Αν παρακολουθείς posts γονεϊκότητας στα social media, το πιο πιθανό είναι ο αλγόριθμος να σου έχει βγάλει στα προτεινόμενα κάποιο από τα video της εκπαιδευτικού και μητέρας Payal Desai από το New Jersey. Με χαρακτηριστικό στυλ, (την ίδια) καθηλωτική μουσική και βλέμμα γεμάτο νόημα, η Desai παρουσιάζει στα ολιγόλεπτα video της σε Instagram και TikTok μαθήματα που παραδίδει στους γιους της, ώστε να σπάσει τα πιο κοινά στερεότυπα στην ανατροφή των αγοριών. Σε όλα υπάρχει το hashtag #dustyson.
Τι σημαίνει #dustyson
Επίσημος ορισμός δεν υπάρχει ακόμη, αν και στο Urban Dictionary αναφέρονται διάφορες ερμηνείες του dusty που μας βοηθούν να καταλάβουμε τι εννοεί η Desai. Οι περισσότερες επικεντρώνονται σε σεξιστικές συμπεριφορές των αρσενικών και συνήθειες που έχουν να κάνουν με φτωχή υγιεινή και άξεστους τρόπους. Από τα post της συμπεραίνουμε ότι -μεταξύ άλλων- οι #dustysons δεν συμμαζεύουν, δεν κατεβάζουν το καπάκι της τουαλέτας, δεν ετοιμάζουν μόνοι τη βαλίτσα τους, δεν βρίσκουν ποτέ ό,τι ψάχνουν, δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους και δεν στηρίζουν τις επιλογές και επιθυμίες των συντρόφων τους.
Καθαριότητα, οργάνωση, ενσυναίσθηση και αποδοχή είναι τα κύρια θέματα με τα οποία καταπιάνεται η Desai στα 37 μέχρι στιγμής video της, προκειμένου όχι μόνο να πάρει θέση, αλλά να αναλάβει και δράση ενάντια στην τοξική αρρενωπότητα. «Διδάσκοντας το γιο μου τι σημαίνει να μοιράζεσαι τις δουλειές, ώστε η σύντροφός του να μην τις φορτώνεται όλες την Κυριακή» γράφει το κείμενο πάνω στο video όπου πατέρας και γιος διπλώνουν τα φρεσκοπλυμένα, ενώ εκείνη ξαπλώνει στο πάτωμα ξεφυλλίζοντας κάποιο έντυπο. «Η συντροφικότητα είναι 80-20. Κάποιες φορές εγώ κουβαλάω το 80% και εκείνος χαλαρώνει απολαμβάνοντας το 20% και άλλες φορές συμβαίνει το αντίστροφο. Ξέρει πότε χρειάζομαι ένα διάλειμμα κι εγώ προσέχω πότε το έχει εκείνος ανάγκη και… τα παιδιά μας (βλέπουν και κάνουν)» διευκρινίζει στο post που συνοδεύει το video.
Συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες likes στο Instagram και εκατομμύρια views στο Tik Tok, η δημιουργός έχει αποκτήσει το κοινό της, που, όπως φαίνεται από τα σχόλια, θαυμάζει και υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει τα αγόρια της. Φυσικά δεν λείπουν και οι αρνητικές κριτικές, πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στο γεγονός ότι θεωρεί δεδομένη την ετεροκανονικότητα, αφού αναφέρεται συχνά στη συμπεριφορά που θα έχει ο γιος της απέναντι στην κόρη σου. Χωρίς ενδοιασμούς και με ειλικρίνεια εδώ δίνει την απάντησή της σε αυτό, ζητώντας τη γνώμη των άλλων γονιών και σε επόμενο video αναφέρει: «Διδάσκοντας τον γιο μου ότι όχι σημαίνει όχι, ώστε να είναι αυτός ο τύπος ανθρώπου που θα κάνει το παιδί σου να νιώθει ασφάλεια» και πολλά από τα σχόλια επικροτούν την επιλογή της λέξης παιδί αντί για κόρη, που συνήθιζε προηγουμένως.
Αν και η θεματολογία της σε κάποια video… εκτροχιάζεται σε κλισέ του τύπου να μπορεί να αγοράζει η σύντροφός τους σέρουμ αξίας 200$ χωρίς να πρέπει να δικαιολογηθεί γι’ αυτό ή να μάθουν τα αγόρια να απασχολούνται όση ώρα ετοιμάζεται για να βγούνε έξω χωρίς να ρωτάνε εκατό φορές αν είναι επιτέλους έτοιμη, πολλά από τα ζητήματα που αγγίζει αφορούν αναχρονιστικές αντιλήψεις που είναι σημαντικό να αλλάξουν. Video όπως αυτό
που αναδεικνύει τη σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων ή αυτό
που αναφέρεται στην επιλογή χρωμάτων βάσει φύλου λαμβάνουν πολύ ενθαρρυντικά σχόλια, που προμηνύουν ότι έπεται συνέχεια.