Αν μόνο στο άκουσμα των λέξεων «κρίση πανικού» η καρδιά σου ξεκινάει και χτυπάει πιο δυνατά τότε ξέρεις καλά πως την ώρα που ο λαιμός σου κλείνει και το αίσθημα του πανικού σε καταβάλλει, χρειάζεσαι άμεσα κάτι που θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς.

Οι ασκήσεις που κάνεις την ώρα που νιώθεις τον πανικό να έρχεται, και προσπαθείς να φέρεις τον εαυτό σου σε επαφή με το παρόν, ονομάζονται τεχνικές γείωσης, και συνήθως κρατάνε λίγη ώρα. Η πιο γνωστή είναι η μέθοδος 5-4-3-2-1, κατα την οποία προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τις πέντε σου αισθήσεις και να αναγνωρίσεις πράγματα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο: πέντε πράγματα που βλέπεις, τέσσερα που ακούς, τρία που νιώθεις, δύο που μυρίζεις και ένα που γεύεσαι.

Μια λίγο διαφορετική τεχνική γείωσης που μάθαμε από την @officialtiktoknurse και απαιτεί λιγότερη σκέψη, αλλά μπορεί να σε χαλαρώσει άμεσα και να σε επαναφέρει στο παρόν είναι η «αγκαλιά της πεταλούδας».

Για να την δοκιμάσεις αρκεί να σταυρώσεις τα χέρια πάνω από το στήθος σου, να συνδέσεις τους αντίχειρες σου, σαν να θέλεις να σχηματίσεις μια πεταλούδα, να τα τοποθετήσεις στην κλείδα σου και να χτυπήσεις εναλλάξ το δεξί με το αριστερό χέρι σου πάνω σου. Παράλληλα παίρνειςς βαθιές ανάσες και παρατηρείς τα συναισθήματα σου, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσεις από την κρίση. Χτυπάς τα χέρια σου όσο γρήγορα θέλεις εσύ και το δοκιμάζεις για όση ώρα επιθυμείς.

Η «αγκαλιά της πεταλούδας» διδάχτηκε σε επιζώντες του τυφώνα Pauline στο Μεξικό, το 1998, και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτα καταστροφικής περιόδου. Μετά την επιτυχή εφαρμογή και χρήση, πολλοί θεραπευτές αξιοποιούν αυτή την τεχνική για τη μείωση του άγχους, κυρίως σε όσους είναι επιζώντες μεγάλων καταστροφών.