Το ανθρώπινο σώμα βασίζεται στο νερό για την αναπνοή, την πέψη, τη λίπανση των αρθρώσεων, την απομάκρυνση των τοξινών, τη λειτουργία του εγκεφάλου τη διατήρηση της ομοιόστασης κ.ά. — για την ακρίβεια, βασίζεται σε αυτό για κάθε σωματική λειτουργία που επιτελεί. Όταν, λοιπόν, το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό νερό ή η ποσότητα απώλειας νερού είναι μεγαλύτερη από αυτή που προσλαμβάνει, είναι πιθανό να πάθει αφυδάτωση. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης μπορούν να προκαλέσουν τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, χάνεις νερό όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα — όταν ιδρώνεις ή κλαις ή ουρείς, ακόμη και λίγο με κάθε αναπνοή που παίρνεις. Γι’αυτό και συνιστάται να πίνεις νερό με συνέπεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείς τα επίπεδα ενυδάτωσης και να αποτρέψεις τα πρώιμα συμπτώματα αφυδάτωσης.

Διάβασε επίσης: Το κόλπο για να πίνεις περισσότερο νερό και να το απολαμβάνεις

Ειδικά, όσον αφορά στην αφυδάτωση, το σώμα κάνει πραγματικά γνωρίζει πολύ καλά πώς να σε προειδοποιήσει ότι δεν πίνεις αρκετό νερό ή ότι βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο ήπιας αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μειώνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί φλεγμονή. Επομένως, η μη κατανάλωση αρκετόυ νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, brain fog ή σύγχυση, κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης και ζαλάδα.

Επιπλέον, εφόσον το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στη λίπανση των αρθρώσεων και των μυών, η έλλειψη νερού μπορεί ακόμα να προκαλέσει πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία ή κράμπες στους μυς. Μερικά άλλα σημάδια είναι η ξηροστομία και η ξηροδερμία, η αυξημένη δίψα και τα πιο σκούρα και συμπυκνωμένα ούρα.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις υπόψη σου όλα τα παραπάνω συμπτώματα, ώστε να μπορείς να τα αναγνωρίσεις και να αναρωτηθείς αν πίνεις αρκετό νερό. Για παράδειγμα, εάν μια μέρα αρχίσεις να αισθάνεσαι μια ανησυχητική μυϊκή κράμπα ή πονοκέφαλο, πριν πάρεις ένα παυσίπονο, κάνε μια παύση και σκέψου εάν έχεις καταναλώσει ή όχι αρκετά υγρά τις τελευταίες ώρες και δώσε στο σώμα σου την ενυδάτωση που χρειάζεται.

Διάβασε επίσης: Τελικά, πώς θα πίνεις περισσότερο νερό και πόσο χρειάζεσαι στ’ αλήθεια;