Ένας προβληματισμός που όλοι έχουμε στην ζωή μας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα στην άκρη. Είτε γιατί μπορεί να μας φανούν χρήσιμα σε μια ώρα ανάγκης, είτε για να μπορούμε να κάνουμε ταξίδια όποτε το θελήσουμε, είτε γιατί απλά θέλουμε να έχουμε για να ψωνίζουμε! Φυσικά, το να βρεις τον τρόπο να εξοικονομείς χρήματα είναι αρκετά δύσκολο. Γι’αυτό και η λεγόμενη αποταμίευση 52 εβδομάδων μπορεί να είναι η τέλεια λύση για να επιτύχεις τους οικονομικούς σου στόχους.

Τι είναι η αποταμίευση των 52 εβδομάδων;

Η αποταμίευση των 52 εβδομάδων αποτελεί μια πρόκληση που έχει σκοπό να είναι μια διασκεδαστική και χαμηλού κινδύνου μέθοδος για να αυξήσεις τις αποταμιεύσεις σου. Η ιδέα είναι να ξεκινήσεις αποταμιεύοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό, αυξάνοντας το ποσό που αποταμιεύεις κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος των 52 εβδομάδων. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους είναι να ξεκινήσεις αποταμιεύοντας 1 ευρώ την πρώτη εβδομάδα και να αυξάνεις το ποσό αποταμίευσης κατά 1 ευρώ κάθε επόμενη εβδομάδα. Οπότε όταν φτάσεις στην 52η εβδομάδα θα αποταμιεύσεις 52 ευρώ. Αν έχεις ακολουθήσει το πλάνο κατά γράμμα και με αυτά τα χρηματικά ποσά με το τέλος της πρόκλησης θα έχεις στην άκρη 1.378 ευρώ.

Αυτή η πρόκληση μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, επειδή το ποσό προορίζεται να είναι μικρό και διαχειρίσιμο. Επίσης, μπορείς να ξεκινήσεις την πρόκληση αυτή ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά, αν και πολλοί συνήθως ξεκινούν στην αρχή του ημερολογιακού έτους.

Πώς θα μείνεις πιστή στο πλάνο σου;

Αν φοβάσαι ότι δεν θα καταφέρεις να μείνεις πιστή στην πρόκληση υπάρχουν κάποια tips που μπορείς να αξιοποιήσεις για να παραμείνεις συνεπής.

Καθόρισε τον στόχο σου

Είναι σημαντικό να καθορίσεις τον στόχο αποταμίευσης με την πρόκληση των 52 εβδομάδων, είτε πρόκειται για την αποταμίευση 1.378 ευρώ είτε ενός μικρότερου ή μεγαλύτερου ποσού. Η ύπαρξη ενός στόχου θα σε ενθαρρύνει να ακολουθήσεις την εβδομαδιαία πρόκληση αποταμίευσης.

Για παράδειγμα, θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα για το ταξίδι των ονείρων σου; Ή θέλεις να προσθέσεις περισσότερα στο ταμείο έκτακτης ανάγκης; Όποιο κι αν είναι το δικό σου κίνητρο, σημείωσε το. Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο να έχεις μια οπτική υπενθύμιση για να σου θυμίζει γιατί κάνεις την πρόκληση εξοικονόμησης χρημάτων εξ αρχής. Δοκίμασε να βάλεις τον στόχο μέσα σε ένα vision board, που θα βάλεις σε μια μεριά του σπιτιού που θα βλέπεις καθημερινά!

Εξέταζε συχνά τον προϋπολογισμό σου

Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να βελτιώνεις τον προϋπολογισμό σου για να διασφαλίσεις ότι είσαι σε καλή οικονομική κατάσταση. Η περικοπή περιττών εξόδων ή η εξεύρεση άλλων τρόπων για να κερδίσεις πρόσθετο εισόδημα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα ενώ ολοκληρώνεις την πρόκληση των 52 εβδομάδων, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χρήματα για αποταμίευση.

Προσάρμοσε την πρόκληση στις δικές σου ανάγκες

Μπορείς να προσαρμόσεις την πρόκληση των 52 εβδομάδων για τα χρήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα μπορεί το 1 ευρώ την εβδομάδα να είναι πολύ για εσένα, και να θέλεις να πέσεις στα 0.50 λεπτά. Επίσης, ίσως σε εξυπηρετεί περισσότερο να ξεκινήσεις από το μεγάλο ποσό και να μειώνεις τα χρήματα κάθε εβδομάδα. Δώσε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα αν χρειαστεί, αν δηλαδή ζορίζεσαι κάποιες εβδομάδες να αποταμιεύσεις, μην αγχωθείς και δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να πατήσει στα πόδια του.