Το λίπος στην κοιλιά δεν αφορά μόνο το υποδόριο λίπος, δηλαδή εκείνο που βρίσκεται ανάμεσα στο δέρμα και τους μυς, αλλά και το σπλαχνικό λίπος, εκείνο που δεν φαίνεται και μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος (περίπου το 10% του συνολικού λίπους στο σώμα) είναι το λίπος που αποθηκεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, γύρω από ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και των εντέρων. Γνωστό και ως «κρυμμένο λίπος», το σπλαχνικό λίπος -σε αντίθεση με το υποδόριο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα μας- δεν φαίνεται. Η διάγνωση των ποσοστών που έχει κάποιος στον οργανισμό του μπορεί να γίνει με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Οι μετρήσεις για το σπλαχνικό λίπος κυμαίνονται από 1 έως 9, οι οποίες θεωρούνται φυσιολογικές τιμές. Από 10 έως 14, το λίπος θεωρείται υψηλό ενώ από 15 και πάνω πολύ ψηλό.

Πόσο επικίνδυνο είναι το σπλαχνικό λίπος για την υγεία μας;

Αν και το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού σωματικού λίπους, είναι γεγονός πως η αύξησή του πάνω από τα επιθυμητά όρια θεωρείται αρκετά επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους σχετίζεται με μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε φλεγμονώδης παθήσεις αλλά και παθήσεις όπως είναι η άνοια, η οστεοαρθρίτιδα ή τα προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον, αυξημένος παρουσιάζεται και ο κίνδυνος εμφάνισης αρκετών χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ποιες είναι οι αιτίες αύξησης του σπλαχνικού λίπους;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα αυξημένα ποσοστά σπλαχνικού λίπους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών ζωής με τις κυριότερες από αυτές να είναι: το στρες, το κάπνισμα, η ανεπάρκεια ύπνου, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η καθιστική ζωή.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το σπλαχνικό λίπος;

Όλα όσα προαναφέρθηκαν καθιστούν επιτακτική τη διατήρηση του σπλαχνικού λίπους εντός των φυσιολογικών ορίων, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας μας. Τα καλά νέα είναι ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αποτραπεί και μάλιστα σχετικά άμεσα, αρκεί φυσικά να συμβάλλεις και εσύ σε αυτό, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.

Αναλυτικά:

Διατροφή

Ένας από τους βασικότερους -αν όχι ο βασικότερος- παράγοντας για την αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και κυρίως ισορροπία, είναι αυτή που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην απώλεια και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους καθώς και στην αποφυγή εκδήλωσης διαφόρων νοσημάτων.

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, των ζαχαρωδών σκευασμάτων και του αλκοόλ, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της υγείας και της απαραίτητης ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά. Για να ισχύουν όλα αυτά , βέβαια, χρειάζεται να δίνεις τη δέουσα σημασία και στο μέγεθος των μερίδων που καταναλώνεις.

Ύπνος

Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών ένας ανεπαρκής ύπνος τείνει να ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους. Αντιθέτως, ο επαρκής ύπνος (περισσότερες από 6-7 ώρες ύπνου ημερησίως) μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη και άρα να μειώσει την εναπόθεση του σπλαχνικού λίπους κατά περίπου 26%.

Πέραν όμως από το κομμάτι του λίπους, ο καλός ύπνος συνιστά γενικότερα έναν ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Ένταξη της σωματικής δραστηριότητας

Όπως φαίνεται, τόσο η αερόβια (περπάτημα, ποδήλατο, χορός) όσο και η αναερόβια άσκηση (ασκήσεις με αντιστάσεις-βάρη) -σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή-, βοηθούν σημαντικά στην απώλεια του σπλαχνικού λίπους.

Πιο συγκεκριμένα, με την αερόβια άσκηση που μας κάνει να αυξάνεται ο καρδιακός μας ρυθμός και να ιδρώνουμε, καίμε αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα τη μείωση το συνολικού σωματικού μας λίπους. Όποια όμως μορφή άσκησης και έντασης κι αν επιλέξεις, αν την κάνεις συστηματικά (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά) είναι «ικανή» να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωσή του εν λόγω λίπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε 60 λεπτά / ημέρα σε ένα διάστημα 3 μηνών έχει φανεί αποτελεσματική στη μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά 30%. Να θυμάσαι πως οποιαδήποτε ποσότητα και μορφή άσκησης είναι καλύτερη από καμία!

Καλύτερη διαχείριση του στρες

Αποδεδειγμένα, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της αύξησης της κορτιζόλης και των αυξημένων ποσοστών σπλαχνικού λίπους. Συγκεκριμένα, όταν αισθανόμαστε στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός μας απελευθερώνει στο αίμα μας κορτιζόλη (η γνωστή και ως ορμόνη του στρες, η οποία προάγει την αποθήκευση του λίπους ενδοσπλαχνικά).

Όπως είναι λογικό, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση βάρους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί ειδικοί συστήνουν τη διαχείριση του άγχους, με πρακτικές όπως είναι -μεταξύ άλλων- η άσκηση, ο διαλογισμός και η χαλάρωση, ως επιπλέον μέσο μείωσης των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους.