Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους που ξεκινούν συνεδρίες μαζί μου, επειδή θέλουν να βελτιώσουν τη ποιότητα της καθημερινότητας τους, να πετύχουν τους στόχους τους και να ζουν με περισσότερη χαρά και πληρότητα στο σήμερα. Βασική προϋπόθεση για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου είναι το από πού ξεκινάς και για ποιο λόγο. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Ποια είναι η αφετηρία σου;

Σε αυτό εδώ ακριβώς το σημείο υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή που θα πρέπει εξ αρχής να αναγνωρίσεις προκειμένου να μην πέσεις στην παγίδα και την «ψύχωση» της αυτοβελτίωσης.

Η υγιής αυτοβελτίωση σε υποστηρίζει να μάθεις να συνεργάζεσαι με τον εαυτό σου, να συμφιλιώνεσαι με τα χαρακτηριστικά σου, ώστε να μάθεις να τα χρησιμοποιείς αποτελεσματικά στη καθημερινότητα σου. Δεν σου εγγυάται ότι θα εξαφανιστούν δια παντός τα προβλήματα από τη ζωή σου, ούτε ότι θα έχεις μόνιμη επιτυχία σε ό,τι κάνεις. Σε βοηθά να εξασκήσεις τις ικανότητες και τα αντανακλαστικά σου, ώστε να ανταποκρίνεσαι και να διαχειρίζεσαι με επιτυχία τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν. Σε βοηθά να τονώσεις τα προτερήματα σου και να εναρμονιστείς με τα ελαττώματα σου. Σου διευκολύνει την επιβίωση μέσα από την κατανόηση του εαυτού σου και των αναγκών σου. Με την αυτοβελτίωση διευρύνεται η οπτική κι ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τη ζωή κι ως αποτέλεσμα καταφέρνεις να τη διαχειρίζεσαι με επιτυχία.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ξεκινούν αυτοβελτίωση γιατί μισούν τον εαυτό τους και τη ζωή τους και θέλουν να γίνουν κάποιοι σαν αυτούς που βλέπουν στα περιοδικά και τα social media. Πιστεύουν ότι η αυτοβελτίωση θα τους βοηθήσει να ζήσουν μια ζωή όπως την βλέπουν στις ταινίες, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες, που με ένα μαγικό ραβδί θα υλοποιηθούν όλες οι επιθυμίες τους. Όμως, αυτό δεν είναι η αληθινή ζωή.

Αυτοβελτίωση δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να βελτιωθείς για να είσαι αποδεκτός κι αρεστός σε τρίτους. Όταν ξεκινάς να κάνεις αλλαγές επειδή μισείς τον εαυτό σου γι’ αυτό που είναι και θες να τον κάνεις έναν άλλο άνθρωπο τότε μοιραία πέφτεις στη παγίδα της αυτοβελτίωσης. Η παγίδα της αυτοβελτίωσης απορρίπτει την αυτοαποδοχή.

Η υγιής αυτοβελτίωση έρχεται από την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος και πώς μπορεί να ζει λειτουργικά κι αρμονικά μέσα σε αυτόν. Οποιαδήποτε αλλαγή θέλεις να κάνεις έρχεται επειδή αγαπάς τον εαυτό σου κι όχι επειδή τον θεωρείς λίγο ή ανεπαρκή.

Γι’αυτό, η αποδοχή του εαυτού σου είναι αυτή που σε οδηγεί τελικά στην αυτοφροντίδα και την πραγματική αυτοβελτίωση.

Για παράδειγμα: Όταν θες να αδυνατίσεις για να μοιάσεις στα μοντέλα των περιοδικών, που στο δικό σου μυαλό συνεπάγεται ότι θα λαμβάνεις περισσότερη προσοχή και θαυμασμό κι άρα περισσότερες ερωτικές επιτυχίες, σε υποσυνείδητο επίπεδο κατηγορείς τον εαυτό σου ότι τα κιλά σου φταίνε που δεν είσαι αρεστός, που δεν έχεις σουξέ στις σχέσεις. Με λίγα λόγια απορρίπτεις τον εαυτό σου και θες να γίνεις κάποιος άλλος, επειδή έτσι πιστεύεις θα έχεις περισσότερες επιτυχίες.

Θυμήσου όμως πως και το πιο όμορφο σώμα να φτιάξεις, αν νιώθεις ανασφάλεια με τον εαυτό σου, αν νιώθεις λίγος μπροστά σε τρίτους αυτά θα παραμείνουν. Έχουμε δει, άλλωστε, πολλά μοντέλα ή ανθρώπους που θεωρούμε όμορφους να υποφέρουν από κατάθλιψη και να έχουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η υγιής αυτοβελτίωση έχει άλλη αφετηρία. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο λόγος για να αδυνατίσεις δεν είναι για να αρέσεις σε τρίτους αλλά για να προσφέρεις στον εαυτό σου τα καλύτερα, που αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερο ύπνο, λιγότερη κόπωση, περισσότερη ευεξία, λιγότεροι πόνοι στο σώμα, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Η παγίδα της αυτοβελτίωσης είναι όταν κάνεις βελτιώσεις κι αλλαγές επειδή νιώθεις λίγος κι ανεπαρκής. Η αυτοβελτίωση για να είναι αυθεντική έρχεται μέσα από την αγάπη και την θέληση που έχεις να προσφέρεις κι άλλες δυνατότητες κι επιλογές στον εαυτό σου κι όχι επειδή νιώθεις ανεπαρκής και λίγος σε σχέση με τις προσδοκίες σου.

Για να βελτιώσεις τις συνθήκες της ζωής σου χρειάζεται να έρθει πρώτα η συμφιλίωση με τον εαυτό σου και την τωρινή σου ζωή με όσα αυτή εμπεριέχει, διότι από εκεί θα αντλήσεις δύναμη κι έμπνευση, για να κάνεις τις βελτιώσεις που χρειάζεσαι.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

3 συνήθειες που σου «κλέβουν» τη χαρά
Διαχείριση άγχους: Tρόποι για να το αντιμετωπίσεις
5 μύθοι για την ευτυχία που σε μπλοκάρουν