Γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, την ενίσχυση της μυϊκής δύναμης, την αύξηση των ενδορφινών κ.ά. Όταν αποκομίζεις τόσα πολλά οφέλη από τη γυμναστική, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείς πότε χρειάζεσαι ξεκούραση, ειδικά αν ανήκεις σε εκείνους που ασκούνται καθημερινά. Ωστόσο, εάν παραλείπεις τακτικά τις ημέρες ξεκούρασης (rest days), είναι πιθανό να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στο σώμα σου, μειώνοντας τα οφέλη της προπόνησής σου και δυνητικά θέτοντας τον εαυτό σου σε κίνδυνο τραυματισμού και εξάντλησης.

Για να παραμείνεις δυνατ@ και υγιής, είναι προς το συμφέρον σου να ξεκουράζεσαι τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το σώμα σου ενδέχεται να προσπαθεί να σου πει ότι χρειάζεται ξεκούραση και εσύ το αγνοείς. Γνωρίζεις τα σημάδια;

1. Εντοπίζεις μυϊκούς πόνους

Μολονότι ο πόνος μετά από μια έντονη προπόνηση είναι απολύτως φυσιολογικός και δεν αποτελεί πάντα ένδειξη ότι πρέπει να ξεκουραστείς, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τους διάχυτους πόνους που δεν υποχωρούν, ειδικά εάν δεν έχεις ξεκουραστεί καμία μέρα. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει συστηματική φλεγμονή από υπερπροπόνηση.

2. Έχεις αυξημένο στρες

Εάν νιώθεις περισσότερο άγχος και ταραγμέν@ από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι περισσότερο από το πολυάσχολο πρόγραμμά σου. Διανοητικά, μπορεί να αισθάνεσαι περισσότερο πιεσμέν@. Χρειάζεσαι χρόνο για να χαλαρώσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου, ώστε να μπορέσεις να εστιάσεις καλύτερα. Η τακτική γυμναστική καταπονεί το σώμα, επομένως είναι φυσικό αυτό να σε φθείρει με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές χρειάζεσαι μια μέρα ξεκούρασης για να αποσυμπιεστείς και να επαναφέρεις το μυαλό σου.

3. Οι προπονήσεις σού φαίνονται εξαιρετικά δύσκολες

Φυσικά θέλεις να αισθάνεσαι την πρόκληση σε κάθε προπόνηση, αλλά αν οι ασκήσεις που μπορείς γενικά να κάνεις με ευκολία τώρα μοιάζουν υπερβολικά δύσκολες, μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σου να σου πει να χαλαρώσεις. Το σώμα σου πιθανότατα χρειάζεται μια μέρα περίπου για να ανακάμψει από τη μυϊκή καταπόνηση που συνοδεύει την προοδευτική προπόνηση. Προκειμένου να μπορείς να αποδώσεις, οι μύες σου χρειάζονται την ευκαιρία να ανακάμψουν και δεν μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς μια μέρα ανάπαυσης! Αυτό δεν σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να κάθεσαι στο κρεβάτι όλη μέρα, αφού μπορείς να επιλέξεις την ενεργητική αποκατάσταση.

4. Παρατηρείς αλλαγές στα μοτίβα ύπνου σου

Έχεις ανάγκη για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πηγαίνεις για ύπνο ολοένα και νωρίτερα; Ναι, χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από την προπόνηση. Αν επιλέξεις να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σε κρατήσει ξύπνι@ τη νύχτα και αυτό θα επηρεάσει το επίπεδο ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά θα προκαλέσει και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από την εξάντληση είναι να εντάξεις τις ημέρες ανάπαυσης στη ρουτίνα σου, ώστε να είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις την προγραμματισμένη προπόνησή σου. Θυμήσου να ακούς πάντα το σώμα σου!

Ένα είναι σίγουρο: Για να επιτύχεις τους fitness στόχους σου, αλλά και για να έχεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου χωρίς να σε εξοντώνει, χρειάζεται να δίνεις στους μυς σου αρκετό χρόνο για να αναρρώσουν, ώστε να προλαμβάνεις τραυματισμούς και να διατηρείς την ενέργειά σου.

Tip: Κάνε ένα ψυχικό και σωματικό check-in με τον εαυτό σου μετά από 3-4 συνεχόμενες ημέρες προπόνησης. Παρατήρησε τυχόν επιπλέον κόπωση, εστίαση, πόνο και σφίξιμο στο σώμα σου. Μπορεί να είναι ώρα για rest day!