Η ικανότητά σου να κάνεις παύση και να συλλογίζεσαι πριν απαντήσεις σε κάτι που ο/η σύντροφός σου έκανε ή είπε και σε πυροδότησε συναισθηματικά είναι μία σχεσιακή «υπερδύναμη» (εννοείται πως δεν μιλάμε για λεκτική ή σωματική βία). Όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε, το σύστημα επιβίωσης μας ενεργοποιείται και μπορούμε πολύ εύκολα να χάσουμε την πρόσβαση στη λογική και την ενσυναίσθηση. Σπάνια, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε καλά μία κατάσταση.

Η ανάπτυξη στη σχέση, όμως, συμβαίνει τη στιγμή που μπορείς να πατήσεις παύση και να αναπνεύσεις, αντί να βγεις στην άμυνα ή να ξεσπάσεις τον πόνο σου στ@ σύντροφό σου. Αντί, λοιπόν, να κάνεις ό,τι συνηθίζεις, την επόμενη φορά που θα πυροδοτηθείς συναισθηματικά στη σχέση σου, πριν απαντήσεις, δοκίμασε να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Τι ιστορία λέω στον εαυτό μου για αυτό που συμβαίνει τώρα;
  2. Σε αυτή τη στιγμή, σε αυτό το μέρος, με αυτόν τον άνθρωπο, χρειάζεται αυτή η απάντηση;
  3. Έχω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι για να δικαιολογήσω την αντίδρασή μου ή κάνω υποθέσεις;
  4. Η αντίδρασή μου θα με φέρει στ’αλήθεια πιο κοντά σε αυτό που χρειάζομαι;
  5. Μπορώ να δώσω στ@ σύντροφό μου το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, πριν καταλήξω στη χειρότερη ερμηνεία της συμπεριφοράς τ@;

Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, η διαδικασία της επιβράδυνσης και της αυτο-διερεύνησης, επιτρέπει στο σύστημά σου να ηρεμήσει και να προσκαλέσει τον λογικό νου στη διεργασία / επεξεργασία της συμπεριφοράς που σε πυροδότησε συναισθηματικά. Και από εκεί, σίγουρα μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο και για τους δυο σας.