Οι πιθανότητες να γνωρίζεις κάποιον με διαβήτη είναι πολλές. Μπορεί να είναι ένας φίλος σου, ένα μέλος της οικογένειας σου ή ακόμα και εσύ. Αλλά ακόμα κι αν δεν ξέρεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γνωρίσεις και αυτό γιατί προβλέπεται πως μέχρι το 2045, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα φτάσουν περίπου τα 783 εκατομμύρια, θα έχει δηλαδή αύξηση της τάξης του 46%. Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οφείλονται σε συνδυασμό γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων. Όσο σοβαρή ασθένεια κι αν είναι, μπορείς να μάθεις να ζεις με αυτή φροντίζοντας τον εαυτό σου σωστά!
Η 14η Νοεμβρίου είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, το 1891, ο οποίος το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Η ίδια μέρα έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τον κόσμο παγκοσμίως για την ασθένεια. Το ίδιο έχει αναλάβει να κάνει και ο Γιάννης Βίδρας, εμπορικός διευθυντής, τριαθλητής, motivational speaker και φυσικά μπαμπάς δύο παιδιών!
Το «ταξίδι» του στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον διαβήτη ξεκίνησε όταν η κόρη του διαγνώστηκε σε ηλικία μόλις 9 μηνών, με διαβήτη τύπου 1, κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Από τότε, μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Instagram, της ιστοσελίδας του www.cravingnoborders.org και της δράσης του στην Πανελλήνια Ένωση κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) ευαισθητοποιεί τον κόσμο σχετικά με τον διαβήτη, αλλά και με όλα τα εμπόδια της ζωής.
– Πείτε μας σχετικά με τη δράση σας γύρω από τον διαβήτη. Πότε και πώς ξεκίνησε;
«Η δράση μου γύρω από τον διαβήτη ξεκίνησε ως άμεση αντίδραση στη διάγνωση της κόρης μου. Αρχικά, αυτό εκδηλώθηκε μέσω της συμμετοχής μου στους αγώνες τριάθλου, ενώ πρόσφατα έχει εξελιχθεί σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο Instagram. Σκοπός μου είναι να δημιουργήσω μια κοινότητα υποστήριξης και ενημέρωσης, όχι μόνο για την κόρη μου και τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και για όλους όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη ζωή τους.
Είμαι αφοσιωμένος στην ιδέα ότι όλοι μας οφείλουμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο, και έτσι, μέσω της δράσης μου, στοχεύω στην ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη. Από το 2022, είμαι Πρεσβευτής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), συνεισφέροντας στον αγώνα για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εξάλειψη των μύθων και των προκαταλήψεων γύρω από το νεανικό διαβήτη.
Στόχος μας είναι η απενοχοποίησή του σακχαρώδους διαβήτη και η δημιουργία μιας διαφορετικής κουλτούρας, που υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα στη ζωή! Θέλουμε κανένα παιδί να μην ντρέπεται για τον διαβήτη του και σε καμία περίπτωση αυτό να μην βάζει φρένο στην πραγματοποίηση των ονείρων του».
– Ποια ήταν η σχέση μας με τον διαβήτη πριν διαγνωστεί η κόρη σας;
«Πριν από τη διάγνωση της κόρης μου, ο διαβήτης ήταν για μένα μια ασθένεια για την οποία ήξερα ελάχιστα. Ωστόσο, μετά τη διάγνωση, έγινε μέρος της καθημερινότητάς ολόκληρης της οικογένειας. Αυτή η αλλαγή με έκανε να αναγνωρίσω την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Η διάγνωση της κόρης μου ήταν ένας καταλύτης για μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου. Με έκανε πιο ευαίσθητο στις ανάγκες των άλλων και με οδήγησε σε μια πιο συνειδητοποιημένη προσέγγιση στη ζωή. Έμαθα να εκτιμώ τις μικρές στιγμές και να βρίσκω δύναμη ακόμα και στις πιο δύσκολες».
– Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη;
«Οι σκέψεις και οι αγωνίες των γονιών παιδιών με διαβήτη είναι πολυδιάστατες. Υπάρχει η συνεχής ανησυχία για την υγεία και την ευημερία του παιδιού, η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες της διαχείρισης της ασθένειας και η ανάγκη για συνολική υποστήριξη τόσο για το παιδί, για τα αδέλφια όσο και για τους ίδιους».
– Ο διαβήτης στέκεται εμπόδιο στη ζωή ενός διαβητικού ατόμου; Τι περιορισμούς έχει;
«Ο διαβήτης, αν και είναι μια σοβαρή και δια βίου κατάσταση, δεν πρέπει να θεωρείται ως εμπόδιο για μια πλήρη ζωή. Με την κατάλληλη διαχείριση, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να επιτύχουν τα πάντα. Οι περιορισμοί είναι συχνά περισσότερο ψυχολογικοί από φυσικοί, και η εκπαίδευση και η υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβασή τους. Πάνω σε αυτό, εδώ και λίγο καιρό, δημιούργησα το www.CravingNoBorders.org, ακριβώς για να ξυπνήσει την ανεμπόδιστη λαχτάρα για δημιουργία και δράση που αναβλύζει από μέσα μας. Αντιπροσωπεύει μια ανυπέρβλητη επιθυμία να υπερβαίνουμε τους περιορισμούς μας χωρίς όρια κι αυτό να γίνει μια νέα φιλοσοφία ζωής».
– Με ποιο τρόπο ισορροπείτε για το παιδί σας μια φυσιολογική ζωή, ενώ παράλληλα την προφυλάσσετε από τους κινδύνους;
«Για να διασφαλίσουμε σαν γονείς ότι η κόρη μας ζει μια φυσιολογική ζωή, επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωσή της να διαχειρίζεται την κατάστασή της με αυτοπεποίθηση. Ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία της, ενώ παράλληλα είμαστε κοντά της για υποστήριξη και καθοδήγηση.
Θέλουμε να νιώθει αυτόνομη, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε δραστηριότητες που απαιτούν επιπλέον προσοχή, όπως ή άσκηση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή οι εκδρομές. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχεδιασμός και προετοιμασία για να διασφαλίζεται ότι το παιδί μπορεί να συμμετέχει με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Σε αυτό μας έχει βοηθήσει και η τεχνολογία, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα του σακχάρου της ακόμα και όταν δεν είμαστε κοντά της».
– Τι μήνυμα θα θέλατε να ακουστεί σχετικά με τον διαβήτη;
«Το μήνυμα που θέλω να μεταδώσω σχετικά με τον διαβήτη είναι ότι, παρά τις προκλήσεις, είναι διαχειρίσιμος και δεν πρέπει να περιορίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κανενός. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμες για την αλλαγή των στερεοτύπων και την υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη».
– Ποιος είναι ο πιο συχνός μύθος που ακούτε ως γονιός παιδιού με διαβήτη; Και πώς καταρρίπτεται;
«Ένας συχνός μύθος που ακούω είναι ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Αυτός ο μύθος καταρρίπτεται με την επιστημονική γνώση που δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοση κατάσταση και δεν σχετίζεται με τις προσωπικές επιλογές τρόπου ζωής».
– Τι σημαίνει για εσάς «Love Yourself»;
«Το “Love Yourself” για εμένα σημαίνει να αγκαλιάζεις κάθε πτυχή της ύπαρξής σου, ακόμη και τις πιο προκλητικές. Είναι η διαδικασία του να προσφέρεις στον εαυτό σου την ίδια αγάπη, κατανόηση και υποστήριξη που θα έδινες σε έναν αγαπημένο φίλο ή στα παιδιά σου».