Η ενίσχυση ανοσοποιητικού στα παιδιά είναι πολύ σημαντική, καθώς θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες καλύτερα και πιο γρήγορα, ενώ θα μειωθούν οι πιθανότητες να νοσήσουν πιο βαριά. Όλο τον χρόνο η διατροφή των παιδιών πρέπει να περιέχει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αντιοξειδωτικά και superfoods, ώστε οι αποθήκες όλων των βιταμινών να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τους εξωτερικούς κινδύνους (ιούς, λοιμώξεις, βακτήρια, κρυολογήματα κ.ά.).
Ενίσχυση ανοσοποιητικού στα παιδιά: Πώς θα επιτευχθεί;
- Μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές: Τα παιδιά πλέον τρέφονται με πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα κάτι που δεν βοηθά την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βγάλτε τα παιδιά στον ήλιο για 15’ ακόμη και τους χειμερινούς μήνες και ενισχύστε την καθημερινή τους σωματική δραστηριότητα.
- Να τους δίνετε συχνά νερό: Όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχουν παιδιά που απλά, δεν έχουν συνηθίσει να πίνουν νερό.
- Προσθέστε 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια στο διαιτολόγιο τους: Τα παιδιά έχουν ανάγκη την πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και το σίδηρο που τους προσφέρουν τα όσπρια. Προσθέστε τα στις σαλάτες, κάντε τα πουρέ ακόμη και σαν μπιφτέκια (π.χ. φαλάφελ).
- Μην ξεχνάτε τα ψάρια: Ο φώσφορος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συναντάμε στα λιπαρά ψάρια δεν γίνεται να λείπουν από τη διατροφή τους, καθώς κάνουν καλό στην καρδιά, το δέρμα, το ανοσοποιητικό κ.ά.
- Ενισχύστε τη διατροφή τους με προβιοτικά: Το 70-80% του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερο. Έχει αποδειχθεί πως τα προβιοτικά μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης πυρετού, βήχα και καταρροής. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ βελτιώνουν τη χλωρίδα του εντέρου.
Ακόμη κι αν τα παιδιά, παρά τις προσπάθειες σας, δεν έχουν ποικιλία στο διαιτολόγιο τους, μπορείτε με τη συμβολή τ@ παιδιάτρου ή/και διατροφολόγου να εντοπίσετε τις πιθανές ελλείψεις και να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα που θα καλύψει τα κενά τους μέχρι να καταφέρετε να εντάξετε τρόφιμα στη διατροφή τους.