Αρκετοί από εμάς έχουμε μία τάση να προσπαθούμε να διατηρούμε την ηρεμία στις σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, σχεδόν, με κάθε κόστος. Να αποφεύγουμε τα άβολα συναισθήματα στους εαυτούς μας και στους άλλους. Ίσως να σκέφτεσαι πως αν δεν πεις στ@ σύντροφό σου ότι κάτι σε ενοχλεί, απλά θα ξεχαστεί, θα προχωρήσουμε και όλα θα είναι εντάξει. Αλλά το κόστος της αποφυγής, εκτός από την πικρία και τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται και καταπιέζονται, είναι η αληθινή σύνδεση.

Κι αν σου έλεγα ότι η τάση σου να αποφεύγεις τις συγκρούσεις, τελικά, σου κλέβει ευκαιρίες για σύνδεση;

Συχνά πιστεύουμε ότι οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις μέσα σε μία σχέση είναι κάτι κακό ή λάθος. Πράγματι, είναι άβολες. Οπότε, θα προτιμούσαμε να κρατήσουμε την άποψή μας και τις σκέψεις μας για τον εαυτό μας, αντί να τις μοιραστούμε με τους ανθρώπους μας και να ρισκάρουμε την αντίδρασή τους. Ακόμα και οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά μας και μας ξέρουν πολύ καλά, ίσως δεν βλέπουν τον πιο αυθεντικό εαυτό μας. Γιατί φοβόμαστε να πούμε ό,τι στ’αλήθεια νιώθουμε.

Φυσικά, πάντα οι δικές μας σκέψεις δημιουργούν τα συναισθήματά μας και δεν μιλάμε για συναισθηματικά ξεσπάσματα, όπου συνήθως κατηγορούμε τους άλλους για το πώς εμείς νιώθουμε και έπειτα απαιτούμε να διορθώσουν την κατάσταση για εμάς. Αντιθέτως, μιλώ για τη γενναιότητα που χρειάζεται να μοιραστούμε την αυθεντική εμπειρία μας. Αυτό σκέφτομαι και αυτό νιώθω. Και ξέρω πως μπορεί να είναι άβολο για σένα να το ακούσεις, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου.

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις μπορούν να αποτελέσουν απίστευτες ευκαιρίες για σύνδεση σε ένα βαθύτερο επίπεδο με τ@ σύντροφό σου. Ας επισημάνουμε, ξανά, πως δεν μιλάμε για τσακωμούς που υπάρχει λεκτική ή σωματική βία. Αλλά, αν πάντα αποφεύγεις αυτές τις άβολες στιγμές, αντί να τις καλωσορίζεις με ανοιχτή περιέργεια, ενσυναίσθηση και… ομαδικό πνεύμα χάνεις την πιο αυθεντική σύνδεση που σου διαθέτει η σχέση σου αυτή τη στιγμή.

Εσένα, άραγε, η αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων τι σου κοστίζει στις σχέσεις σου;