Στην προσπάθεια να απολαμβάνεις καθημερινά έναν καλό ύπνο, μπορεί να έχεις ψάξει πολλά και να έχεις διαβάσει ακόμα περισσότερα – από ιδανικές τροφές πριν τον ύπνο μέχρι το ποιο είναι το κατάλληλο μαξιλάρι. Μέσα, όμως, σε όλες αυτές τις πληροφορίες σίγουρα έχεις διαβάσει και πράγματα που δεν ισχύουν. Γι’αυτό, λοιπόν, είναι καλό να ξεδιαλύνουμε πέντε βασικούς μύθους για τον ύπνο μια για πάντα.

Μύθος: Περισσότερος ύπνος τα σαββατοκύριακα σημαίνει κακός ύπνος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Είχες μια τρελή εβδομάδα και ο ύπνος σου υπέφερε (μαζί με εσένα). Δεν πειράζει, σκέφτεσαι, θα το επανορθώσω με τον ύπνο του σαββατοκύριακου. Μην βιάζεσαι: Σύμφωνα με τον Matthew Walker, επιστήμονα ύπνου, ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι τα σαββατοκύριακα δεν θα αναπληρώσει στην πραγματικότητα μια εβδομάδα κακού ύπνου. Αντίθετα, το μόνο που κάνει είναι να σαμποτάρει τον κύκλο του ύπνου σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο οποίος χρειάζεται ομαλότητα.

Μύθος: Ένα ζεστό, άνετο υπνοδωμάτιο είναι ό,τι καλύτερο για έναν ποιοτικό ύπνο

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να κουρνιάζεις κάτω από τρεις κουβέρτες για βέλτιστη άνεση και χουχούλιασμα, οι υπερβολικά ζεστές συνθήκες μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σου. Δεν χρειάζεται να πας για ύπνο τρέμοντας από το κρύο, αλλά το σώμα σου προετοιμάζεται για ύπνο κρυώνοντας, επομένως είναι κακή ιδέα να πας για ύπνο σε ένα υπερβολικά ζεστό δωμάτιο. Αυτές οι συμβουλές για το πώς θα βελτιώσεις την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου θα σε βοηθήσουν.

Μύθος: Αν ασκείσαι το βράδυ σημαίνει πως δεν θα κοιμηθείς καλά

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να κάνεις μια διαλειμματική προπόνηση λίγες ώρες πριν τον ύπνο θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο να αποκοιμηθείς, αλλά γενικά, η βραδινή άσκηση δεν θα πρέπει να επηρεάζει τον ύπνο σου. Αντίθετα, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η έντονη άσκηση 90 λεπτά πριν τον ύπνο σχετίζεται με γρηγορότερο ύπνο, λιγότερα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας και βελτίωση της διάθεσης.

Μύθος: Χρειάζεσαι λιγότερο ύπνο όσο μεγαλώνεις

Μπορεί να φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται όλο και λιγότερο ύπνο, αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Ενώ οι ηλικιωμένοι συχνά κοιμούνται λιγότερο από τους νεότερους, δεν είναι επειδή χρειάζονται λιγότερο ύπνο, αλλά επειδή η γήρανση μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό (το εσωτερικό ρολόι τους), καθιστώντας πιο δύσκολο να κοιμηθούν όσο θέλουν ή χρειάζονται. Οπότε όχι, η γιαγιά και ο παππούς δεν χρειάζονται λιγότερο ύπνο, απλώς έχουν πιο δύσκολο εσωτερικό ρολόι σε σχέση με όταν ήταν νεότεροι.

Μύθος: Αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας, δεν πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι αν θες να κοιμηθείς ξανά

Είναι 3 τα ξημερώματα και ξυπνάς από βαθύ ύπνο. Μπορεί να πιστεύεις ότι θα έχεις καλύτερες πιθανότητες να κοιμηθείς ξανά αν περιμένεις στο κρεβάτι, αλλά αν δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς μέσα στα επόμενα 20 λεπτά, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει πραγματικά να σηκωθείς, να μετακινηθείς σε έναν χώρο με χαμηλό φωτισμό και να κάνεις κάτι χαλαρωτικό που δεν περιλαμβάνει οθόνη (διάβασε ένα βιβλίο, διαλογίσου κ.λπ.). Γιατί; Για βέλτιστο ύπνο, είναι σημαντικό ο εγκέφαλός σου να συσχετίζει το κρεβάτι σου με τον ύπνο. Εάν παραμένεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί ξανά, ο εγκέφαλός σου θα μπορούσε να συνδέσει το κρεβάτι σου με άγχος ή απογοήτευση. Και κανείς δεν το θέλει αυτό…