Οι φυτικές ίνες που συνήθως βρίσκονται στα λαχανικά αλλά όχι μόνο, είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό, καθώς βοηθούν στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, στη διατήρηση του σωματικού βάρους και του χαμηλού σακχάρου μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου του εντέρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση της θνησιμότητας από 15 έως 30%, ενώ η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας προτείνει οι γυναίκες να προσλαμβάνουν 24 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και οι άντρες 38 γραμμάρια ως ιδανικό αριθμό.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες;

Αρχικά, τα αχλάδια και οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς ένα μέτριο σε μέγεθος αχλάδι περιέχει 5.5 γραμμάρια φυτικών ινών και μία κούπα φράουλες περιέχει 3 γραμμάρια.

Ακόμη, το αβοκάντο, εκτός των καλών λιπαρών, της βιταμίνης C, του μαγνησίου και των βιταμινών E και Β που περιέχει, διαθέτει και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς περιέχει 6.7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια.

Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το μήλο, τα μούρα και οι μπανάνες. Ένα μέτριο μήλο περιέχει 4.4 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ κατατάσσεται και στα φρούτα που έχουν πολύ ωραία γεύση και είναι εύκολο στην κατανάλωση. Αντίστοιχα, τα μούρα που είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μαγνήσιο, περιέχουν 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μία κούπα.

Όπως, όμως, τα φρούτα έτσι και τα λαχανικά προσφέρουν φυτικές ίνες στον οργανισμό. Τα καρότα, για παράδειγμα, περιέχουν 2.8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, Β6, Α και σε αντιοξειδωτικά.

Παράλληλα, το μπρόκολο και οι αγκινάρες περιέχουν 2.6 γραμμάρια και 5.4 γραμμάρια φυτικών ινών αντίστοιχα, ενώ έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ας μην ξεχνάμε και τους ξηρούς καρπούς. Ωμοί, ψημένοι, με αλάτι ή χωρίς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς ένα φλιτζάνι από τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς μπορούν να σου δώσουν την ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα σου.

Ναι, και τα popcorn που μάλλον αγαπάς, μπορούν να σου δώσουν την ποσότητα φυτικών ινών που χρειάζεσαι ημερησίως.

Τέλος, ένα φλιτζάνι βρώμης ή φαγόπυρου περιέχουν 16 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ αποτελούν και πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.