Πόσες φορές έχεις κοιταχτεί στον καθρέφτη και έχεις πει «αχ μακάρι να εξαφανιζόταν αυτή η κυτταρίτιδα!». Η αλήθεια είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται δραματικά τα άρθρα με τίτλους «χάσε την κυτταρίτιδα τώρα» ή «εξαφάνισε την κυτταρίτιδα σε 10 ημέρες» κ.λπ. Η κυτταρίτιδα είναι ένα χαρακτηριστικό του σώματός μας που μας έχουν μάθει να μισούμε και να θέλουμε διακαώς να το ξεφορτωθούμε!

Πάμε να δούμε τι είναι η κυτταρίτιδα, πώς εμφανίζεται και τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να τη μειώσουμε εάν το θέλουμε.

Είναι φυσιολογική η κυτταρίτιδα;

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι απολύτως φυσιολογική, ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο, αφού 80-90% των γυναικών εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό είναι ανεξάρτητο με το συνολικό βάρος και λίπος του σώματος. Η κυτταρίτιδα δεν έχει καμία σχέση με την παχυσαρκία και δεν αποτελεί μια απειλητική κατάσταση για την υγεία μας!

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια δερματική κατάσταση, η οποία εντοπίζεται τοπικά στους μηρούς, στους γλουτούς και στην κοιλιά. Το δέρμα εμφανίζει τα χαρακτηριστικά λακάκια που συχνά παρομοιάζεται με φλοιό πορτοκαλιού. Αυτά τα λακάκια δημιουργούνται από την κατανομή του λίπους υποδόρια, δηλαδή κάτω από το δέρμα, και το συνδετικό ιστό μεταξύ των λιποκυττάρων.

Η αύξηση των λιποκυττάρων σε συνδυασμό με την αυξημένη κατακράτηση υγρών στις συγκεκριμένες περιοχές οδηγεί σε αυξημένες πιέσεις στην επιδερμίδα και συνεπώς στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Πρακτικά, είναι διαταραγμένη αρχιτεκτονική του δέρματος στις συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Αρχικά, χρειάζεται αποδοχή και αγάπη! Αποδοχή γιατί όπως είπαμε προηγουμένως αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο που εμφανίζεται στην πλειοψηφία των γυναικών. Αγάπη και σεβασμό προς το σώμα γιατί δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις για να καταπολεμήσουμε κάτι το απολύτως φυσιολογικό.

Αν θέλεις να μειώσεις την εμφάνιση της κυτταρίτιδας δες παρακάτω τις ωφέλιμες στρατηγικές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, ώστε να έχεις υγιή λιποκύτταρα καθώς και καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος.

Ποιες είναι οι ωφέλιμες στρατηγικές για τη μείωση της κυτταρίτιδας;

Όπως θα διαπιστώσεις μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν! Η απάντηση κρύβεται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο και έναν υγιή τρόπος ζωής, που ουσιαστικά θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος και σωματικό λίπος.

Επαρκής ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων μας, όπως είναι το κυκλοφορικό και το λεμφικό. Η κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή νατρίου από το σώμα μας και έτσι μειώνει την κατακράτηση που μπορεί να υπάρχει. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως, κυρίως νερό αλλά και τσάι και άλλα αφεψήματα. Επιπλέον, ενυδάτωση πετυχαίνεις με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν υψηλά ποσοστά νερού. Φρόντισε να καταναλώνεις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Περιορισμός του αλατιού

Η κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα και γι’ αυτό τον λόγο προτείνεται ο περιορισμός του. Φρόντισε να αντικαταστήσεις το προστιθέμενο αλάτι του φαγητού σου με γευστικά καρυκεύματα και μυρωδικά. Επίσης, μην ξεχνάς το «κρυμμένο» αλάτι στα τρόφιμα που επιλέγεις. Fast food, σκληρά κίτρινα τυριά, παστά κ.ά. είναι επιλογές πολύ πλούσιες σε αλάτι.

Σωματική άσκηση

Ναι, το ξέρω δεν είναι κάτι πρωτάκουστο όμως είναι εξαιρετικά απαραίτητο. Η καθιστική καθημερινότητα συνδέεται τόσο με αυξημένη εμφάνιση αλλά και με επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Δεν υπάρχει κάποιο είδος άσκησης που να ωφελεί περισσότερο. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που βοηθά τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος και τη μείωση του λίπους στο σώμα είναι ιδανική. Πόση άσκηση χρειάζεσαι; Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (όπως έντονο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και 2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Λεμφικό μασάζ ή άλλες θεραπείες

Επικουρικά με όλα όσα προαναφέρθηκαν ευεργετική επίδραση έχουν διάφοροι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά στην περιοχή όπου η κυτταρίτιδα είναι περισσότερο έντονη. Το λεμφικό μασάζ, κάποιες ειδικές κρέμες για την περιποίηση του δέρματος μπορούν να μειώσουν την όψη του φλοιού πορτοκαλιού. Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι ότι η βάση της αντιμετώπισης είναι όλα όσα προαναφέρθηκαν.

Λίγη τροφή για σκέψη

Η κυτταρίτιδα ίσως είναι ένας λόγος που σε κινητοποιεί για αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και αυτό είναι μια χαρά! Όμως, πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι προς στην αλλαγή πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς αν όντως η κυτταρίτιδα είναι όντως ο λόγος που δεν σου αρέσει το σώμα σου. Γιατί αν δεν αγαπάς το σώμα σου πάντα θα βρίσκεις κάτι που δεν σε ικανοποιεί και χρειάζεται αλλαγή!