Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας συνδέσει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου αλλά και οικονομικής κατάστασης, αυτό δεν είναι άλλο από την εξοικονόμηση χρημάτων. Όλοι ψάχνουμε τρόπους να ξοδεύουμε πιο σοφά τα χρήματα μας, αλλά και τον πιο εύκολο τρόπο για να έχουμε στην άκρη περισσότερα. Θα μπορούσε η λύση σε αυτή την ανάγκη μας να είναι η μέθοδος Kakeibo;

Τι είναι η μέθοδος Kakeibo;

Η μέθοδος Kakeibo έρχεται από την Ιαπωνία και έχει τις ρίζες του στο 1904. Επινοήθηκε από τη Hani Motoko, την πρώτη γυναίκα δημοσιογράφο της Ιαπωνίας που θέλησε να βοηθήσει τις γυναίκες να εξοικονομήσουν χρήματα. Στην ιαπωνική γλώσσα “kakeibo” σημαίνει οικιακό οικονομικό βιβλίο. Είναι μια οικονομική φιλοσοφία που επικεντρώνεται στις ευσυνείδητες, σκόπιμες δαπάνες και αποταμιεύσεις. Συνδυάζει την παρακολούθηση των αγορών με τη συνήθεια της ενσυνειδητότητας, προκειμένου να περιορίσεις τις περιττές δαπάνες και να επιτύχεις τον στόχο σου της αποταμίευσης. Μέσω της μεθόδου Kakeibo θα καταφέρεις να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τα χρήματα και να κατανοήσεις τον λόγο που κάνεις τις αγορές σου.

Πώς θα αξιοποιήσεις την μέθοδο Kakeibo;

Η μέθοδος θα σε πάει σε παραδοσιακές πρακτικές, καθώς θα χρειαστείς χαρτί και στιλό και καλείσαι να απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα. Αρχικά, στο χαρτί θα γράψεις τα έσοδα και τα έξοδα σου, τα οποία, όπως προτείνει η Kakeibo, θα χωρίσεις σε τέσσερις κατηγορίες. Εκεί θα γράψεις και τον στόχο της αποταμίευσης. Ιδανικά, αυτό το ποσό του στόχου θα προέρχεται από το εισόδημα που σου περισσεύει μετά τα πάγια έξοδα.

Οι κατηγορίες που χωρίζονται τα έξοδα σου είναι οι εξής:

  1. Οι ανάγκες, όπου εκεί μπαίνουν τα πάγια έξοδα, το ενοίκιο, κάποια δόση δανείου, κ.ο.κ.
  2. Ύστερα είναι οι επιθυμίες, πράγματα που σε ευχαριστούν αλλά δεν είναι απαραίτητα για την ζωή σου, ας πούμε να φας σε ένα εστιατόριο.
  3. Τρίτη κατηγορία, πολιτισμός! Θέλεις να δεις κάποια παράσταση ή μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσεις ένα καινούργιο βιβλίο;
  4. Και για το τέλος είναι η πιο δύσκολη κατηγορία, τα απροσδόκητα έξοδα. Μια επείγουσα επίσκεψη σε κάποιον γιατρό ή μια ξαφνική επισκευή στο σπίτι.

Αυτή η προσέγγιση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματά σου. Αν η αποταμίευση είναι σημαντική για εσένα, θα είσαι σε θέση να δεις τους τομείς του προϋπολογισμού σου που σε εμποδίζουν να το κάνεις.

Στη συνέχεια, καταγράφεις κάθε τι που αγοράζεις. Επίπονη αλλά απαραίτητη διαδικασία! Ευτυχώς αν κάνεις τις αγορές σου μέσω κάρτας μπορείς να δεις ανά πάσα ώρα και στιγμή πού έχεις ξοδέψει χρήματα, διαφορετικά φρόντισε να κρατάς αποδείξεις από τις αγορές σου. Αν σου γίνει συνήθεια θα μάθεις να κατανοείς και καλύτερα τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις δαπάνες σου.

Στο τέλος του μήνα, επανεξετάζεις την πρόοδό σου για να δεις αν έχεις τηρήσει τους αρχικούς σου στόχους. Αυτό σου δίνει την ευκαιρία να αναλογιστείς τους στόχους σου και να δεις πόσα έχεις εξοικονομήσει. Είτε έχεις επιτύχει τους στόχους σας είτε όχι, μπορείς να συγχαρείς τον εαυτό σου για την προσπάθεια σου και την αφιέρωση σου. Επίσης, θα πρέπει να απαντήσεις και στα εξής τέσσερα ερωτήματα:

  • Πόσα χρήματα έχω;
  • Πόσα χρήματα θα ήθελα να εξοικονομήσω;
  • Πόσα χρήματα ξοδεύω;
  • Πώς μπορώ να βελτιωθώ;

Μέσα από αυτά τα ερωτήματα μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι έκανες αγορές που μπορούσες να έχεις αποφύγει, και να είχες στην άκρη αυτή τη στιγμή περισσότερα χρήματα, και μπορείς να κάνεις αλλαγές στον προϋπολογισμό σου και να επιτύχεις τους στόχους σου για την αποταμίευση.

Γιατί λειτουργεί η μέθοδος Kakeibo;

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείς χαρτί και στιλό, βοηθάει πραγματικά καθώς βελτιώνει τη μνήμη, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, και είναι μια διαλογιστική, στοχαστική διαδικασία. Έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του τι γράφεις και γιατί. Η μέθοδος Kakeibo επίσης, θα μπορούσε να προσαρμοστεί για μια οθόνη ή ένα πρόγραμμα λογισμικού, αν το να γράφεις φυσικά αποτελεί πρόκληση για εσένα. Η διαδικασία της σκέψης είναι το πιο σημαντικό μέρος.

Το σύστημα κατηγοριών του Kakeibo σε κάνει να ρίχνεις μια δεύτερη ματιά σε κάθε αγορά και έχεις την ευκαιρία να σκεφτείς ότι όλες οι δαπάνες μας αντανακλούν τις αξίες και τις προτεραιότητές μας.