Η άφιξη ενός σκύλου στη ζωή μου ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου δικός μου, με έφερε αντιμέτωπη με νέες συνήθειες. Την εκπαίδευση του, την αλλαγή της πάνας του μέχρι να μάθει να τα κάνει έξω, τα έξοδα για την τροφή και τον κτηνίατρο του, αλλά και την καθημερινή πρωινή βόλτα. Κάθε πρωί πλέον χρειάζεται να βάλω το ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν από ότι θα ξυπνούσα υπό άλλες συνθήκες, στη συνέχεια να ξυπνήσω τον Μάρκο που είναι κουλουριασμένος στον καναπέ και έπειτα ξεκινήσει η μέρα μας με μια βόλτα.

Πλέον που η κατάσταση αυτή μας έχει γίνει συνήθεια, έχω μάθει και το απολαμβάνω και έχω δει ότι αυτό το καθημερινό, πρωινό περπάτημα μου προσφέρει πολλά. Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχεις κατοικίδιο για να εντάξεις το πρωινό περπάτημα στην καθημερινότητά σου. Τα παρακάτω οφέλη θα σε πείσουν να το δοκιμάσεις με ή χωρίς τετράποδο φίλο.

Τι οφέλη έχει το πρωινό περπάτημα;

Πιο εύκολο ξύπνημα

Καθώς ξυπνάω και πρέπει απευθείας να κινήσω το σώμα μου, αυτό ξυπνάει λιγότερο ανώδυνα και μέσα στη μέρα νυστάζω πολύ λιγότερο. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες το περπάτημα βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας μέσα στη μέρα, μειώνοντας το αίσθημα κόπωσης.

Καλύτερος ύπνος

Ωραίο το εύκολο ξύπνημα αλλά χωρίς τη συνοδεία ενός βαθύ ύπνου είναι λιγότερο χρήσιμο. Εκτός του ότι το περπάτημα αποτελεί μια μορφή άσκησης, άρα αυξάνει και την δημιουργία μελατονίνης στον οργανισμό, εκθέτοντας τον εαυτό σου στο πρωινό φως ρυθμίζεις τον φυσικό σου καρδιακό παλμό και βελτιώνεις τον κύκλο του ύπνου σου, προσφέροντας στον εαυτό σου πολύ πιο βαθύ και υγιή ύπνο.

Καλύτερη διάθεση

Ο πρωινός ήλιος μαζί με τη δροσιά και το άκουσμα των πουλιών είναι ένας τέλειος συνδυασμός μαζί με τη σωματική άσκηση για να σου φτιάξει τη διάθεση με το που ξυπνήσεις και να σου μειώσει το στρες και το άγχος, όπως επίσης είναι και ένα καλό μπουστάρισμα για την παραγωγικότητα. Δικαίως λέμε «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Εξάσκηση mindfulness

Τις ώρες εκείνες που όλοι κοιμούνται και που οι ήχοι και οι μυρωδιές της φύσης είναι ακόμα πιο έντονοι, είναι ιδανικές για να εντάξεις στην πρωινή βόλτα σου έναν περιπατητικό διαλογισμό. Το κινητό μένει το σπίτι για να μην υπάρχουν αντιπερισπασμοί και η βόλτα αυτή είναι ιδανική για να επικεντρώσω τη σκέψη μου σε όσα ακούω, βλέπω, μυρίζω.

Αυξάνει τη φυσική σου δραστηριότητα

Προσπαθώντας να χωρέσω 8 ώρες δουλειάς, τουλάχιστον 1,5 ώρα προπόνησης, κοινωνική ζωή, ύπνο και 10.000 βήματα καθημερινώς ανακάλυψα ότι κάνοντας μερικά από τα βήματα μου με το που ξυπνήσω, μετά είναι πολύ ευκολότερο να φτάσω τον στόχο μου μέσα στη μέρα χωρίς να με κυριεύει το άγχος.

Βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις

Εκείνος ο γείτονας που, επίσης, βγάζει τον σκύλο του το πρωί, η κυρία που περιμένει το λεωφορείο στη στάση αλλά και άλλοι που θα δεις καθημερινά στην πρωινή σου βόλτα, είναι μια όμορφη συνθήκη για να εξασκήσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και να ακούσεις όσες περισσότερες καλημέρες μπορείς!

Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Ως άτομο που οι επισκέψεις του στην τουαλέτα δεν είναι αρκετά συχνές, πράγμα που μου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα μέσα στη μέρα και ανασφάλεια με την εικόνα του σώματος μου, ανακάλυψα ότι κινώντας το σώμα μου με το που ξυπνήσω διευκολύνω σε μεγάλο βαθμό την κίνηση του εντέρου μου. Αποδεδειγμένα η άσκηση βοηθάει την εντερική λειτουργία καθώς παράγει τα βακτηριοειδή που αποτελούν ένα είδος καλών βακτηριδίων απαραίτητων για την υγεία του εντέρου.