Από τα λαχανικά που χάλασαν, μέχρι τις τελευταίες μπουκιές που έμειναν στο πιάτο… έχεις ποτέ παρατηρήσει πόσο φαγητό πετάς καθημερινά; Αν το ταξίδι σου στη σπατάλη τροφίμων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, πριν να ριχτείς στα άρθρα με τις δεκάδες συμβουλές, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από ένα hack που είναι τόσο εύκολο όσο και αποτελεσματικό!

Για το απίστευτο αυτό φαινόμενο, σου έχουμε ξαναμιλήσει. Σου έχουμε δώσει tips για να το μειώσεις στην κουζίνα του εδώ κι εδώ, έχουμε μιλήσει για τη σωστή συντήρηση, για τη low waste μαγειρική και για τη σημασία του να επιλέγεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Η σπατάλη τροφίμων έχει πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι δύσκολο να την αγνοήσουμε. Άλλωστε πάνω από το 50% της συνολικής σπατάλης τροφίμων συμβαίνει μέσα στις κουζίνες μας και όχι σε βιομηχανικό επίπεδο.

λιγότερη σπατάλη
No revision/ Unsplash

Μία από τις πρώτες προτάσεις κατά της σπατάλης τροφίμων είναι “να ψωνίζεις με λίστα”. Και κάθε φορά που τη βλέπω κάπου γραμμένη, νιώθω σαν να ακούω τη μαμά μου. Άλλωστε και η ίδια πάντα με λίστα πήγαινε στο σουπερμάρκετ, σε αντίθεση με τον μπαμπά μου που γυρνούσε φορτωμένος με χυμούς και σνακς αλλά ξεχνούσε τις ντομάτες και τα μήλα…

Το νόημα της λίστας βέβαια, πλέον, δεν είναι μονάχα το να αποτρέψει τις λάθος επιλογές. Γι’ αυτό υπάρχει κι ένα hack, που η γιαγιά μου πάντα εφάρμοζε στα κρυφά όταν έβλεπε τη λίστα της μαμάς στον πάγκο της κουζίνας. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την καταγραφή της ποσότητας που χρειάζεσαι! Και όχι μόνο το είδος. Όπως γίνεται με τις συνταγές, περίπου. Έτσι θα αποφύγεις να υπερφορτώνεις τα ντουλάπια και το ψυγείο με πράγματα, θα βλέπεις πιο εύκολα όλα τα τρόφιμα που έχεις ήδη και δεν θα τα αφήνεις να χαλάνε.

Πιάσε λοιπόν χαρτί και μολύβι και σημείωνε… γιατί η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι στο χέρι σου, κυριολεκτικά!