Οι «Μπλε Ζώνες» είναι 5 μικρές πόλεις, νησιά ή χωριά, όπου κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία, τη Σαρδηνία στην Ιταλία, την Ικαρία στην Ελλάδα, τη χερσόνησο Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την πόλη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Dan Buettner, Αμερικανός συγγραφέας, έπειτα από έρευνα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να ανακαλύψει τα μυστικά της μακροζωίας αυτών των ανθρώπων με στόχο να τα διαδώσει.

Υπάρχουν πολλές συνήθειες στον τρόπο ζωής που μοιράζονται οι άνθρωποι αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων άγχους, της καθημερινής κίνησης και της αίσθησης του σκοπού. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της έρευνας για τη μακροζωία επιστρέφει στις υγιεινές διατροφικές τους συνήθειες. Τα γεύματα που καταναλώνονται πιο συχνά στις «Μπλε Ζώνες» δεν είναι φορτωμένα με επεξεργασμένα συστατικά ή πρόσθετα σάκχαρα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πολλών τροφίμων που καταναλώνονται εκεί αποτελεί βασικό «συστατικό» της μακροζωίας τους.

Ειδικά τα μπαχαρικά διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό και την επούλωση, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν γεύση στα γεύματα, χωρίς διατροφικά μειονεκτήματα. Ποια μπαχαρικά, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα γεύματα των ανθρώπων που κατοικούν στις «Μπλε Ζώνες»; Εδώ, θα μάθεις τα τέσσερα κορυφαία μπαχαρικά που μπορείς να προσθέσεις και εσύ στη διατροφή σου.

Τα μπαχαρικά της μακροζωίας:

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένσ μπαχαρικό που εμφανίζεται τακτικά στα γεύματα που καταναλώνουν εκείνοι στις «Μπλε Ζώνες», ιδιαίτερα στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. «Ο κουρκουμάς είναι βασικό συστατικό στην Οκινάουα και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών πρόσφατων μελετών για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια και έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο Buettner.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κουρκουμά όταν μαγειρεύεις ψάρια ή να τον πασπαλίσεις σε ψητά ρεβίθια ή φασόλια για να τα έχεις στη διάθεσή σου ως σνακ. Θα έχει επίσης υπέροχη γεύση σε σούπες με φακές, σε ντιπ όπως χούμους ή σε ψητά λαχανικά.

2. Μπαχαρικά της μακροζωίας: Μαύρο πιπέρι

Αυτό το μπαχαρικό καταναλώνεται συνήθως μαζί με τον κουρκουμά, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα ευεργετικά κουρκουμινοειδή πιο εύκολα, ωστόσο διαθέτει και πολλά δικά του οφέλη. Η δραστική ένωση, η πιπερίνη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, επιτρέποντάς του να γερνάει αξιοπρεπώς. Χρησιμοποίησέ το… βασικά σε όλα.

3. Μπαχαρικά της μακροζωίας: Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι εξαιρετικό για την προώθηση της μακροζωίας, επειδή περιέχει ενώσεις που δημιουργούν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, γιατί η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσει αύξηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση διαφόρων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση κ.ά. Απόλαυσε τζίντζερ στο τσάι, ως συστατικό σε dressings και μαρινάδες, μέσα σε smoothies κ.ά.

4. Σκόρδο

Αν και δεν είναι τεχνικά βότανο – το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι) και χρησιμοποιείται παρόμοια με τα μπαχαρικά, ενισχύοντας τη γεύση στις συνταγές. Το σκόρδο χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα στις «Μπλε Ζώνες» και παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη μακροζωία. Το σκόρδο είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, καθώς επίσης μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Το σκόρδο είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές.