Έχει παρέλθει η εποχή που σκεφτόμασταν την αστρολογία μόνο ανάλογα με το ζώδιο που έχουμε γεννηθεί. Οι αστρολόγοι πλέον προτρέπουν να διαβάζουμε και τον ωροσκόπο μας, εκτός από το ζώδιό μας, ενώ στην κλασική ερώτηση «τι ζώδιο είσαι;» η απάντηση, συνήθως, περιλαμβάνει και τον ωροσκόπο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Η σύνδεση που επιδιώκουμε με όσα φαίνονται έξω από μας, διευρύνει την κατανόηση μιας «συλλογικής» αστρολογίας, όπου από την αρχή της μας περιγράφει ως σύνολο πλανητών και ζωδίων.

Στην αστρολογία, ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες εκφράζουν τα αρχέτυπα που μέσα από τις παραλλαγές τους καθορίζουν συμπεριφορές, προτιμήσεις και επιρροές, συνθέτοντας μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα όπου κάθε ουράνιο σώμα, πλανήτης και αστρολογικό σημείο (όπως είναι ο ωροσκόπος) βάζει την μικρή ή μεγάλη «πινελιά» του σε αυτό που συχνά ακούμε ως εσωτερικό προγραμματισμό, ως παρόρμηση και ως οικεία αντίδραση.

Τα αρχέτυπα όμως δεν λειτουργούν ούτε μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν λειτουργούν ως «ταμπέλες» στην αστρολογική ανάλυση ενός χαρακτήρα ανθρώπου. Ο ανθρώπινος νους αδυνατεί συχνά να κατανοήσει πως στο μέσο κάθε πολικότητας το νόημα είναι και πάλι το ίδιο.

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος έχει επικοινωνιακές δυσκολίες και ένας άλλος έχει μεγάλη ευχέρεια στην μάθηση, στον λόγο και στην έκφραση, είναι η θέση του πλανήτη Ερμή που καθορίζει είτε το ένα είτε το άλλο αποτέλεσμα. Όπως επίσης, η θέση του Ουρανού δεν υποδηλώνει τον τομέα που θα εφαρμόσουμε εμείς ριζοσπαστικές αλλαγές, έντονες ενέργειες ή επιρροές προς άλλους αλλά τον τομέα που μπορεί να λάβουμε από άλλους αντίστοιχες επιρροές.

Οι πλανήτες – αρχέτυπα αποτελούν μέρος του χαρακτήρα μας, εκδηλώνοντας μία προσωπικότητα που δεν σκιαγραφείται μόνο από την παρατήρηση του ζωδίου. Είμαστε και Σελήνη και Ερμής, και όλοι οι πλανήτες!

Ένας Ήλιος στον χάρτη μας δείχνει εκτός από το Εγώ και το κέντρο της προσωπικότητας μας, τις καταβολές από τον πατέρα και κάποια στοιχεία του συζύγου (σε γυναικείο ωροσκόπιο).

Η Σελήνη, αντιπροσωπεύει τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων αλλά και το υποσυνείδητό μας. Δείχνει την μητέρα, τη σχέση της μαζί μας, τη σύζυγο (σε αντρικό ωροσκόπιο), αλλά και τι είδος μητέρας θα είμαστε κι εμείς, τα βαθιά μας ακούσματα, τον εσωτερικό κόσμο μας.

Ο Ερμής, είναι κυρίως ο τρόπος αντίληψης και επικοινωνίας, τα αδέλφια, τα μικρά ταξίδια, ο τρόπος που συναναστρεφόμαστε με τους άλλους, τα πρώτα μαθητικά χρόνια, οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η ακοή μας και η δυνατότητα της μάθησης. Είναι ο αποκωδικοποιητής των εξωτερικών ερεθισμάτων!

Η Αφροδίτη, είναι η χαρά, η δημιουργία, η απόλαυσή, η αρμονία στις επαφές με τους άλλους. Είναι το γούστο μας, οι προτιμήσεις μας, το στυλ και ο τρόπος που ντυνόμαστε! Είναι, επίσης, ένας δείκτης των οικονομικών μας.

Ο Άρης δείχνει τη γενετήσια ορμή μας και από τι αντλούμε δύναμη. Η σεξουαλικότητα μας, τα αποθέματα ενέργειας και η μορφή της δράσης μας. Η κίνησή μας. Είναι ο τρόπος που διεκδικούμε πράγματα και καταστάσεις στη ζωή μας.

Ο Δίας, ο μέγας ευεργέτης του ζωδιακού, είναι ο πλανήτης της επέκτασης και της φιλοσοφίας, δείχνει την δική μας ανώτερη αντίληψη για τον κόσμο, την ηθική και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης μας. Είναι ο «δικαστής» και «κυρίαρχος» της εξέλιξής μας. Τι μας πάει παρακάτω και παραπάνω σε πνευματικότητα και δημιουργία.

Ο Κρόνος είναι το εσωτερικό μας ρολόι. Ο χρόνος που βάζουμε εμείς στην «σπουδή» που λέγεται ζωή! Η πειθαρχεία, το μάθημα, η οργάνωση, ο στόχος και το πλάνο μας. Στον οίκο που βρίσκετε προσδίδει ένα βάρος ευθύνης και τον τομέα που χρειαζόμαστε βελτίωση. Ο Κρόνος βέβαια είναι και το «μέτρο» μέσα μας για τους άλλους. Πόσες ευκαιρίες δίνουμε, πως εισπράττουμε όσα μας δίνουν.

Ο Ουρανός όπως αυτόματα αντιλαμβάνεστε είναι η επανάσταση μας. Αυτή που κάνουμε ή αυτή που ονειρευόμαστε. Η ανώτατη νόηση μας, η ευρηματικότητα μας, η εκκεντρικότητα μας, η διαφορετικότητα και η σχέση μας με αυτήν.

Ο Ποσειδώνας, ο υπερβατικός πλανήτης της φαντασίας, της ουτοπίας, της δημιουργικότητας και της τέχνης εκφράζει μέσα μας τη δική μας ουτοπική Γη, τον τρόπο που ονειρευόμαστε, τι μας χαροποιεί και τι μας εξαπατά. Ποιους και πως θα εξαπατήσουμε εμείς! Τα μεγάλα ιδανικά μας, τις εξαρτήσεις μας αλλά και την γενναιότητα μας.

Ο Πλούτωνας τέλος συγκεντρώνει (όπως και ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας) όλες τις συλλογικές δυνάμεις της μεταμόρφωσης μας. Μιας μεταμόρφωσης που συνήθως πρώτα μας ρίχνει στον «κάτω κόσμο του Πλούτωνα» για να μας αναγεννήσει. Ο Πλούτωνας θα δείξει και τον πλούτο μέσα μας ή τα σημεία που μπορούμε να τον αντλήσουμε. Είναι ο μεγαλύτερος ρυθμιστής της εσωτερικής μας ενέργειας και αυτός που μπορεί να διαλύσει τα πάντα με σκοπό να δημιουργηθούν απ’ την αρχή.

Η φύση όλων αυτών των μοτίβων – ποιοι πλανήτες εμπλέκονται, πώς τοποθετούνται και τι εκφράζουν -, φαίνεται να συσχετίζεται με εντυπωσιακά συνεπή τρόπο με τον αρχετυπικό χαρακτήρα των εμπειριών που τείνει να έχει κάποιος στη ζωή του! Αυτή είναι, άλλωστε, η τέχνη της αστρολογίας. Η ίδια η πράξη της φύσης των συγκεκριμένων αρχετύπων που επιδιώκουν να εκδηλωθούν, σε συνδυασμό με την επίγνωση του πιθανού χρονισμού τους, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον θετικό επηρεασμό του αποτελέσματος. Τότε η ζωή γίνεται περισσότερο ένας χορός – μια λεπτή αλληλεπίδραση μεταξύ των αρχετυπικών δυνάμεων και της ανθρώπινης επίγνωσης, ένα παιχνίδι συνείδησης μεταξύ των θεών και του ανθρώπινου νου, της θέλησης και της καρδιάς που επιδιώκει το καλύτερο!