Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες παρουσιάζουν έξαρση αυτή την περίοδο και επηρεάζεται αρνητικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όμως, είναι όλα όσα μας ταλαιπωρούν αλλεργικά συμπτώματα, φταίει ή γύρη ή είναι κρύωμα, έγινα ξαφνικά αλλεργικός στα 40 μου, μπορεί να πάθω αλλεργικό σοκ; Στα ερωτήματα και τις απορίες σχετικά με τα συμπτώματά σας απαντάει η αλλεργιολόγος δρ. Καλλιόπη Κοντού – Φίλη.

Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες:

Πώς θα καταλάβω ότι το συνάχι που με ταλαιπωρεί είναι αλλεργικό και όχι ίωση;

Η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα που παρουσιάζει η αλλεργική ρινίτιδα μοιάζουν αρκετά με αυτά του κοινού κρυολογήματος, αφού και στις δύο περιπτώσεις τρέχει η μύτη σας, πονάει το κεφάλι σας, φτερνίζεστε, βήχετε και κάποιες φορές δακρύζουν και τα μάτια σας. Παρ’ όλα αυτά, συνήθως στην ίωση θα έχετε παράλληλα πυρετό, κακουχία και μυϊκούς πόνους, πράγμα που δεν συμβαίνει στις αλλεργίες. Από την άλλη πλευρά, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί περίπου 4 ημέρες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ολόκληρες, αλλάζοντας ίσως σε ένταση, αλλά χωρίς ουσιαστικά να υποχωρούν.

Είναι λογικό να υποφέρω περισσότερο στην πόλη;

Ναι. Αιτία είναι η «βρόμικη» και «επιθετική» αστική γύρη, πάνω στην οποία έχουν, δηλαδή, προσκολληθεί ατμοσφαιρικοί ρύποι, που καταστρέφουν το προστατευτικό τοίχωμα των βρόγχων και έτσι διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα, επιτείνοντας τα αλλεργικά συμπτώματα.

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Shinta Kikuchi / Unsplash

Γιατί ακούω όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν αλλεργίες;

Οι αλλεργίες πράγματι αυξάνονται και θεωρείται ότι συμβάλλουν σε αυτό η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αυξημένη υγρασία, η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και το γεγονός ότι ζούμε με όλο και περισσότερο στρες και σε «αποστειρωμένα» περιβάλλοντα (χωρίς επαφή με ζώα), που τελικά ευνοούν τις αλλεργίες, κυρίως στα παιδιά.

Μπορεί, ενώ ταλαιπωρούμαι κάθε χρόνο από αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) την άνοιξη, κάποια χρονιά ξαφνικά να μην εμφανίσω συμπτώματα;

Οι αλλεργίες παρουσιάζουν μία χρονιότητα, αλλά δεν είναι ποτέ σταθερή η έντασή τους. Κατά κανόνα έχουν εξάρσεις και υφέσεις, μπορεί δηλαδή για κάποια χρόνια να μην παρουσιάζετε καθόλου συμπτώματα και μετά να ξαναρχίσουν. Πάντως, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν ξαφνικά και τελείως οι αλλεργίες σας, ιδιαίτερα εάν είστε νέος ενήλικας. Σπάνια βελτιώνονται, αλλά συνήθως επιδεινώνονται ή επεκτείνονται (δηλαδή, ενώ στην αρχή είχατε μόνο ρινίτιδα, με τον καιρό προστίθεται και άσθμα). Επίσης, η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη «βαρύτητα» κάθε άνοιξης, δηλαδή από το αν η βροχή και η υγρασία έχουν οδηγήσει σε πρώιμη και πλούσια ανθοφορία.

Μπορεί να γίνω ξαφνικά αλλεργικός στα 40 μου χρόνια;

Ναι, αυτό είναι πιθανό, εφόσον έχετε κληρονομήσει την αλλεργική προδιάθεση από τους γονείς σας. Οι αλλεργιολόγοι εξηγούν ότι το διάστημα ευαισθητοποίησης σε ένα αλλεργιογόνο μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως και 50 χρόνια, διότι συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, περιβαλλοντικοί και ενδογενείς (ιδιαίτερα ορμονικοί και νευρογενείς)!

Μπορεί να έχω συμπτώματα και αφού θα έχουν περάσει οι ανοιξιάτικοι μήνες;

Με την πάροδο των χρόνων, είναι πιθανό να εκδηλώσετε αλλεργικά συμπτώματα ακόμη και εκτός εποχής, εάν εκτεθείτε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι έντονες οσμές (από καθαριστικά, κολόνιες, βαφές, τσιγάρο), η σκόνη, η υγρασία, αλλά και ο ψυχρός αέρας.

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Aaron Burden / Unsplash

Μπορεί μια ανοιξιάτικη αλλεργία να μου προκαλέσει αλλεργικό σοκ;

Αυτό είναι μάλλον απίθανο, γιατί σε αλλεργικό σοκ οδηγούν συνήθως οι αλλεργίες που οφείλονται σε τρόφιμα, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας και φάρμακα. Η έντονη κρίση δύσπνοιας ή άσθματος είναι η πιο πιθανή επιπλοκή στις περιπτώσεις των αναπνευστικών αλλεργιών.

Γιατί όταν βρίσκομαι κοντά σε πεύκα, βγάζω εξανθήματα;

Συστατικά από τα τριχίδια της κάμπιας -που αναπτύσσεται επάνω στα πεύκα αυτή την εποχή- προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις, που εκφράζονται με εξανθήματα, οίδημα και φαγούρα των εκτεθειμένων τμημάτων του δέρματος. Γι’ αυτό, αν έχετε παρατηρήσει ότι σας ενοχλούν, καλό είναι να αποφεύγετε αυτή την εποχή τις περιοχές όπου υπάρχουν πεύκα και φυσικά να μην πιάνετε, αλλά ούτε και να επιχειρήσετε να κάψετε, τις «μπάλες» με τις κάμπιες μόνοι σας.

Η Δρ. Καλλιόπη Κοντού – Φίλη είναι Αλλεργιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Ταλαιπωρείστε από ανοιξιάτικες αλλεργίες; Μπορεί, επίσης, να σας ενδιαφέρουν:

Τα πάντα για τις αλλεργίες της άνοιξης
Ήλιος την άνοιξη: Γιατί προκαλεί εξανθήματα;