Ανεξάρτητα από το πού και πώς ψωνίζουμε, το να ξοδεύουμε χρήματα είναι πάντα πειρασμός. Είτε πηγαίνεις μια βόλτα στο εμπορικό, είτε μια καθημερινή επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, είτε απλά σκρολάρεις στα social media, πάντα θα βρεις κάτι που θέλεις να αγοράσεις.

Με τόσους πολλούς τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας για ψωνίζουμε, online στο κινητό, αλλά και στα φυσικά καταστήματα, πώς μπορούμε να αποφύγουμε λάθη που τσακίζουν την οικονομική μας κατάσταση;

Για αρχή πρέπει να εντοπίσεις τον λόγο που ξοδεύεις αλόγιστα τα χρήματα σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σίγουρα ένας από τους πρώτους λόγους για τους οποίους ξοδεύεις χρήματα. Τα αμέτρητα haul που σου εμφανίζονται από όλες τις influencer, ή ο καινούργιος καναπές που ανέβασε η παλιά σου συμμαθήτρια ότι αγόρασε σε βάζει σε μια διαδικασία σύγκρισης και μίμησης και χωρίς να το καταλάβεις έχεις ξοδέψει το 1/4 του μισθού σου σε online ψώνια.

Άλλο ένα λάθος που ίσως κάνεις με τις αγορές σου είναι να ψωνίζεις όταν δεν αισθάνεσαι καλά. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούμε τα ψώνια ως έναν τρόπο να αισθανθούμε καλύτερα. Κάτι που φυσικά είναι προσωρινό και μας αφήνει με άδειο πορτοφόλι… Αν κάνεις, επίσης, όλες τις αγορές σου μέσω κάρτας είναι λογικό να μην καταλαβαίνεις πόσο γρήγορα και εύκολα ξοδεύεις χρήματα, γιατί δεν τα βλέπεις να φεύγουν από το πορτοφόλι σου.

Πώς θα ξοδεύεις λιγότερο;

Γνώριζε που ξοδεύεις χρήματα

Φτιάξε ένα budget και τήρησέ το. Αν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνεις ένα budget, ίσως εκπλαγείς από το πόσα χρήματα ξοδεύεις κάθε εβδομάδα για μικροπράγματα, όπως ο καφές, τα γεύματα ή εκείνο το γλυκό που λαχτάρησες.

Όταν φτιάχνεις το πρώτο σου budget, βεβαιώσου ότι καλύπτονται οι βασικές σου ανάγκες, τα πάγια έξοδα για το σπίτι και τους λογαριασμούς σου, το σούπερ μάρκετ με τα βασικά που χρειάζεσαι, τα έξοδα σου για τις μεταφορές κ.ο.κ. Αυτές είναι οι ανάγκες σου και όταν τις γνωρίζεις ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις περικοπές σε αυτούς τους τομείς. Στα υπόλοιπα, όμως, πρέπει να βάζεις παραπάνω σκέψη. Δεν χρειάζεται πραγματικά να βγαίνεις έξω για φαγητό κάθε βράδυ, ούτε να έχεις συνδρομή σε όλες τις πλατφόρμες για μουσική, ταινίες και σειρές.

Κάνε μια λίστα όταν ψωνίζεις

Όταν έχεις μια λίστα με ψώνια, είτε στο φυσικό κατάστημα είτε μέσω ίντερνετ, τότε δύσκολα θα παρασυρθείς και θα αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά!

Προετοίμαζε τα γεύματά σου

Πολλά από τα χρήματα σου πηγαίνουν σε delivery διότι δεν έχεις έτοιμο φαγητό και όρεξη να μαγειρέψεις. Όταν όμως έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα και έχεις κάνει σωστό meal prep, όχι μόνο κάνεις χάρη στον οργανισμό σου, αλλά και… στον λογαριασμό σου.

Επίλεξε να ψωνίζεις με μετρητά στα φυσικά καταστήματα

Βλέποντας και νιώθοντας τα χρήματα σου να φεύγουν από το χέρι, συνειδητοποιείς πολύ καλά πόσα ξοδεύεις. Επιπλέον, καθώς βλέπεις τα μετρητά στο πορτοφόλι σου να λιγοστεύουν, θα ξέρεις πότε είναι ώρα να σταματήσεις τα ψώνια.

Απομάκρυνε τους πειρασμούς

Σταμάτα να βομβαρδίζεσαι με διαφημίσεις και βίντεο που σε παρασύρουν σε αγορές. Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης είναι τόσο εύκολη, μόνο με την εγκατάσταση ενός προγράμματος αποκλεισμού διαφημίσεων και την απενεργοποίηση των στοχευμένων διαφημίσεων στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης σου.

Αγόρασε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα

Αν αγοράζεις καθημερινά ένα μπουκάλι νερό ή έναν καφέ στο χέρι, στο δρόμο για τη δουλειά μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι το οποίο θα γεμίζεις ή μια ταξιδιωτική κούπα για τον καφέ σου. Έτσι όχι μόνο εξοικονομείς πολλά χρήματα αλλά βοηθάς και τον πλανήτη.

Συγκρατήσου στις εκπτώσεις

Έχεις σκεφτεί πόσο σου κοστίζει πραγματικά όλη αυτή η εξοικονόμηση που νομίζεις ότι κάνεις στις εκπτώσεις; Αν αγοράσεις ένα πουλόβερ που δεν θα αγόραζες υπό άλλες συνθήκες μόνο και μόνο επειδή έχει έκπτωση 25%, πληρώνεις 75% περισσότερο απ’ ό,τι θα πλήρωνες. Αυτό εξακολουθεί να λέγεται ξόδεμα, όχι εξοικονόμηση.