Όσο είμαστε παιδιά, πιστεύουμε ότι το ροχαλητό είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων. Για όλους όμως έρχεται αυτή η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι το ροχαλητό μας δυσκόλεψε κάποιον να κοιμηθεί δίπλα μας. Μερικοί το δεχόμαστε ως δεδομένο, ενώ άλλοι ζητάμε ντοκουμέντα για να το πιστέψουμε. Όλοι όμως συμφωνούμε ότι το ροχαλητό είναι εκνευριστικό και μάς χαλάει τον ύπνο, αφού είτε ροχαλίζουμε είτε κοιμόμαστε με κάποιον που ροχαλίζει, η ποιότητα του ύπνου μας επιδεινώνεται.

Τι ακριβώς είναι το ροχαλητό;

Tο Sleep Foundation το περιγράφει τέλεια: Όταν κοιμάσαι, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω και ο λαιμός γίνεται στενός και εύκαμπτος. Καθώς αναπνέεις τα τοιχώματα του λαιμού αρχίζουν να πάλλονται -περισσότερο στην εισπνοή και λιγότερο στην εκπνοή. Οι δονήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τον χαρακτηριστικό ήχο του ροχαλητού. Κι αυτό εμφανίζεται συχνότερα στους άνω των 30 ετών, αφού όπως φαίνεται σχεδόν 1 στους 2 μεσήλικες ροχαλίζει.

Πράγματι λοιπόν καθώς μεγαλώνουμε το περιστασιακό ροχαλητό γίνεται συστηματικό και πιο έντονο. Υπάρχουν, όμως, εξηγήσεις γι’ αυτό και μας τις δίνει ο Dr. Raj Dasgupta, ειδικός ύπνου και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια:

  1. Απώλεια μυϊκού τόνου: Θέλουμε δεν θέλουμε, όσο περνούν τα χρόνια οι μύες γίνονται πιο δύσκαμπτοι. Και φυσικά οι μύες του λαιμού δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και στον ανώτερο αεραγωγό του αναπνευστικού μας συστήματος. Ως αποτέλεσμα η μαλακή περιοχή στο πίσω μέρος του ουρανίσκου μας γίνεται πιο ευαίσθητη στις δονήσεις. Η κίνηση των ιστών αυτής της περιοχής και της σταφυλής προκαλεί ουσιαστικά τον ήχο που ακούμε όταν ροχαλίζει κάποιος.
  2. Αύξηση σωματικού βάρους: Λίγο ο μεταβολισμός μας που τεμπελιάζει, λίγο κι εμείς που τεμπελιάζουμε να γυμναστούμε, τα κιλά αθροίζονται. Κι ως γνωστό το ροχαλητό πάει χέρι-χέρι με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα -ειδικά εάν έχουν πολύ παχύ λαιμό, τονίζει ο Dr. Dasgupta.
  3. Αλκοόλ: Μπορεί όσο μεγαλώνεις να το απενοχοποιείς και να το απολαμβάνεις συχνότερα στο σπίτι, όμως αυτό το ποτηράκι τσίπουρο ή κρασί που πίνεις σχεδόν καθημερινά όταν μεγαλώνεις κάνει χειρότερο το ροχαλητό σου. Ο λόγος είναι ότι χαλαρώνει ακόμα περισσότερο την περιοχή του λαιμού.
  4. Φάρμακα: Ου γαρ έρχεται μόνον, λένε και στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε το γήρας να γεμίζει το συρτάρι μας με φάρμακα. Πολλά από αυτά -ανάμεσά τους και ουσίες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας- χαλαρώνουν τους μυς με αποτέλεσμα να στενεύει η αναπνευστική οδός, λέει ο Dasgupta. Στις γυναίκες μάλιστα υπάρχει και έξτρα επιβαρυντικός παράγοντας. Πρόκειται για την πτώση των οιστρογόνων που προκαλεί η εμμηνόπαυση και η οποία επηρεάζει ακόμα περισσότερο την απώλεια μυϊκού τόνου.

Κόβεται;

Δύσκολα, λένε οι μεγαλύτεροι με την εμπειρία τους, αν και ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο θέλει τους άντρες γύρω στα 70 τους να μη ροχαλίζουν (ενώ όταν είναι νεότεροι του δίνουν και καταλαβαίνει). Ο Dr. Dasgupta, όπως και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να ξεκινήσεις με τα πιο «ανώδυνα» -σχετικό αυτό βέβαια- μέτρα και αν δεν δεις βελτίωση, να κλείσεις ραντεβού σε ένα ιατρείο μελέτης ύπνου, ώστε να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο και να σου προτείνουν την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή σου. Γι’ αρχή δοκίμασε τα εξής:

  1. Απώλεια βάρους
  2. Αύξηση της σωματικής άσκησης
  3. Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
  4. Διακοπή του καπνίσματος
  5. Αναζήτηση θεραπείας στις αλλεργίες σου. «Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί φλεγμονές στις ρινικές οδούς, που σημαίνει ότι αναπνέεις από το στόμα και άρα ροχαλίζεις περισσότερο» λέει ο Dr. Dasgupta.
  6. Αλλαγή στάσης ύπνου και συγκεκριμένα η αποφυγή της ύπτιας θέσης
  7. Δοκιμή άλλου μαξιλαριού
  8. Χρήση ρινικών ταινιών που βρίσκεις στα φαρμακεία και με το σχεδιασμό τους ανοίγουν τους ρινικούς αεραγωγούς. Βέβαια, αν αυτό που εμποδίζει τη δική σου αναπνοή κατά τον ύπνο εντοπίζεται πιο πέρα, κοντά στην περιοχή του λαιμού, μάλλον δεν θα σου κάνουν τίποτα.
  9. Χρήση νάρθηκα που φτιάχνουν οι οδοντίατροι από διάφανο ακρυλικό. Διατηρώντας ελαφρώς μπροστά το κάτω σαγόνι, διασφαλίζουν καλύτερη λειτουργία των αεραγωγών και μειώνουν το ροχαλητό.