Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια που εμφανίζονται στη ζωή του και να συνεχίζει να προχωρά. Είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που έχει το άτομο απέναντι στις αλλαγές και είναι μια δεξιότητα που χτίζεται μέσα από την εξάσκηση.

Σύμφωνα με μελέτες αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ όσων βγαίνουν δυνατοί και μπορούν να συνεχίζουν παρά τις τραυματικές τους εμπειρίες (χωρισμός, απώλεια, ασθένεια, καταστροφές) σε αντίθεση με όσους δεν έχουν χτίσει αυτή τη δεξιότητα που μένουν παθητικοί και καταρρέουν μπροστά στις αλλαγές.

Πρόκειται για μια δεξιότητα που είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την ευημερία σου καθώς η απουσία της οδηγεί στην ψυχική και σωματική κατάρρευση.

Πως θα «χτίσεις», λοιπόν, ψυχική ανθεκτικότητα;

Φρόντισε για την ευεξία σου

Φρόντισε να είσαι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορείς σε νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό κοινωνικό, εργασιακό, οικονομικό επίπεδο. Να αντλείς χαρά κι ικανοποίηση μέσα από την καθημερινότητα σου, διότι αυτή θα σε θωρακίσουν απέναντι στις προκλήσεις.

Πειραματίσου

Μην προσκολλάσαι στα ίδια και τα ίδια. Δοκίμαζε διαφορετικά πράγματα, νέους προορισμούς, νέα χόμπι, νέες συνταγές. Κάνε τακτικά αλλαγές. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα, να διευρύνει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή. Αυτό θα σου φέρει έμπνευση και ιδέες που αγνοούσες μέχρι πριν.

Δράσε

Η ανθεκτικότητα χτίζεσαι μέσα από την ίδια την αρένα της ζωής κι όχι από την παθητικότητα και την αδράνεια. Να μένεις ενεργός και μάχιμος, να αναζητάς νέες εμπειρίες που επιμηκύνουν τις δυνατότητες σου, σε θρέφουν και σου κάνουν αναπτύσσουν σε όλα τα επίπεδα (πχ. μάθε μια καινούρια τέχνη, μια νέα γλώσσα κ.α).

Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου

Αναγνώρισε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σε βοηθούν να προχωράς και να ξεπερνάς τις δυσκολίες και ποια είναι εκείνα που σε σαμποτάρουν τις προσπάθειες σου. Ζήτα βοήθεια από κάποιον coach που θα σε διευκολύνει στη διαδικασία.

Μέτρα πόσα έχεις καταφέρει να ξεπεράσει μέχρι σήμερα

Αυτό θα σε βοηθήσει να ενισχύσει την πίστη στις ικανότητες σου και θα σε θωρακίσει με αισιοδοξία και ελπίδα για να συνεχίζεις με τόλμη και θάρρος.