Αν είσαι και εσύ λάτρης της καφεΐνης, είμαι σίγουρη πως αγαπάς τον καφέ αλλά έχεις δοκιμάσει ποτέ matcha; Όποιο ρόφημα μεταξύ των δύο και αν επιλέξεις, θα σου δώσει σίγουρα μία δόση ενέργειας για να ανταπεξέλθεις στην κάθε απαιτητική σου ημέρα αλλά και θα σε κάνει να νιώθεις πως οι ώρες περνούν ποιο γρήγορα. Το matcha και ο καφές προσδίδουν την ίδια ενέργεια στον οργανισμό σου, αλλά ποια από τις δύο πηγές καφεΐνης είναι καλύτερη για το σώμα σου;

Matcha

Το matcha, για όσους από εσάς δεν το γνωρίζετε, είναι ένας τύπος πράσινου τσαγιού σε μορφή πράσινης σκόνης, η οποία παρασκευάζεται από το άλεσμα των φύλλων τσαγιού του φυτού Camellia Sinensis. Ενώ έχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τον καφέ, είναι πιο αλκαλικό και έχει χαμηλότερη οξύτητα, καθιστώντας το ιδανικό ρόφημα για εσένα που έχεις ευαίσθητο στομάχι.

Επίσης, αυτό το είδος τσαγιού, έχει υψηλή περιεκτικότητα L-θεανίνης (αμινοξύ), η οποία παρέχει γενικά οφέλη στην υγεία, αλλά κυρίως βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και στην αύξηση της ενέργειας.

Παράλληλα, το πολύτιμο αυτό τσάι έχει τρεις φορές περισσότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από το απλό πράσινο τσάι, ενισχύοντας έτσι και τη φυσική αποτοξίνωση του σώματος. Τυπικά, ένα φλιτζάνι matcha που θα φτιάξεις με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη matcha περιέχει 70mg καφεΐνης.

Το μόνο αρνητικό του matcha είναι το κόστος του και ο χρόνος που χρειάζεται για να το προετοιμάσεις.

Καφές

Το αγαπημένο είδος καφεΐνης για τους περισσότερους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σίγουρα ο καφές. Η βιομηχανία του καφέ κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το ρόφημα αυτό έχει γίνει απαραίτητο και εθιστικό.

Μπορεί να έχει πικρή γεύση, αλλά τα συστατικά που θα επιλέξεις να προσθέσεις όπως ζάχαρη, γάλα ή κανέλα, μπορούν να προσδώσουν μία ευχάριστη γεύση. Εκτός από την ενέργεια που προσφέρει στον οργανισμό, έχει και άλλα σημαντικά οφέλη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη μακροζωία και την καλύτερη πέψη. Ένα φλιτζάνι καφέ, ανάλογα το είδος του, μπορεί να περιέχει 70-160mg καφεΐνη.

Τόσο ο καφές όσο και το matcha, εκτός της ενέργειας που προσδίδουν στον οργανισμό, έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω των ιδιοτήτων τους. Το ποιο θα επιλέξεις, εξαρτάται από εσένα. Η γεύση τους σίγουρα διαφέρει, αλλά καλό θα ήταν να θυμάσαι πως ο καφές λόγω της οξύτητάς του μπορεί να πέσει αρκετά βαρύ στο στομάχι.

Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως στρες, εφίδρωση και νευρικότητα. Ωστόσο, το matcha αν και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, οι καταπραϋντικές του ιδιοτήτες βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.

Μεταξύ των δύο ροφημάτων, θα λέγαμε ότι το matcha είναι αυτό που κερδίζει, καθώς δεν έχει βρεθεί καμία αρνητική του επίδραση στον οργανισμό.