Σε μία πρόσφατη συζήτηση με μια φίλη, μου εξέφρασε πόσο την προβληματίζει το γεγονός πως για το παραμικρό που της ζητηθεί στην κατά τα άλλα δημιουργική δουλειά της, στρέφεται στο ChatGTP. Και ενώ μπορεί να την καθησύχαζε που δεν θα ξεμείνει ποτέ από ιδέες με την βοήθεια του AI, εκείνη προβληματίζεται πολύ για την έλλειψη δημιουργικότητας που την έχει κατακλύσει.

Πράγματι είναι πολύ εύκολο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου μας, που σχετίζεται με τη δημιουργικότητα, όταν έχουμε κάποιον άλλον να το χρησιμοποιήσει για εμάς. Και χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας βέβαια, είναι πολύ συχνό να αισθανθείς ότι η δημιουργικότητα σου είναι ένα άδειο βαρέλι, αδύνατον να γεμίσει ξανά.

Ευτυχώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι μαγικός και μπορείς με μερικές τεχνικές να διεγείρεις ξανά την δεξιά πλευρά του.

Εντόπισε πότε είσαι στα καλύτερα σου

Μπορεί να είναι την ώρα που ξαπλώνεις να κοιμηθείς, ή την ώρα που κάνεις ντους – για εμένα, ας πούμε, είναι την ώρα που κάνω προπόνηση. Σίγουρα έχεις κι εσύ κάποια ώρα στην οποία η δημιουργικότητα σου είναι στα καλύτερα της. Εντόπισε ποια ώρα είναι αυτή, και προστάτεψε την. Φρόντισε να μην την παραλείπεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό τη στιγμή που θα πεταχτεί η δημιουργική σου ιδέα, να μην πεις στον εαυτό σου «θα το θυμάμαι, δεν χρειάζεται να το σημειώσω» γιατί ξέρεις πολύ καλά ότι λίγες ώρες αργότερα θα «σπας» το κεφάλι σου να θυμηθείς ποια ήταν η ιδέα αυτή που σε ενθουσίασε.

Εγώ προσωπικά όταν σκέφτομαι κάτι το εκπληκτικό, για τα δικά μου δεδομένα, το στέλνω στον εαυτό μου στο messenger κι ελπίζω να μην το περάσω για τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

Αν για εσένα η ώρα αυτή είναι στο μπάνιο μπορείς να έχεις ένα μικρό πινακάκι με μαρκαδόρο. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, θα σε βοηθήσει αρκετά.

Έχεις έλλειψη δημιουργικότητας; Εξέθεσε τον εαυτό σου σε νέα ερεθίσματα

Διάβασε βιβλία και περιοδικά, δες ταινίες και παραστάσεις. Προτίμησε να είναι ένα είδος που είναι και μακριά από τα δικά σου συνηθισμένα γούστα. Αν δηλαδή προτιμάς τα αστυνομικά μυθιστορήματα, μπορείς να δοκιμάσεις να διαβάσεις κάτι πιο κοινωνικό. Έτσι θα βάλεις το μυαλό σου σε μεγαλύτερη σκέψη και θα εξερευνήσεις νέες πτυχές του μυαλού σου.

Ξέρεις ποιος είναι ένας μεγάλος παράγοντας που πέφτει η δημιουργικότητα σου; Σίγουρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσες ώρες έχεις περάσει απλά να σκρολάρεις στο Instagram και στο TikTok, χωρίς να χρησιμοποιείς καθόλου το μυαλό σου; Δεν χρειάζεται να μείνεις εκτός των social media, αλλά γιατί να μην εκμεταλλευτείς τον χρόνο αυτό προς όφελος της δημιουργικής σου σκέψης; Βρες σελίδες που σου διεγείρουν τη σκέψη, είτε είναι καλλιτεχνικές είτε απλά σου προσφέρουν πληροφορίες και αφιέρωσε εκεί τον χρόνο σου.

Πάντα βοηθάει να δοκιμάζεις και νέα πράγματα, ταξίδια ή ακόμα και απλές δραστηριότητες. Βγες από το comfort zone σου, και θα ανακαλύψεις πως οι καινοτόμες εμπειρίες προσφέρουν έμπνευση και πυροδοτούν τη δημιουργικότητα.

Πάρε ένα διάλειμμα

Όταν είσαι αναγκασμένη να κάνεις κάτι δημιουργικό είναι επόμενο το μυαλό σου να μπλοκάρει και να μη σου χαρίζει νέες ιδέες. Ίσως τότε πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να ξεκουραστείς. Με τον τρόπο αυτό θα «καθαρίσει» το κεφάλι σου και θα αποβάλλεις το άγχος που ενδεχομένως να μπαίνει εμπόδιο.

Κάνε δημιουργικές ασκήσεις

Εδώ θα χρειαστεί να βγάλεις το παιδί από μέσα σου, με διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν πολύ. Κάνε σε ένα χαρτί κύκλους, απλούς κύκλους, και στη συνέχεια προσπάθησε να τους μεταμορφώσεις. Μπορείς να ζωγραφίσεις τον έναν κύκλο σαν ντόνατ, ή έναν άλλον σαν έναν πλανήτη με έναν αστροναύτη να έχει εγκλωβιστεί εκεί.

Μια άλλη άσκηση που μπορείς να δοκιμάσεις, είναι να ανοίξεις ένα βιβλίο και να φτιάξεις μια ιστορία με την πρώτη λέξη που θα δεις στη σελίδα σου. Άσε τη φαντασία σου να οργιάσει και σίγουρα θα επανέλθει η δημιουργικότητα σου.

Να θυμάσαι πως η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται με την πάροδο του χρόνου, με μικρές και απλές στρατηγικές που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.