Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός του οργανισμού που μας κρατά υγιείς και δυνατούς απέναντι στους διάφορους παθογόνους παράγοντες, όπως είναι η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφοροι άλλοι ιοί και βακτήρια.

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμποδίσει την εισβολή των εξωτερικών βλαπτικών παραγόντων, αλλά ακόμα κι αν αυτό γίνει, καθιστά πιο εύκολη την αντιμετώπιση τους από τον ίδιο τον οργανισμό.

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας πριν αρρωστήσουμε;

Οι περισσότεροι από εμάς, λόγω των ρυθμών που μας έχει επιβάλλει ο σύγχρονος  τρόπος ζωής, δεν ασχολούμαστε με την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας μέχρι την στιγμή που θα προσβληθούμε από μια ασθένεια. Τότε καταφεύγουμε σε διάφορα φάρμακα και σκευάσματα για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα, χωρίς όμως αυτό να μας ενισχύει για την επόμενη εισβολή παθογόνων που ενδεχομένως  θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι να ξεπερνάμε κάπως γρήγορα και πρόχειρα τα συμπτώματα της ασθένειας και να ξεχνάμε πάλι την πραγματική φροντίδα της αμυντικής μας ενέργειας.

Η βασική αρχή της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι η πρόληψη και η διατήρηση της καλής υγείας, έτσι ώστε ο άνθρωπος να είναι δυνατός για να μπορεί να αντιμετωπίσει τους βλαπτικούς παράγοντες και να πετύχει την μακροζωία σε συνδυασμό με την ποιότητα  ζωής.

Το ανοσοποιητικό στην Κινέζικη Ιατρική

Σύμφωνα με την βασική θεωρία της Κινέζικης Ιατρικής, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιπροσωπεύεται με τον όρο Wei Qi  (γουέϊ τσι) και θεωρείται ότι είναι ένα είδος ασπίδας που περιβάλλει το σώμα μας, σα μια μορφή ενέργειας που κυκλοφορεί στο επίπεδο ανάμεσα στο δέρμα και τους μυς. Η ενέργεια αυτή είναι υπεύθυνη για την σωστή λειτουργία των πόρων του δέρματος και κατά συνέπεια λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους παθογόνους παράγοντες, αφού δίνει την εντολή να κλείσουν οι πόροι προκειμένου να αποκλείσουν μια εισβολή ή αντίστοιχα να ανοίξουν για να επιτρέψουν μια αποβολή παθογόνων.

Σύμφωνα πάντα με την Κινέζικη Ιατρική, το δέρμα ανήκει στο σύστημα των πνευμόνων, πράγμα που είναι εύκολο να κατανοήσουμε λόγω της (αδήλου αναπνοής). Κατά συνέπεια, η καλή κατάσταση της Wei Qi εξαρτάται άμεσα από την καλή κατάσταση του πνεύμονα, ο οποίος με τη σειρά του, σα μέρος του συνόλου που ονομάζεται «ανθρώπινος οργανισμός», εξαρτάται από την καλή φυσική κατάσταση του ατόμου.

Παράγοντες όπως η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, η έλλειψη καλού ύπνου, η απουσία σωματικής άσκησης, και τα συναισθήματα όπως η θλίψη, ο φόβος, το στρες και η στεναχώρια υποβαθμίζουν σημαντικά  την ποιότητα της αμυντικής μας ενέργειας.

Πώς η Κινέζικη Ιατρική θωρακίζει το ανοσοποιητικό;

Conscious Design / Unsplash

Πώς βοηθάει η Κινέζικη Ιατρική;

Ο βελονισμός και η Κινέζικη Ιατρική γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν στο να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς, οπότε το να λαμβάνει κάποιος τακτικά θεραπείες, να παίρνει βότανα, καθώς και να ψάχνει λύσεις ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλα θέματα (όπως για παράδειγμα προβλήματα ύπνου ή στρες), σίγουρα έχει ως αποτέλεσμα το να αρρωσταίνει λιγότερο.

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως ο βελονισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά τον οργανισμό να αυξάνει τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων που είναι πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας.

Επίσης, η cupping therapy (βεντουζοθεραπεία) αποτελεί βασική θεραπευτική τεχνική της Κινέζικης Ιατρικής με κύρια ένδειξη την ενίσχυση του πνεύμονα.

Όταν αναφερόμαστε στο βελονισμό και στις άλλες τεχνικές της Κινέζικης Ιατρικής, η πράξη έχει δείξει ότι μία θεραπεία μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά συνήθως οι άνθρωποι χρειάζονται θεραπείες σχετικά συχνά ώστε να φτάσουν στο σημείο που θα ήθελαν να βρίσκονται. Όταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο, η συχνότητα των θεραπειών μπορεί να μειωθεί και το αποτέλεσμα να διατηρηθεί – ειδικά εφόσον ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και έξω από το θεραπευτήριο.