Η αρχική περίοδος μιας ρομαντικής σχέσης που εύστοχα ονομάζεται και περίοδος «μέλιτος» τροφοδοτείται από πόθο, γέλιο, ξεγνοιασιά, ενθουσιασμό και άλλα θετικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, όπως ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, που σε κάνουν να νιώθεις σαν να πετάς στα ουράνια. Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, ούτε καν η πρώιμη ευτυχία μιας νέας σχέσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος του «μέλιτος» μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, με τους έξι μήνες να αποτελούν μία αρκετά τυπική διάρκεια.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψεις για τον εαυτό σου και τ@ σύντροφό σου, αφού έχουν περάσει τα αρχικά στάδια της σχέσης σας. Ενώ η αρχική περίοδος περιλαμβάνει μπόλικο ενθουσιασμό, αυτό που ακολουθεί μπορεί να έχει διαρκή και ευχάριστη δέσμευση και εμπιστοσύνη. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για το πώς αλλάζει η σχέση, όταν η περίοδος του «μέλιτος» τελειώσει.
Μπορεί η σεξουαλική ζωή σας να γίνει λιγότερο ενθουσιώδης
Μπορεί να παρατηρήσεις μια πτώση στη σεξουαλική σας συχνότητα μετά την περίοδο του «μέλιτος». Αλίμονο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο καθώς οι πρώτες στιγμές του πάθους, δηλαδή αυτό που δεν μπορείς να πάρεις τα χέρια σου από πάνω τ@ καταλαγιάζει. Αυτό, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να βάλεις περισσότερη πρόθεση στη σεξουαλική σου ζωή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την εξερεύνηση πιο αισθησιακών ή ερωτικών παιχνιδιών, την πιο οικεία σεξουαλική σου επικοινωνία ή την κλίση σε πιο στοργικές μορφές οικειότητας. Με λίγα λόγια, απλά διασκεδάστε και απολαύστε το!
Παρατηρείς τα ελαττώματα τ@ συντρόφου σου
Αφού περνάς περισσότερο χρόνο με τ@ σύντροφό σου, είναι πιο πιθανό να παρατηρείς τα ελαττώματά τ@ και τυχόν αδύναμα σημεία στον χαρακτήρα του, σε σύγκριση με τον πρώτο καιρό που ήσασταν μαζί και όλα ήταν «τέλεια». Καθώς η περίοδος του «μέλιτος» ξεθωριάζει, αρχίζεις να παρατηρείς μοτίβα συμπεριφοράς, τόσο καλά όσο και κακά.
Ενώ αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να τον γνωρίσεις καλύτερα και να δημιουργήσεις μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση μαζί τ@, μπορεί και να σε πυροδοτούν συναισθηματικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναρωτηθείς γιατί σε ενοχλεί και πώς εσύ ερμηνεύεις αυτές τις συμπεριφορές.
Μπορεί να διαφωνείτε περισσότερο
Είναι γεγονός πως τείνουμε να δείχνουμε την καλύτερη εκδοχή μας στην αρχή των σχέσεων. Μόνο που η καλύτερη δεν συμβαδίζει πάντα και με την πιο αυθεντική. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνεις πίσω σε πράγματα λόγω του ενθουσιασμού σου. Όταν, όμως, η περίοδος του ενθουσιασμού τελειώσει, ίσως αισθανθείς την ανάγκη να μιλήσεις για κάτι που σε ενοχλεί, που χρειάζεσαι στη σχέση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση. Ναι, μπορεί να είναι άβολο, αλλά οι διαφωνίες μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες σύνδεσης και βελτίωσης του τρόπου επικοινωνίας σας.
Μπορεί να βλέπει ο ένας τον άλλον λιγότερο
Όταν ξεκινά μία σχέση είναι πιθανό να έχετε έναν διακαή πόθο να βλέπεστε πολύ συχνά. Αλλά μόλις η περίοδος του «μέλιτος» αρχίσει και ξεθωριάζει, συνειδητοποιείς ότι οι φίλοι σου ή η οικογένειά σου μπορεί να σου λείπουν και να θέλεις να αφιερώσεις και σε εκείνους χρόνο. Το ίδιο, βέβαια, μπορεί να συμβεί και για τον σύντροφό σου. Μην τρομάζεις! Αυτό είναι υγιές και δείχνει ότι ο καθένας έχει τη δική του ζωή εκτός από τη σχέση.
Υπάρχει λιγότερη πίεση για τελειότητα
Το να ερωτεύεστε μπορεί να γίνει πιεστικό αν, για παράδειγμα, αισθανόσουν αγχωμέν@ στα αρχικά στάδια της σχέσης, προσπαθώντας να ενεργείς πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή να ακολουθείς ορισμένους «κανόνες» για να εντυπωσιάσεις τ@ σύντροφό σου.
Αυτό είναι φυσιολογικό αλλά δεν είναι κάτι που χρειάζεται να συνεχίσεις να κάνεις καθώς η σχέση εξελίσσεται, αφού γνωρίζεις περισσότερο τ@ σύντροφό σου, εξοικειώνεσαι περισσότερο μαζί του και δεν νιώθεις την ανάγκη να τον εντυπωσιάσεις.
Νιώθεις ασφάλεια
Ενώ η περίοδος του «μέλιτος» είναι διασκεδαστική και φλερταδόρικη, αυτό που ακολουθεί μπορεί να σου προσφέρει την ευκαιρία να αισθανθείς πραγματικά ασφαλής με τ@ σύντροφό σου. Όταν βρίσκουμε κάποιον με τον οποίο κάνουμε «κλικ» και οι ανάγκες μας ικανοποιούνται, τότε νιώθουμε ασφάλεια. Και αυτό είναι πάντα απαραίτητο συστατικό μίας υγιούς σχέσης, έτσι;