Η απώλεια της «σπίθας» σε μια μακροχρόνια σχέση είναι αναπόφευκτη, αλλά με δεδομένο ότι κάθε σημαντική σχέση χρειάζεται καθημερινή αμοιβαία φροντίδα και προσπάθεια, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να αναζωπυρώσεις τη «σπίθα» μεταξύ σας.  Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το πού βρίσκεστε στο φάσμα της μακροχρόνιας σχέσης, οι παρακάτω 5 προτάσεις θα σου δώσουν έμπνευση για να δώσετε μία νέα πνοή στο μεταξύ σας μοίρασμα, οποιαδήποτε στιγμή.

1. Έχεις μακροχρόνια σχέση; Δοκιμάστε κάτι καινούριο

Οι σχέσεις «μπαγιατεύουν», όταν οι συνήθειες και οι ρουτίνες είναι (κυριολεκτικά) ο κανόνας. Επομένως, δοκιμάστε κάτι νέο για να δείτε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας με διαφορετικό πρίσμα. Είτε δοκιμάσετε κάτι καινούριο στη σεξουαλική επαφή σας, είτε αποφασίσετε να δοκιμάσετε φαγητό από ένα νέο εστιατόριο, το οτιδήποτε «νέο» (μεγάλο ή μικρό) θα επαναφέρει εκείνα τα ερωτικά συναισθήματα που είχατε όταν βιώνατε τα πάντα για πρώτη φορά με τον/τη σύντροφό σας.

2. Στη μακροχρόνια σχέση χρειάζεται να επικοινωνείς και συναισθήματα που δεν είναι «σ’ αγαπώ»

Το «σ’ αγαπώ» είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πείτε ποτέ ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι είναι κάτι που λέτε συχνά ο ένας στον άλλο, είτε πριν κλείσετε το τηλέφωνο είτε πριν κοιμηθείτε. Η φράση μπορεί να μην καταγράφει τα ίδια συναισθήματα θαυμασμού και σύνδεσης που είχαν στην αρχή, επομένως μεταδώστε διαφορετικά θετικά συναισθήματα που δεν είναι αγάπη, όπως η ευγνωμοσύνη, η εκτίμηση και ο θαυμασμός. Δοκιμάστε: «Είμαι τόσο περήφανος για σένα», «Είμαι τόσο ευγνώμων για σένα» ή «Σημανείς τόσα πολλά για μένα».

3. Κάνε ένα πράγμα που θέλεις να κάνει ο/η σύντροφός σου

Η ουσία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις είναι ότι πρέπει να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις, όχι να περιμένεις να συμβεί. Αν θέλεις ο/η σύντροφός σου να είναι πιο ρομαντικός, τότε να είσαι πιο ρομαντική. Τελικά, αυτό που πραγματικά θέλεις είναι μια πιο ρομαντική σχέση, και μάντεψε τι; Μπορείς να το κάνεις μόνη σου. Εάν φέρεις λουλούδια στο σπίτι ή κάνεις κομπλιμέντα στον άλλον, θα αρχίσει να του γίνεται συνήθεια, ώστε να κάνει το ίδιο για εσένα. Εάν θέλεις ο σύντροφός σου να είναι καλύτερος ακροατής, δώσε του την πλήρη προσοχή σου και κάνε του ερωτήσεις, ώστε να αισθάνεται ότι τον ακούς.

4. Δείξε την αγάπη σου στη μακροχρόνια σχέση με τη γλώσσα αγάπης του/της συντρόφου σου

Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχεις ακούσει αρκετά για τις γλώσσες αγάπης, αλλά πόσο συχνά το εξασκείς πραγματικά με τον σύντροφό σου; Εάν η γλώσσα αγάπης του είναι οι πράξεις φροντίδας, τακτοποίησε εσύ μια αγγαρεία που μισεί εκείνος, χωρίς να χρειαστεί να στο ζητήσει ή εάν χρειάζεται περισσότερες «λέξεις επιβεβαίωσης», γράψε μια ερωτική επιστολή ή αν χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο, προγραμματίστε μια ξεχωριστή βραδιά μαζί κ.ο.κ.

5. Φίλησέ τον/τη σύντροφό σου σε μια απροσδόκητη στιγμή

Σε μια μακροχρόνια σχέση, ακόμη και η οικειότητα και το σωματικό άγγιγμα γίνονται ρουτίνα: ένα φιλί για αντίο, σεξ κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο κ.ο.κ. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη ρουτίνα. Στην πραγματικότητα, ένα από τα καλύτερα πράγματα είναι η άνεση, αλλά προσπάθησε να διατηρήσεις τη «σπίθα» ζωντανή δίνοντας ένα παθιασμένο φιλί, ενώ μαγειρεύετε στην κουζίνα ή ένα απροσδόκητο φιλί στο μάγουλο, ενώ παρακολουθείτε Netflix.