Τα φρούτα είναι από τα πιο σημαντικά τρόφιμα στη διατροφή μας. Ξεχειλίζουν από βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που μας κάνουν να αισθανόμαστε και να είμαστε υγιείς. Φυσικά κάτι ακόμα που λατρεύουμε στα φρούτα είναι και η γεύση τους. Από τη γλυκιά μπανάνα, μέχρι το ξινό κορόμηλο υπάρχει ένα φρούτο που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε ουρανίσκο εκεί έξω. Έχεις, λοιπόν, πολλούς και καλούς λόγους να καταναλώνεις φρούτα καθημερινά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το πότε πρέπει να καταναλώνεις φρούτα, αρκετούς από τους οποίους αξίζει να απομυθοποιήσουμε.

Μύθος #1: Τρώγε φρούτα με άδειο στομάχι

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι. Όμως πρόκειται για έναν μύθο που λέει ότι η κατανάλωση φρούτων μαζί με τα γεύματα επιβραδύνει την πέψη και προκαλεί την παραμονή των τροφίμων στο στομάχι σου. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η κατανάλωση φρούτων με τα γεύματα προκαλεί αέρια, δυσφορία και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, για αυτό πρέπει να τα καταναλώνεις με άδειο στομάχι.

Ενώ οι φυτικές ίνες στα φρούτα μπορούν να επιβραδύνουν την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι σου, οι υπόλοιποι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ψευδείς. Τα φρούτα μπορούν πράγματι να προκαλέσουν πιο αργή κένωση του στομάχου, αλλά δεν προκαλούν την επ’ αόριστον παραμονή της τροφής σε αυτό. Επιπλέον, η επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου είναι γενικά καλό πράγμα. Μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμα κι αν τα φρούτα προκαλούσαν την παραμονή της τροφής στο στομάχι σου για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο, το στομάχι μας είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία είναι αυτά που προκαλούν τη ζύμωση και τη σήψη.

Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων με άδειο στομάχι μπορεί να σε ωφελήσει κάπου.

Μύθος #2: Τα φρούτα πριν ή μετά από ένα γεύμα χάνουν τη διατροφική τους αξία

Ένας ακόμη μύθος λέει ότι πρέπει να τρως φρούτα με άδειο στομάχι για να αποκομίσεις όλα τα διατροφικά τους οφέλη. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, αν φας φρούτα ακριβώς πριν ή μετά από ένα γεύμα, τα θρεπτικά συστατικά θα χαθούν κατά κάποιο τρόπο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό όταν πρόκειται για την εξαγωγή θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν τρως ένα γεύμα, το στομάχι σου λειτουργεί ως δεξαμενή, απελευθερώνοντας μόνο μικρές ποσότητες κάθε φορά, έτσι ώστε το έντερο να μπορεί εύκολα να τις χωνέψει. Ακόμα, το λεπτό έντερο έχει σχεδιαστεί για να απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η τεράστια απορροφητική επιφάνεια σημαίνει ότι η λήψη των θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα είναι εύκολη δουλειά για το πεπτικό σου σύστημα, ανεξάρτητα από το αν τρως φρούτα με άδειο στομάχι ή μαζί με ένα γεύμα.

Μύθος #3: Αν έχεις διαβήτη πρέπει να τρως φρούτα μερικές ώρες πριν ή μετά το γεύμα σου

Η πεποίθηση πολλών είναι ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν συχνά πεπτικά προβλήματα και ότι η κατανάλωση φρούτων χωριστά από τα γεύματα βελτιώνει κατά κάποιο τρόπο την πέψη. Ωστόσο, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων από μόνη της βελτιώνει την πέψη.

Η μόνη διαφορά που μπορεί να κάνει είναι ότι οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που περιέχονται στα φρούτα μπορεί να εισέλθουν γρηγορότερα στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που ακριβώς επιδιώκουν να αποφύγουν τα άτομα με διαβήτη. Αν έχεις διαβήτη, ίσως είναι καλύτερα αντί να τρως τα φρούτα ξεχωριστά, να τα συνδυάσεις με ένα γεύμα ή σνακ. Η κατανάλωση φρούτων μαζί με μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λίπος μπορεί να προκαλέσει το στομάχι σου να απελευθερώσει πιο αργά την τροφή στο λεπτό έντερο.

Το πλεονέκτημα αυτού για κάποιον με διαβήτη είναι ότι απορροφάται μικρότερη ποσότητα ζάχαρης κάθε φορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συνολικά. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες μόλις 7,5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα, μπορούν να μειώσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα κατά 25%.

Σημαντικό είναι, επίσης, το είδος των φρούτων που τρως. Αναζήτησε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα πιο αργά. Απόφυγε δηλαδή τα πεπόνια, τον ανανά και τα αποξηραμένα φρούτα.

Μύθος #4: Καλύτερα να τρως φρούτα το πρωί

Μπορεί να το έχεις ακούσει όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από αυτή την ιδέα και δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να την υποστηρίζουν. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα φρούτα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και «ξυπνάει» το πεπτικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα σου, ενώ η γλυκόζη απορροφάται, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας. Ωστόσο, εκτός από το να παρέχει στον οργανισμό σου ενέργεια και άλλα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν έχει κανένα ιδιαίτερο όφελος.

Δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις το πεπτικό σου σύστημα, καθώς είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει δράση τη στιγμή που καταναλώνεις τροφή. Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι υγιεινά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Μύθος #5: Δεν πρέπει να τρως φρούτα το απόγευμα

Η ιδέα είναι ότι η κατανάλωση φρούτων αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο το σώμα σου δεν προλαβαίνει να σταθεροποιήσει πριν από τον ύπνο, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πιστεύεις αυτό.

Οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, καθώς η γλυκόζη απορροφάται. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σάκχαρο στο αίμα θα αυξηθεί περισσότερο το απόγευμα από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Και ενώ η ανοχή σου στους υδατάνθρακες μπορεί πράγματι να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αλλαγές αυτές είναι μικρές και δεν αλλάζουν τον συνολικό μεταβολικό σου ρυθμό.

Μπορεί, επίσης, να αγχώνεσαι ότι η κατανάλωση ενός φρούτου πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου θα προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους. Το σώμα μας δεν αλλάζει απλά από το να καίει θερμίδες στο να τις αποθηκεύει ως λίπος, όταν πέφτεις για ύπνο. Ο μεταβολικός σου ρυθμός τείνει να μειώνεται καθώς κοιμάσαι, αλλά εξακολουθείς να καις πολλές θερμίδες για να διατηρείς το σώμα σου σε λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, αν θέλεις να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν βάρος.