Θέτεις συνεχώς στόχους όσον αφορά τη γυμναστική στους οποίους δυσκολεύεσαι να είσαι πιστός; Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί δεν είναι ρεαλιστικοί και γιατί δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις. Ίσως το να κάνεις βάρη για μία ώρα να σου φαίνεται πολύ βαρετό, τα ομαδικά προγράμματα σε κάνουν να ντρέπεσαι και το crossfit που δοκίμασες σε ζορίζει περισσότερο από όσο θες και τελικά δεν μπορείς να διαθέσεις τόσα χρήματα στη γυμναστική.

Αν ταυτίζεσαι με κάτι από αυτά τότε σου έχουμε πολύ καλά νέα, καθώς η προσπάθεια και τα χρήματα που πρέπει να διαθέσεις για να διατηρείσαι υγιής και να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση, περιορίζονται στο καθημερινό περπάτημα!

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το περπάτημα θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα, να ρυθμίσεις το σωματικό σου βάρος, να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειας σου, να δυναμώσεις τα κόκαλα σου, τους μυς και το ανοσοποιητικό σου σύστημα και φυσικά θα ωφελήσει τον ύπνο και τη διάθεσή σου. Ταυτόχρονα, θα σε κρατήσει μακριά από πιο σοβαρές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και ο καρκίνος.

Μάλιστα η σημαντικότητα που έχει το περπάτημα είναι τόση που στο podcast The Blonde Files, η γυμνάστρια Harley Pasternak, προτείνει να βάλουμε το περπάτημα ως προτεραιότητα αν μπορούμε να διαθέσουμε μόνο 40 λεπτά τη μέρα στη σωματική μας άσκηση. Οι τομείς που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αρχικά ο ύπνος και η διατροφή μας, μετά το περπάτημα και τέλος η προπόνηση με αντιστάσεις.

Πώς να ξεκινήσω;

Αν δεν έχεις επαφή με το περπάτημα και θέλεις να το βάλεις στην καθημερινότητα σου, θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Ως αρχάριος ίσως να μην έχεις τόση αντοχή, γι’αυτό ξεκίνα σιγά σιγά και κάθε μέρα δοκίμασε να αυξάνεις τον χρόνο που ασκείσαι ή τα χιλιόμετρα που περπατάς. Είναι καλό να περπατάς τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα!

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις και ένα ζευγάρι παπούτσια για το περπάτημα. Σίγουρα δεν χρειάζεται να πάρεις το καλύτερο αθλητικό παπούτσι, αλλά ένα παπούτσι με καλή σόλα θα σε κρατήσει μακριά από τραυματισμούς. Μην ξεχάσεις για την αποφυγή τραυματισμών να κάνεις και ζέσταμα και αποθεραπεία. Πέντε έως δέκα λεπτά αργό περπάτημα πριν και μετά την άσκηση είναι ιδανικά.

Πώς θα μείνεις πιστός στην άσκηση;

Αν ζορίζεσαι να παραμείνεις πιστός, φρόντισε να έχεις όμορφες συνθήκες γύρω από το περπάτημα σου, όπως μια ωραία διαδρομή που θα απολαμβάνεις, μέχρι το κοντινό σου πάρκο και πίσω. Όταν βαρεθείς τη διαδρομή αυτή επίλεξε κάποια διαφορετική, ακόμα και πιο μακριά από το σπίτι σου, έχοντας έτσι και μια ευκαιρία να γνωρίσεις και νέες περιοχές.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρεις παρέα με την οποία θα κάνετε αυτή την καθημερινή άσκηση και θα αποτελεί μια αφορμή για ποιοτικό χρόνο με κάποιο φίλο, ή με τ@ σύντροφό σου ή ακόμα και με τον σκύλο σου.

Για εμένα είναι πολύ σημαντικό και το τι ακούω την ώρα που περπατάω, γι’αυτό έχω ως ρουτίνα κάθε Δευτέρα να περπατάω με την παρέα του αγαπημένου μου podcast που βγαίνει νέο επεισόδιο στην αρχή της εβδομάδας και η ανυπομονησία μου να το ακούσω ενώ περπατάω είναι αρκετή για να μου δώσει κίνητρο.

Αν τυχόν χάσεις μερικές μέρες από την συνήθεια σου, μην το αφήσεις να σε κρατήσει πίσω. Ξέρω ότι μπορεί να απογοητεύεσαι αλλά δεν είναι λόγος να επαναπαυτείς.