Τελικά, γινόμαστε ο ωροσκόπος μας μετά τα 30; Πρέπει να διαβάζουμε το ζώδιο και τον ωροσκόπο μας; Μπορούμε να καταλάβουμε κάποιον καλύτερα γνωρίζοντας τι ζώδιο είναι, εάν δεν γνωρίζουμε όλο τον γενέθλιο χάρτη του; Σε αυτές και άλλες δημοφιλείς απορίες απαντά η Αγγελική Καλογιαννίδου, αστρολόγος.

Υπάρχουν διαφορετικές «σχολές» αστρολογίας;

Ναι υπάρχουν! Όμως όλες διατηρούν τις ίδιες ποιότητες πλανητών και τα ίδια χαρακτηριστικά ζωδίων. Οι κεντρικές κατευθύνσεις της αστρολογίας είναι η ινδική και η δυτική αστρολογία.

Η ινδική ή βεδική αστρολογία είναι ένα ιερό πεδίο της αστρολογίας που αποκαλύφθηκε από τους μεγάλους Ινδούς δασκάλους, πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια. Από την άλλη, το σύστημα της δυτικής αστρολογίας είναι πιο διαδεδομένο περισσότερο στις δυτικές χώρες.

Ο καλύτερος τρόπος να ερμηνεύσεις έναν αστρολογικό χάρτη είναι να «διαβάσεις» με όσους περισσότερους τρόπους μπορείς! Η κατανόηση που αποκτάς είναι πολύ πιο σημαντική αλλά και χρήσιμη. Νομίζω κάθε αστρολόγος πλέον συνδυάζει γνώσεις και των δύο ρευμάτων. Αυτό τουλάχιστον πράττω εγώ. Θέλω να κατανοώ την αστρολογία των πλανητών σε ένα βάθος που δεν υπάρχει διαχωρισμός, εκεί που κάθε πληροφορία είναι σημαντική γιατί αλληλοεπιδρά μαζί μας.

Πιο ειδικά, στην αστρολογία, έχουμε επιμέρους κατηγορίες. Κατηγορίες όπως η ωριαία αστρολογία – που μελετά τον χάρτη για ένα γεγονός ή ερώτημα, την εξελικτική αστρολογία, την αστρολογία των σχέσεων, την ψυχολογική αστρολογία και άλλες κατηγορίες, όπου αυτό που κυρίως αλλάζει είναι ο τρόπος προσέγγισης και χρήσης.

Μπορεί η αστρολογία να φανερώσει ένα άσχημο συμβάν στο ωροσκόπιο π.χ. διαζύγιο, ασθένεια, απώλεια

Η αστρολογία μπορεί να δείξει κάθε γεγονός! Μας δείχνει όμως το γεγονός στον συναισθηματικό μας κόσμο. Μπορεί να δείξει μία σχέση «ασθενική», ένα συναισθηματικό τέλος που φτάνει σε χωρισμό αλλά απελευθερώνει τους ανθρώπους, μία διακοπή, μία σύγκρουση, αλλά θα ήταν παρακινδυνευμένο να «μεταφράσουμε» αυτές τις καταστάσεις με σιγουριά ως θάνατο… και δεν θα το έκανα προσωπικά!

Με λίγα λόγια δεν λαμβάνουμε τις όψεις των πλανητών μονοδιάστατα. Μία σκληρή όψη, μεταξύ πλανητών που ασκούν επιρροή στον γενέθλιο χάρτη, μπορεί να επιφέρει μία γενικότερη μεταμόρφωση στην ιδιοσυγκρασία μας, στις συνήθειες μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή.

Γινόμαστε όντως ο ωροσκόπος μας μετά τα 30;

Και ναι και όχι! Στατιστικά και παραδοσιακά σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί αλλά δεν είναι αστρολογικό συμπέρασμα! Στην ηλικία όμως κοντά στα 30 έχουμε όλοι επιστροφή Κρόνου!

Μια επιστροφή Κρόνου συμβαίνει περίπου κάθε 29,5 χρόνια (δηλαδή, η διάρκεια της τροχιάς του Κρόνου γύρω από τον ήλιο), που σημαίνει ότι φτάνει στο ίδιο σημείο στον ουρανό που ήταν όταν γεννηθήκαμε. Επειδή ο Κρόνος είναι ο πλανήτης των ευθυνών, του χρόνου και της σοφίας, η επιστροφή του είναι, βασικά, η αστρολογική μας ενηλικίωση. Είναι η ώθηση που χρειαζόμαστε για να μπούμε στην αληθινή ενηλικίωση για να το πούμε πιο συγκεκριμένα. Ο Κρόνος απαιτεί να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη για τις επιλογές μας, προκαλώντας σημαντική —αν και καμιά φορά προκλητική— μεταμόρφωση. Σε εκείνη την αστρολογική «φάση» της ενηλικίωσης, λοιπόν, εκφράζουμε ή απελευθερώνουμε περισσότερο τον ωροσκόπο μας και εκεί ο Κρόνος σε κάποιες περιπτώσεις ενεργοποιεί τον ωροσκόπο.

Πώς αξιοποιεί μία αστρολόγος την αστρολογία στην καθημερινότητά της;

Δεν είναι δυνατόν, για όποιον γνωρίζει καλά την αστρολογία, να οργανώσει τη ζωή του όπως βολεύει τον ίδιο αστρολογικά. Γνωρίζοντας όμως τακτικά τις όψεις και θέσεις των πλανητών (σε σχέση και με τον δικό μου χάρτη) μπορώ να νιώθω πιο ήρεμη όταν τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς να μπορώ να τα επηρεάσω. Πλέον κοιτάω τον χάρτη μου 3-4 φορές τον χρόνο, θέλοντας να θυμάμαι οποιαδήποτε εξωτερική πληροφορία για να μπορώ να συμμετέχω σε αυτό που συμβαίνει.

Μπορούμε να καταλάβουμε κάποιον καλύτερα γνωρίζοντας τι ζώδιο είναι, εάν δεν γνωρίζουμε όλο τον γενέθλιο χάρτη του; Εσύ πώς το αντιλαμβάνεσαι όταν γνωρίζεις κάποιον;

Το ζώδιο δεν με επηρεάζει καθόλου. Υπάρχει όμως μία αυτόματη διαδικασία παρατήρησης των ανθρώπων που γνωρίζω για πρώτη φορά, όπου προσπαθώ να εντοπίσω τους υπόλοιπους πλανήτες. Η αλήθεια είναι ότι ένα ζώδιο δεν είναι αρκετό για να καταλάβεις πράγματα για κάποιον. Υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία, όπως ο ωροσκόπος, η Σελήνη και οι υπόλοιποι πλανήτες που συνθέτουν την προσωπικότητα μας.

Πρέπει όντως να διαβάζουμε πάντα ζώδιο και ωροσκόπο;

Η πραγματικότητα είναι πως ο ωροσκόπος και η μελέτη του έχουν μεγάλη σημασία αλλά δεν αντικαθιστά όλα τα υπόλοιπα. Χρειάζεται να συνδυάζουμε την πληροφορία για το ζώδιο μας αλλά και για το ζώδιο του ωροσκόπου μας. Το ζώδιο μας είναι ο πυρήνας μας και ο ωροσκόπος η πανοπλία μας.

Για να το θέσω απλά, όταν διαβάζουμε ένα ωροσκόπιο για το ανερχόμενο ζώδιό μας (δηλαδή τον ωροσκόπο), εστιάζουμε αποκλειστικά στον εαυτό μας. Διαβάζουμε ένα ωροσκόπιο για τη φροντίδα και την αποδοχή της δικής μας ύπαρξης. Αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως το κέντρο της ζωής μας. Εάν διαβάζουμε μόνο για τον ήλιο μας (δηλαδή το ζώδιο μας), τα αποτελέσματα του ωροσκοπίου μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή μας, αλλά μπορεί να το κάνουν μέσω πραγμάτων (ή ανθρώπων) που δεν επικεντρώνονται σε εμάς.