Τα περισσότερα βράδια ξαπλώνω με την σκέψη «άντε να ξυπνήσω το πρωί και να πιώ καφέ». Και το πρωί η πρώτη μου σκέψη δεν προλαβαίνει καν να είναι ο καφές, αφού ο espresso έχει ποτίσει το στόμα μου πριν προλάβω να σκεφτώ.

Τα μεσημέρια καμιά φορά με βρίσκουν δίπλα στο air fryer με μια ακόμα κούπα καφέ να περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω το γνωστό «γκλιν», που θα σημαίνει ότι το κοτόπουλο μου ψήθηκε, ενώ προσπαθώ να μαλακώσω την πείνα μου τρώγοντας μια κονσέρβα με κομμένα μανιτάρια και λίγο αλάτι.

Ξέρω ότι η ιδέα του καφέ με την κονσέρβα μανιτάρια ακούγεται αποκρουστική και η αλήθεια είναι ότι είναι κιόλας, αλλά καθώς φαίνεται δεν είμαι η μόνη που συνδυάζει αυτά τα δύο, καθώς ο καφές από μανιτάρια έχει πάρει τη δική του δημοσιότητα, σε μια διαφορετική εκδοχή από τη δική μου.

Τι είναι ο καφές με μανιτάρια;

Για να φτιαχτεί ο καφές με μανιτάρια χρειάζεται μια προεργασία! Τα μανιτάρια αποξηραίνονται και περνούν από μια διαδικασία εξαγωγής των ευεργετικών τους ενώσεων. Στη συνέχεια γίνονται σκόνη και αναμειγνύονται με κόκκους καφέ, κι έτσι δημιουργείται το τελικό αποτέλεσμα. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται θεραπευτικά μανιτάρια και όχι τα μαγειρικά!

Σίγουρα αναρωτιέσαι πόσο περίεργη θα είναι η γεύση ενός τέτοιου καφέ και η αλήθεια είναι πως δεν έχει μεγάλη διαφορά από τον κανονικό καφέ.

Τότε γιατί να τον δοκιμάσω;

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην κινέζικη ιατρική εδώ και χρόνια, και έχουν να ωφελήσουν την υγεία σου σε πολλούς τομείς. Οι ενώσεις που εξάγονται από τα μανιτάρια και ύστερα προστίθενται στον καφέ, γνωστές ως προσαρμογόνες ουσίες, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλύτερη αντίδραση του σώματος απέναντι στο στρες.

Τα θεραπευτικά μανιτάρια, επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται από καρκινοπαθείς για την καταπολέμηση της ναυτίας και των εμετών. Ακόμη τα μανιτάρια μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.

Τι πρέπει να προσέξω;

Τα οφέλη του καφέ από μανιτάρια είναι πολλά κυρίως λόγω των μανιταριών που έχουν έτσι κι αλλιώς πολύτιμες ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη του καφέ από μανιτάρια. Και βέβαια, η τιμή του είναι διπλάσια από έναν κανονικό καφέ, οπότε άλλος ένας λόγος για να τον καταναλώσεις με μέτρο! Αν θέλεις, πάντως, να τον δοκιμάσεις θα τον βρεις κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.