Φαίνεται πως 10 λεπτά επιπλέον άσκησης θα μπορούσαν να ωφελήσουν ουσιαστικά την υγεία και ταυτόχρονα να μειώσουν το ρίσκο πρόωρης θνησιμότητας για τους ενήλικες άνω των 40 ετών. Έτσι δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη περισσότεροι από 110.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν οι ενήλικες άνω των 40 ετών πρόσθεταν στην καθημερινή ρουτίνα τους μόλις 10 λεπτά επιπλέον άσκησης. Μάλιστα, έαν η διάρκεια της άσκησης αυξανόταν σε 20 ή και 30 λεπτά, πολύ πιθανό να είχαν σωθεί ακόμα περισσότεροι άνθρωποι.

«Αυτή η μελέτη παρέχει επιπρόσθετες αποδείξεις για τα οφέλη της άσκησης σε επίπεδο πληθυσμού: εάν όλοι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες (άνω των 40 ετών) ασκούνταν λίγο περισσότερο κάθε μέρα, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ετησίως», εξήγησε ο Pedro Saint-Maurice, συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2003 και του 2006 σε 4.800 ενήλικες (γυναικών και ανδρών) και κυρίως στο ηλικιακό group 40-85 ετών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα μόνιτορ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να καταγράφεται η δραστηριότητα τους, με τους ερευνητές να εξετάζουν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι έφυγαν από τη ζωή μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις επιπλέον 10 λεπτά άσκησης την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 7%, 20 επιπλέον λεπτά κατά 13% και επιπλέον μισή ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας κατά 17%. Κι αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να ζήσεις πολλά χρόνια, άλλη έρευνα συνδέει την κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων με τη μακροζωία.