Ο γενέθλιος χάρτης είναι ένα στιγμιότυπο του ουρανού τη στιγμή της γέννησής σου. Κάθε πλανήτης, αστεροειδής ή ουράνιο σημείο υπάρχει μέσα σε αυτόν τον χάρτη μας δίνει μία ανεκτίμητη εικόνα όχι μόνο για τη δική σου προσωπικότητα, αλλά και για το πώς συνυπάρχεις με τον κόσμο γύρω σου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενέθλιος χάρτης χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τους λεγόμενους οίκους. Οι οίκοι είναι στο σύνολο τους 12 αλλά δεν πρέπει να τους ταυτίζουμε με τον ζωδιακό που βασίζεται στην ετήσια περιστροφική κίνηση του ήλιου.

Οι οίκοι αντανακλούν την 24ωρη περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Κατά συνέπεια, όταν διαβάζουν έναν γενέθλιο χάρτη, οι αστρολόγοι συγχωνεύουν αυτά τα δύο συστήματα. Δεδομένου ότι οι οίκοι εναλλάσσονται κάθε 24 ώρες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς τη σωστή ώρα γέννησής σου κατά τον υπολογισμό του χάρτη σου. Κάθε οίκος αντιπροσωπεύει δύο ώρες φαινομενικής κίνησης του ήλιου κάθε μέρα. Έτσι, αν θέλεις ακρίβεια στην αστρολογία του ωροσκοπίου σου, βεβαιώσου ότι γνωρίζειε τη σωστή ώρα!

Γιατί είναι σημαντικό; Οι οίκοι σε έναν αστρολογικό χάρτη αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της ζωής μας, με βάση την ώρα και την τοποθεσία γέννησης, και δείχνουν τα δώρα ή τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη ζωή. Με άλλα λόγια, εάν ο χρόνος γέννησης είναι λανθασμένος, ολόκληρη η αστρολογική κοσμολογία σου θα είναι ανακριβής, και αυτό είναι προφανώς προβληματικό.

Ερμηνεύοντας τους οίκους

Αφού αγκυροβολήσεις τον εαυτό σου στον ωροσκόπο, μπορείς να αρχίσεις να προσδιορίζεις ποιους οίκους καταλαμβάνουν οι πλανήτες στον γενέθλιο χάρτη σου. Για να ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία, σκέψου τη συγκεκριμένη λειτουργία κάθε πλανήτη: Για παράδειγμα, ο Ερμής είναι ένας αγγελιοφόρος, η Αφροδίτη είναι ένας προξενητής και ο Άρης είναι ένας πολεμιστής. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί όμως ο πλανήτης επηρεάζεται από το ζώδιό του. Ο Ερμής στον σοβαρό Αιγόκερω, για παράδειγμα, θα επικοινωνεί λογικά και σοβαρά. Η Αφροδίτη στον άπιαστο Σκορπιό λατρεύει τον μυστηριώδη ρομαντισμό. Ο Άρης στον προστατευτικό Καρκίνο τείνει να έχει μια έμμεση προσέγγιση στη μάχη και ούτω καθεξής.

Τι σημαίνουν οι οίκοι στην αστρολογία;

Ο πρώτος οίκος του εαυτού – Ωροσκόπος

Ο πρώτος οίκος, ο σημαντικός ωροσκόπος αντιπροσωπεύει το σώμα με το οποίο γεννηθήκαμε τη φυσική μας εμφάνιση και τη γενική μας ιδιοσυγκρασία. Οι γενέθλιοι πλανήτες που καταλαμβάνουν τον πρώτο οίκο τείνουν να έχουν πολύ ισχυρή επιρροή στη ζωή αυτού του ατόμου (για παράδειγμα, ο Ερμής στον πρώτο οίκο είναι σημάδι ενός φλύαρου ανθρώπου, ενώ η Σελήνη στον πρώτο οίκο αποκαλύπτει κάποιον που αγαπάει τον εαυτό του). Δεδομένου ότι αυτός είναι ο πρώτος σταθμός του κύκλου, όταν οι πλανήτες στον ουρανό περνούν σε αυτόν τον οίκο, οι στόχοι μας εκδηλώνονται και τελικά διαμορφώνονται νέα έργα, ιδέες ή προοπτικές. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Κριού.

Ο δεύτερος οίκος των αξιών

Ο δεύτερος οίκος σχετίζεται με τα προσωπικά μας οικονομικά, τα υλικά αγαθά και την έννοια της αξίας. Ενώ κυβερνά τα χρήματα, καλύπτει επίσης τα συναισθήματά μας, που ζουν μέσα μας (και συχνά μας επηρεάζουν ακόμη περισσότερο από τα χρήματα). Οι γενέθλιοι πλανήτες στον δεύτερο οίκο τείνουν να αναζητούν ασφάλεια μέσω του υλικού τους κόσμου. Οι πλανήτες που διέρχονται από τον δεύτερο οίκο αποκαλύπτουν αλλαγές στους πόρους ή την αυτοεκτίμηση. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Ταύρου.

Ο τρίτος οίκος της επικοινωνίας

Η επικοινωνία, οι μεταφορές και η τοπική κοινότητα διέπονται από τον τρίτο οίκο. Οι γενέθλιοι πλανήτες στον τρίτο οίκο παρακινούνται από την έκφραση και συχνά σας βοηθούν να δημιουργήσετε στενές σχέσεις με τους συνομηλίκους σας, συμπεριλαμβανομένων των αδερφών, των συναδέλφων και των συμμαθητών σας. Η επικοινωνία είναι η λύση στα περισσότερα προβλήματα και η βάση όλων των επιτυχημένων σχέσεων, γι’ αυτό φροντίστε να τιμάτε και να φροντίζετε αυτόν τον τομέα του χάρτη σας. Όταν οι πλανήτες διέρχονται από τον Τρίτο Οίκο, συχνά λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για το άμεσο δίκτυό μας. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια των Διδύμων.

Ο τέταρτος οίκος του σπιτιού και της οικογένειας

Ο τέταρτος οίκος βρίσκεται στη βάση του χάρτη και συμβολίζει το σπίτι και την οικογένεια. Οι γενέθλιοι πλανήτες στον τέταρτο οίκο αποκαλύπτουν τη σχέση ενός ατόμου με τη μητρική φιγούρα, καθώς και τη μοναδική τους άποψη για την οικογενειακή ζωή. Οι πλανήτες που κινούνται στον τέταρτο οίκο συχνά μας ενθαρρύνουν να επενδύσουμε στην υποδομή μας δημιουργώντας περισσότερους ιδιωτικούς χώρους που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια, αγάπη και φροντίδα. Ο τέταρτος οίκος κυβερνά επίσης τα βαθύτερα συναισθήματά μας και τους γονείς μας (συνήθως τη μητέρα). Αυτό το σπίτι αντιστοιχεί με την ενέργεια του Καρκίνου.

Ο Πέμπτος οίκος της Απόλαυσης

Αυτή η παιχνιδιάρικη ζώνη του πέμπτου οίκου συνδέεται με τη δημιουργικότητα, τον ρομαντισμό και τα παιδιά. Οι γενέθλιοι πλανήτες στον πέμπτο οίκο συνδέονται με την εγγενή καλλιτεχνική μας έκφραση, ενώ οι πλανήτες που διέρχονται από τον πέμπτο οίκο συχνά προσφέρουν στιγμές έμπνευσης που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας. Ο πέμπτος οίκος έχει να κάνει με αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά, είτε είναι ένα χόμπι, ένα παιχνίδι ή ένα φλερτ! Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Λιονταριού.

Ο έκτος οίκος της υγείας

Ο έκτος οίκος αντιστοιχεί με την υγεία, την ευεξία και τις καθημερινές ρουτίνες, συμπεριλαμβανομένων των περίεργων εργασιών. Το σώμα με το οποίο γεννηθήκαμε υπάρχει στον πρώτο οίκο, όμως οι επιλογές που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας ζωής δημιουργούν την υγεία που βρίσκεται στον έκτο οίκο μας. Φυσικά, το περιβάλλον και οι επιλογές ζωής μας επηρεάζουν την υγεία μας, όπως η αυτοφροντίδα, η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αν περνάμε αρκετό (ή πάρα πολύ!) χρόνο στον ήλιο, οπότε αφήνουμε αυτό τον οίκο να μας υπενθυμίσει πως να προσέχουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία. Όσοι έχουν γενέθλιους πλανήτες σε αυτό τον οίκο συχνά τροφοδοτούνται από την οργάνωση και τη δομή και τείνουν να επικεντρώνονται στη διαχείριση του χρόνου και των καθηκόντων. Πλανήτες που διέρχονται από τον έκτο οίκο μας βοηθούν να διαμορφώσουμε συνήθειες και να επαναπροσδιορίσουμε τα προγράμματά μας. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια της Παρθένου.

Ο έβδομος οίκος του γάμου και των συνεργασιών

Ο έβδομος οίκος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ωροσκόπο του πρώτου οίκου και αντιπροσωπεύει συνεργασίες που αλλάζουν τη ζωή. Μέχρι τώρα, όλοι οι οίκοι έχουν εξερευνήσει τον άμεσο κόσμο ενός ατόμου: τα χρήματα, το σπίτι και την καθημερινότητα του. Στον έβδομο οίκο, όμως, εισάγεται η έννοια της προοπτικής. Με απλά λόγια, το έβδομος οίκος συμβολίζει το «κοσμικό συν ένα» μας και ναι, αυτό αναφέρεται σε ρομαντικούς συντρόφους, καθώς και σε άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας. Εκείνοι με γενέθλιους πλανήτες στον έβδομο οίκο τείνουν να είναι πολύ επικεντρωμένοι στις σχέσεις, έλκονται προς τη συνεργασία σε όλους τους τομείς της ζωής. Οι πλανήτες που διασχίζουν τον έβδομο οίκο μας βοηθούν να κλείσουμε συμφωνίες, να εξασφαλίσουμε τα ομόλογά μας υπογράφοντας συμβόλαια και να επισημοποιήσουμε κάτι. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Ζυγού.

Ο όγδοος οίκος του σεξ, του θανάτου και της μεταμόρφωσης

Τι σχέση έχουν το σεξ, ο θάνατος και η μεταμόρφωση μεταξύ τους; Λοιπόν, είναι όλα ζωώδη ένστικτα. Εκείνοι που έχουν γενέθλιους πλανήτες στον όγδοο οίκο έλκονται συχνά από υπερφυσικά ή απόκρυφα θέματα, έχουν έντονους ρομαντισμούς και πιθανότατα θα περάσουν από πολλές φανταστικές αλλαγές στη διάρκεια της ζωής τους. Ο όγδοος οίκος μας υπενθυμίζει ότι είναι εντάξει να ενδίδουμε στις επιθυμίες μας, αλλά να είμαστε πάντα προσαρμοστικοί και έτοιμοι να αφήσουμε το παρελθόν για να κάνουμε χώρο για το παρόν και το μέλλον. Οι πλανήτες που διέρχονται από αυτόν τον οίκο μας βοηθούν να κατανοήσουμε το υπόβαθρο οποιασδήποτε κατάστασης και χρησιμεύουν ως υπενθύμιση της πολυπλοκότητας της ζωής. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Σκορπιού.

Ο ένατος οίκος της φιλοσοφίας

Τα ταξίδια, η φιλοσοφία και η τριτοβάθμια εκπαίδευση καθορίζουν τον ένατο οίκο. Στη μεσαιωνική αστρολογία, αυτός ο οίκος συνδέθηκε με μέρη και ανθρώπους έξω από τον οικείο χώρο. Τώρα, ερμηνεύουμε αυτήν την περιοχή τόσο ως κυριολεκτική όσο και ως πνευματική εξερεύνηση. Όσοι γεννήθηκαν με γενέθλιους πλανήτες στον ένατο οίκο είναι εξαιρετικά περίεργοι και σκεπτόμενοι, με βαθιά ριζωμένη επιθυμία περιπλάνησης. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται στον ένατο οίκο, συχνά αρχίζουμε να μελετάμε ένα νέο θέμα, μετακομίζουμε σε μια ξένη χώρα ή υιοθετούμε μια εντελώς διαφορετική προοπτική. Ο ένατος οίκος μας ενθαρρύνει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε νέα πράγματα καθώς ο κόσμος μας αλλάζει και επεκτείνεται. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Τοξότη.

Ο δέκατος οίκος της κοινωνικής κατάστασης

Ο δέκατος οίκος, που βρίσκεται στην κορυφή του γενέθλιου χάρτη, είναι η κορυφή της μοναδικής ιστορίας μας, είναι βασικά ο οίκος της δημοτικότητας. Ο δέκατος οίκος διέπει επίσης τη δημόσια εικόνα, τις επαγγελματικές φιλοδοξίες και τα επαγγελματικά επιτεύγματα. Οι γενέθλιοι πλανήτες στον δέκατο οίκο αποκαλύπτουν ένα φιλόδοξο άτομο και αλλαγές στο επάγγελμα συμβαίνουν συχνά όταν οι πλανήτες διέρχονται από αυτήν τη ζώνη. Συχνά περιγράφει τον πατέρα και την σχέση μας με αυτόν. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Αιγόκερου.

Ο ενδέκατος οίκος της φιλίας

Καθώς μετακινούμαστε στον γενέθλιο χάρτη αριστερόστροφά, ξεκινά η κάθοδός και συναντάμε τον ενδέκατο οίκο που μας βοηθά να θυμόμαστε τον σκοπό της σκληρής δουλειάς μας και με ποιους μοιραζόμαστε τη χαρά των επιτευγμάτων μας. Ο ενδέκατος οίκος συνδέεται με ανθρωπιστικές επιδιώξεις, καθώς και με το προσωπικό μας δίκτυο. Αυτό καλύπτει τους αγαπημένους μας φίλους και το σύστημα υποστήριξης που μας βοηθούν να συνεχίσουμε να προχωράμε. Η τεχνολογία και η καινοτομία υπάρχουν επίσης σε αυτόν τον οίκο, έτσι όσοι γεννιούνται με πλανήτες στον ενδέκατο οίκο συχνά ορίζονται από τις επαναστατικές τους ιδέες. Οι διερχόμενοι πλανήτες μέσω αυτού του οίκου μας βοηθούν να διευρύνουμε την εμβέλειά μας καθώς ορίζουμε τον ρόλο μας στην κοινωνία. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια του Υδροχόου.

Ο δωδέκατος οίκος του ασυνείδητου

Στον ουρανό, ο δωδέκατος οίκος υπάρχει ακριβώς κάτω από τον ορίζοντα: Είναι κυριολεκτικά το σκοτάδι πριν την αυγή. Ομοίως, ο δωδέκατος οίκος θεωρείται το «αόρατο βασίλειο» και διέπει όλα τα πράγματα που υπάρχουν χωρίς φυσικές μορφές, όπως τα όνειρα, τα μυστικά και τα συναισθήματα. Όσοι γεννιούνται με πλανήτες στον δωδέκατο οίκο είναι συχνά πολύ διαισθητικοί, ίσως και ψυχικοί. Προσελκύουμε καρμικούς ανθρώπους στη ζωή μας όταν οι πλανήτες διέρχονται από τον δωδέκατο οίκο μας, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν προορίζονται όλες οι σχέσεις για να διαρκέσουν. Αυτός ο οίκος αντιστοιχεί με την ενέργεια των Ιχθύων.