ικανοποιητική σχέση που τιμά όλα τα μέλη της, τότε αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις είναι ένας σίγουρος δρόμος για να την απολαμβάνουμε για περισσότερο.