Το γεγονός ότι η Σελήνη κινείται σε διαφορετικούς κύκλους και δεν μένει σταθερή, συμβολίζει τον ίδιο τον κύκλο της ζωής. Εξάλλου, στη ζωή, συχνά βρισκόμαστε σε διαφορετικές φάσεις, άλλες όπου καρπώνουμε τις ανταμοιβές των πράξεών μας και μπορούμε να ξεκουραστούμε, και άλλες όπου πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Κάθε φάση της Σελήνης έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία που σχετίζεται με αυτήν, και ενώ επηρεαζόμαστε από όλες τις φάσεις της από ζώδιο σε ζώδιο αλλά και σε φωτεινότητα, το μεγαλύτερο δυναμικό της το λαμβάνουμε αλλά και το εκπέμπουμε κατά την διάρκεια της Νέας Σελήνης και της πανσελήνου.

Η Νέα Σελήνη συμβαίνει όταν η τροχιά της Σελήνης πέφτει απευθείας μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Η Νέα Σελήνη ευθυγραμμίζεται πάντα με το ζώδιο που διανύει ο Ήλιος εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν ο Ήλιος είναι στον Σκορπιό στην 23η μοίρα και η Σελήνη βρεθεί την ίδια χρονική στιγμή στην ίδια θέση, η Νέα Σελήνη – για αυτόν τον κύκλο – θα είναι επίσης στον Σκορπιό. Αντίθετα, η πανσέληνος κάθε μήνα πέφτει στο αντίθετο ζώδιο. Έτσι, εάν ο Ήλιος βρίσκεται στον Σκορπιό, η πανσέληνος θα είναι στον Ταύρο.

Στην φάση της Νέας Σελήνης, η Σελήνη είναι σε σύνοδο ή ενωμένη με τον Ήλιο. Επειδή η Σελήνη αντανακλά το φως από τον Ήλιο, φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από το βλέμμα μας σε αυτή τη φάση του σεληνιακού κύκλου. Είναι οι νύχτες χωρίς φεγγάρι! Μια πανσέληνος, αντίθετα, συμβαίνει όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε αντίθεση, ή ευθεία ο ένας απέναντι στον άλλο με τη Γη ενδιάμεσα, γεγονός που δημιουργεί το οπτικό αποτέλεσμα του να φωτίζεται πλήρως. Λόγω της προφανούς εξωτερικής έκφρασης της ενέργειάς της, η πανσέληνος λαμβάνει πολύ περισσότερη προσοχή από τη Νέα Σελήνη!

Η Νέα Σελήνη εκφράζει γενικότερα τον νέο κύκλο, τον κομβικό χρόνο για την έναρξη των διαδικασιών. Αυτό που συμβαίνει στην ίδια, δημιουργεί ένα καθρέφτισμα μέσα μας. Κάτι που πρέπει επίσης να προσέξουμε είναι ότι όταν έχουμε Νέα Σελήνη, όχι μόνο ξεκινά ένας νέος κύκλος, αλλά και τελειώνει μία φάση που προηγήθηκε. Μας υπενθυμίζεται να αναλογιστούμε την κυκλική φύση της πραγματικότητας, πώς κάθε αρχή είναι ένα τέλος και πώς βρισκόμαστε σε μια συνεχή σχέση με το γέμισμα και την έκχυση που μας ζητά η ζωή.

Η Νέα Σελήνη κατευθύνεται περισσότερο εσωτερικά και αναζητά τη θέληση μας για να εκδηλώσει κάτι νέο, μία νέα πράξη ή σκέψη. Ανάλογα με το ζώδιο που βρίσκεται κάθε φορά, εκφράζει την εσωτερικότητα, τα συναισθήματα, την ύλη και την σκέψη μας μέσα από αυτό το ζώδιο.

Ανεξάρτητα όμως από το ζώδιο στο οποίο συμβαίνει, το μήνυμα της Νέας Σελήνης είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει τα νέα κύματα ενέργειας που στέλνει. Την βοήθεια του συγχρονισμού να ξεκινήσουμε κάτι με εύνοια.

Ένα από τα ομορφότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας κατα την διάρκεια της Νέας Σελήνης είναι να κάνουμε διαλογισμό για να βιώσουμε καλύτερα αυτό που είμαστε. Το να βρισκόμαστε για λίγο στο σκοτάδι είναι πραγματικά ένα όμορφο πράγμα-όχι το σκοτάδι από την άποψη του κακού, αλλά το σκοτάδι ως ευρυχωρία, ως αίσθημα απεραντοσύνης, εμπιστοσύνης και ολότητας.

Η εξίσου σημαντική φάση της Σελήνης, η πανσέληνος, εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ήλιο στην τροχιά του γύρω από τη Γη. Πνευματικά μιλώντας, αυτή η αντίθεση – μεταξύ γιν και γιανγκ, φωτός και σκότους – δημιουργεί μια ισχυρή στιγμή για παράδοση και μια αυξημένη αίσθηση συναισθηματικότητας. Ως εκ τούτου, η πανσέληνος είναι συνώνυμη με το κλείσιμο και τις καταλήξεις των κύκλων, των συνηθειών, των σχέσεων.

Η πανσέληνος μάς καλεί να απελευθερώσουμε την αρνητική ή στάσιμη ενέργεια – ακόμη κι αν αυτό είναι τα ανακατεμένα ρούχα στην ντουλάπα σου! Το φως του φεγγαριού ανασύρει ό,τι πρέπει να αντιμετωπιστεί και μας προτρέπει να αναλάβουμε δράση για να διώξουμε ή να διορθώσουμε αυτό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε.

Η πανσέληνος αποτελεί μία καλή μέρα να παραμείνουμε ήρεμοι, να αφήσουμε τα πράγματα να πάνε «μόνα τους», να εισπνέουμε βαθιά και να αφήσουμε κάθε μορφή επικοινωνίας που πιστεύουμε πως δεν θα πάει καλά. Ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή πολλαπλασιάζεται! Κρατήστε την ενέργεια σας και επιλέξτε να κινείται σε μια ευτυχισμένη, αναζωογονητική δύναμη στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και στις αλληλεπιδράσεις σας.

Η πανσέληνος έχει τη φήμη ότι κάνει τους ανθρώπους στη Γη να ενεργούν λίγο περισσότερο (ή πολύ περισσότερο!) ακανόνιστα από το κανονικό. Ειδικά τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα στην ενέργεια.

Η ιδέα είναι ότι η ίδια σεληνιακή βαρύτητα που προκαλεί τις υψηλές και χαμηλές παλίρροιες προκαλεί επίσης εναλλαγές της διάθεσης στους ανθρώπους λόγω του νερού στα σωματικά μας κύτταρα! Οι άνθρωποι αισθάνονται μια βαριά αίσθηση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Πνευματικά, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μια φυσική επιθυμία να ξεκουραστούν λίγο περισσότερο από το κανονικό. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο μας, με περισσότερους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Κατά τη διάρκεια της πανσελήνου είναι χρήσιμο να αφιερώνουμε χρόνο για να αναλογιστούμε τον μήνα που προηγήθηκε. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε τι λειτουργεί και τι όχι. Σε όλους τους τομείς της ζωής, πρέπει να κάνουμε αλλαγές για να δούμε… αλλαγές! Η καλύτερη πρόθεση για την πανσέληνο είναι να αφήνουμε ό,τι δεν λειτουργεί. Αυτό μπορεί να είναι συναισθηματικά μπλοκαρίσματα ή κακές συνήθειες οποιουδήποτε είδους. Το να απαλλαγούμε από παλιά, στάσιμα μοτίβα μας αφήνει χώρο να δοκιμάσουμε κάτι νέο που τελικά μας φέρνει πιο κοντά στους μεγάλους μας στόχους.

Ένα «γεμάτο» φεγγάρι από φως και ηλιακή ενέργεια έχει τη δύναμη να μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που επιθυμούμε αρκεί να κάνουμε χώρο.