Αν ζεις με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και παλεύεις να τα προλάβεις όλα μέσα στη μέρα, είναι πολύ πιθανό να ξεκλέβεις λίγο χρόνο ανάμεσα από τις υποχρεώσεις σου, για να μπορέσεις να κάνεις κάποιο γεύμα. Ίσως αυτό να πρόκειται για ένα πεντάλεπτο διάλειμμα στη δουλειά, όπου άνοιξες το μισοφαγωμένο τάπερ με μπιφτέκια που πηγαινοφέρνεις από χθες ή τη μπανάνα που έκανες μια μπουκιά στο αμάξι μετά από το γυμναστήριο.

Η βιασύνη αυτή στον τρόπο που τρως όμως, εκτός του ότι μπορεί να σε οδηγήσει σε τρακάρισμα, μπορεί να σου προκαλέσει και θέματα υγείας, τα οποία μπορούν να αποφευχθούν αν εξασκηθείς στο να τρως πιο αργά και με περισσότερη προσοχή.

Γιατί είναι σημαντικό να τρως αργά;

Απολαμβάνεις καλύτερα το φαγητό

Σίγουρα ένα γεύμα στο οποίο έχεις αφιερώσει χρόνο, όχι μόνο στο μαγείρεμα αλλά και στην κατανάλωση, είναι πολύ πιο γευστικό, καθώς μασώντας την τροφή μπορείς να επεξεργαστείς όλες τις γεύσεις στο στόμα σου και να το απολαύσεις, γεγονός που θα σε κάνει πιο χαρούμενο!

Ενθαρρύνεις την πέψη

Η γρήγορη κατάποση του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και καούρα, που σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Η χώνεψη ξεκινάει από το στόμα, οπότε με το να μασάς περισσότερες φορές την μπουκιά σου, τη σπας σε πιο μικρά κομμάτια και βάζεις το στομάχι σου να κάνει λιγότερη και πιο εύκολη δουλειά.

Συμβάλλει στην απώλεια κιλών, εάν έχεις έναν τέτοιο στόχο

Κάπου στον εγκέφαλο μου είναι χαραγμένη η έκφραση «η Μαντόνα μασάει 50 φορές την κάθε μπουκιά της, για αυτό είναι τόσο αδύνατη» που, βέβαια, όσο και αν το έχω ψάξει δεν έχω καταφέρει να το επαληθεύσω. Τον αστικό μύθο για τη Μαντόνα, έρχονται να επιβεβαιώσουν μερικές έρευνες! Μια από αυτές τις έρευνες, εξέτασε περίπου 60.000 άτομα στην Ιαπωνία και ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από παχυσαρκία από τους ανθρώπους που τρώνε γρήγορα. Ενώ όσοι τρώνε με φυσιολογικό ρυθμό είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες.

Είναι πολύ καλή ευκαιρία να εξασκήσεις το mindfulness

Οι ευκαιρίες να κάνεις εξάσκηση στο mindfulness δεν είναι ποτέ αρκετές, μπορείς όμως να εκμεταλλευτείς την καθημερινή συνήθεια του φαγητού ώστε να είσαι στο παρόν, να δώσεις βάση στο τι βλέπεις, τι μυρίζεις και τι γεύεσαι, αντί να σκέφτεσαι πόσο βιάζεσαι και τις δουλειές που πρέπει να γίνουν με το που βάλεις στο στόμα σου την τελευταία σου μπουκιά.

Πώς θα καταφέρω να τρώω πιο αργά;

Μην τρως όρθιος

Από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να αλλάξεις αν θες να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο κάνεις τα γεύματά σου. Μπορείς να θέσεις έναν χώρο είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι στον οποίο θα τρως και να είναι και κάπως όμορφος και συμμαζεμένος, για να σου δίνει έμπνευση να κάτσεις εκεί αρκετά λεπτά. Η όρθια στάση θα σου δώσει μια αίσθηση βιασύνης, και καθώς είναι και άβολο να στέκεσαι, να κρατάς ένα πιάτο και παράλληλα να προσπαθείς να τρως, το κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να «ξεμπερδεύεις».

Προσπάθησε να μετράς τις μπουκιές σου

Τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσεις να τρως αργά, μέτρα τις μπουκιές σου. Το πόσες φορές θα εξαρτηθεί και από το τι τρως, αν για παράδειγμα τρως κρέας μπορείς να μετρήσεις 40 φορές, πριν καταπιείς τη μπουκιά σου, αν όμως τρως μαρούλι, σίγουρα θα χρειαστείς λιγότερο. Φυσικά αυτό δεν χρειάζεται να το κάνεις όλη σου τη ζωή, αλλά μέχρι απλά να συνηθίσεις να τρως πιο αργά και συνειδητά.

Άσε κάτω το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές σου

Δεν είναι μεγάλο βήμα, αλλά χρειάζεται, κάποιο χρόνο, έστω και λίγο, να αφήσεις το πιρούνι κάτω και να το ξαναπιάσεις στο χέρι σου. Επίσης, είναι πολύ βοηθητικό να τρως με μικρότερο πιρούνι, καθώς θέλοντας και μη θα παίρνεις πολύ μικρότερες μπουκιές.

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να λιμοκτονήσει

Όταν πεινάς πάρα πολύ, είναι λογικό να μην συγκρατείς τον εαυτό σου και να πέφτεις με τα μούτρα στο φαΐ, για αυτό αν νιώσεις μια μικρή πείνα αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα που θα έτρωγες το γεύμα σου, κάνε ένα μικρό σνακ, για να ελαφρύνεις λίγο το αίσθημα αυτό.