Σίγουρα το έχεις ακούσει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός του ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και την ηρεμούν, μπορούν να κάνουν το μυαλό σου περισσότερο δημιουργικό. Για του λόγου του αληθές σύμφωνα με μία ερευνητική μελέτη, που διεξήχθη από το Texas A&M University, τα φυτά μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα κατά 15% ή περισσότερο στον χώρο εργασίας. Αν και αυτή η ιδέα μπορεί να ακούγεται λίγο ασυνήθιστη, υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια επιστήμη που υποστηρίζει την ανακάλυψη αυτή.

Μια θεωρία για το γιατί τα φυτά στην εργασία μπορεί να αυξήσουν τη δημιουργική σκέψη χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει να κάνει με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς, τα φυτά στο γραφείο αυξάνουν τη δημιουργικότητα μέσω της συσχέτισης με τις προηγούμενες γενιές και το πώς αυτές επιβίωσαν. Πριν από χρόνια, όταν οι πρόγονοί μας βρέθηκαν περιτριγυρισμένοι από φύλλωμα και δέντρα, συχνά αυτό σήμαινε ότι ήταν κοντά σε διάφορες πηγές τροφής. Αυτό οδήγησε τους προγόνους μας να αισθάνονται πιο ήρεμοι και λιγότερο ανήσυχοι για το επόμενο γεύμα τους, αφήνοντας περισσότερο χώρο για να αισθάνονται χαρούμενοι και δημιουργικοί. Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα θεωρία, και μπορεί απλώς να εξηγήσει γιατί τα φυτά στο γραφείο έχουν δείξει αύξηση στη δημιουργικότητα.

Μια άλλη θεωρία έχει να κάνει με ορισμένα χρώματα. Το πράσινο χρώμα έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη δράση. Σε μια μελέτη, Γερμανοί ερευνητές έβαλαν τα υποκείμενα να κοιτάξουν ορισμένα χρώματα για δύο δευτερόλεπτα πριν κάνουν μια δημιουργική εργασία. Διαπίστωσαν ότι το πράσινο χρώμα ενίσχυε τη δημιουργική απόδοση των ανθρώπων περισσότερο από άλλα χρώματα, όπως το λευκό, το γκρι, το κόκκινο και το μπλε. Η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Stephanie Lichtenfeld, ισχυρίζεται ότι η σχέση μεταξύ πράσινου και δημιουργικότητας καταλήγει στο ότι το πράσινο είναι ένα σημάδι ανάπτυξης. Η Lichtenfeld δηλώνει μάλιστα πως «το πράσινο μπορεί να χρησιμεύσει ως μία αφορμή που προκαλεί το κίνητρο για προσπάθεια για βελτίωση και επιδεξιότητα των εργασιών, που με τη σειρά του μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη». Σκέψου τα φυτά εσωτερικού χώρου ως το πράσινο φως στη διασταύρωση της δημιουργικότητας και του κινήτρου.

Εκτός, λοιπόν, από το σπίτι σου, μπορείς να βάλεις φυτά και στο γραφείο, που δουλεύεις. Και μην ανησυχείς ότι δεν έχεις πολύ φως ή δεν έχεις πολύ χρόνο να τα περιποιηθείς, διότι σου βρήκαμε φυτά που αντέχουν και σε χαμηλό φωτισμό και δεν θέλουν και τρομερή συντήρηση. Σημείωνε στη λίστα:

Πόθος

Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Sandra Martins/ Unsplash

Εκατομμύρια γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο το προτιμούν. Προφανώς και το γραφείο του αφεντικού σου. Έχει πολύ όμορφο και ζωηρό πράσινο χρώμα. Δεν χρειάζεται πολύ φως για να μεγαλώσει, ενώ μεγαλώνει και πάρα πολύ γρήγορα.

Μελισσόχορτο

Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Victor Serban/ Unsplash

Τα πάει πολύ καλά με το direct φως όσο και με τις σκιερές περιοχές. Είναι ανθεκτικό και δεν πεθαίνει εύκολα (θέλει βέβαια συχνό πότισμα), ενώ το άρωμά του, σύμφωνα με μελέτη, σου φτιάχνει τη διάθεση.

Κάκτος

Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Stefen Tan/ Unsplash

Τι να πρωτοπεί κανείς για τα αριστουργήματα αυτά τις φύσης, που φτάνουν μέχρι και τα 2.000 διαφορετικά είδη. Συνήθως είναι μικρά, χωράνε και στα πιο στενά ράφια, θέλουν απίστευτα λίγο νερό και προσοχή και έχουν τόσα διαφορετικά σχήματα.

Χλωρόφυτο

Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Mathias PR Reding/ Pexels

Καταφέρνει και επιβιώνει σε λίγο φως και πολύ σκιερές περιοχές και μπορεί να μείνει χωρίς πότισμα για μία με δύο μέρες. Είναι πολύ εύκολο στη μεταφύτευση (άρα μπορεί να έχει και ο συνάδελφός σου) και καθαρίζει και την ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάη στη Manoa ανέφερε πως το φυτό αυτό είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, για την απομάκρυνση των πτητικών οργανικών χημικών ουσιών / ενώσεων.

Σανσεβιέρια

Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο

Severin Candrian/ Unsplash

Σας έχω πει ότι είναι ιδανικό φυτό για την κρεβατοκάμαρα. Ε, λοιπόν είναι και για το γραφείο. Διότι είναι ανθεκτικό, δεν θέλει πολύ φως, εκπέμπει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και φιλτράρει τοξικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και πολλές άλλες.

Διάβασε επίσης: Ποια φυτά να διαλέξεις για το σπίτι;