Μπορεί να έκανες ένα διάλειμμα από τη γυμναστική και να επανήλθες σιγά σιγά, ή μπορεί να ασχολείσαι συστηματικά με τη γυμναστική και να έκανες μια πιο σκληρή προπόνηση. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζεις πως αύριο οι κινήσεις σου θα είναι πιο βαριές και το μυικό πιάσιμο θα σε δυσκολέψει στην καθημερινότητά σου.

Να θυμάσαι, όμως, πως το μυικό πιάσιμο βρίσκεται στο peak του 24 με 48 ώρες μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς με μερικές προσθήκες στη διατροφή σου να βοηθήσεις την αποκατάσταση των μυών σου και ο πόνος να φύγει πιο άμεσα.

Οι τροφές που μπορούν να σε ανακουφίσουν από τους μυϊκούς πόνους

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σύμφωνα με μια έρευνα το αγελαδινό γάλα ωφελεί σημαντικά στην απόδοση της άσκησης, αλλά και στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας. Το γάλα, λοιπόν, όπως και τα παράγωγα του καταναλώνονται συχνά μετά την άσκηση καθώς είναι ιδανικές πηγές πρωτεΐνης που προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, για την αποκατάσταση των μυών. Εκτός από πρωτεΐνη όμως περιέχουν και υδατάνθρακες, οι οποίοι θα βοηθήσουν τους μυς να γεμίσουν ξανά με γλυκογόνο και νάτριο, το οποίο θα λειτουργήσει κατά της αφυδάτωσης.

Μια εξαιρετική επιλογή είναι και το τυρί cottage, το οποίο περιέχει και πρωτεΐνη ορού γάλακτος(whey) αλλά και καζεΐνη. Ενώ γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι κατάλληλη για την άμεση αποκατάσταση των μυών, η μορφή πρωτεΐνης καζεΐνη, δουλεύει με πιο αργό ρυθμό και ωφελεί στην αργή αποκατάσταση, δηλαδή αρκετές ώρες αφού έχεις καταναλώσει το τρόφιμο.

Αυγά

Αν έχεις ανοίξει το ψυγείο κάποιου αθλητή ή κάποιου ανθρώπου που γυμνάζεται πολύ σίγουρα έχεις φοβηθεί ότι θα αρχίσουν να πέφτουν τα αυγά από την πόρτα και θα σπάσουν στο πάτωμα μπροστά στα πόδια σου – ίσως και να σου έχει συμβεί. Η επιλογή των ατόμων αυτών να καταναλώνουν αυγά δεν είναι τυχαία, καθώς ενθαρρύνουν την μυική αποκατάσταση. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να καταναλώνεις μόνο το ασπράδι του αυγού, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, έδειξε ότι ο κρόκος του αυγού αναπτύσσει την ταχύτητα της πρωτεϊνοσύνθεσης στους μυς, χάρη στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει.

Χυμός κεράσι, ρόδι, και καρπούζι

Ο χυμός κεράσι μπορεί να ωφελήσει και όσους γυμνάζονται εντατικά, αλλά και όσους είναι αρχάριοι καθώς διευκολύνει την αποκατάσταση των μυών, αλλά και μετριάζει την έναρξη μυϊκών πόνων, χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχει, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Για να φανεί βοηθητικός πρέπει να τον καταναλώσεις μερικές μέρες πριν αλλά και μετά την άσκηση σου και στο σύνολο 8-10 μέρες.

Την ίδια ιδιότητα έχει και ο χυμός ρόδι ως πηγή πολυφαινολών.

Επόμενο φρούτο στη λίστα μας είναι το καρπούζι, το οποίο είναι πλούσιο στο αμινοξύ κιτρουλλίνη, το οποίο εκτός του ότι αποτελεί δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες, αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και βελτιώνει την κυτταρική ενέργεια.

Χυμός από παντζάρι

Δεν είναι τυχαίο που ο χυμός από παντζάρι χρησιμοποιείται και ως φυσικός ηλεκτρολύτης. Τα παντζάρια είναι γεμάτα νιτρικά και χρωστικές που ονομάζονται βεταλαΐνες οι οποίες μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και οξειδωτική βλάβη.

Τα νιτρικά με τη σειρά τους βοηθούν στην αποστολή οξυγόνου στους μυς και βελτιώνουν την αποδοτικότητα των μιτοχονδρίων.

Σολομός

Ο σολομός είτε κάποιο άλλο ψάρι με πολλά λιπαρά είναι ιδανικό γεύμα για μετά την προπόνηση τόσο χάρη στην ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχουν όσο και χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που καταπολεμούν τις φλεγμονές!

Καφές

Μια μεγάλη αδυναμία έχω και αυτή είναι ο καφές, για αυτό και δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα. Η αδενοσίνη, είναι μια χημική ένωση που εκκρίνεται ύστερα από έναν τραυματισμό και ενεργοποιεί τους υποδοχείς του πόνου στο σώμα μας. Η καφεΐνη, λοιπόν, είναι ιδανική γιατί μπλοκάρει τους υποδοχείς αυτούς!