Όταν ερωτευόμαστε ένα άτομο (ή απλά μας αρέσει πάρα πάρα πολύ) πιθανότατα κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, με σκοπό να προσεγγίσουμε το έτομο του ενδιαφέροντος μας και να έρθουμε πιο κοντά του. Θα έχεις παρατηρήσει γαι παράδειγμα ότι όταν κάποι@ σου αρέσει και ξέρεις τα στέκια τ@, αυτά γίνονται και δικά σου στέκια με την ελπίδα να τ@ δεις εκεί. Ακόμη και αν τα μέρη αυτά εσένα δεν σου αρέσουν πραγματικά.

Ο έρωτας και ο ενθουσιασμός για ένα άτομο που σου αρέσει μπορεί να σε ανεβάσει ψυχολογικά. Αλλά όπως σε ανεβάζει, μπορεί απότομα και να σε ρίξει. Να σου δημιουργήσει ανησυχία, άγχος αλλά και ένα περίεργο αίσθημα στενοχώριας και μελαγχολίας.

Κι όμως, υπάρχουν λόγοι που αισθάνεσαι έτσι.

Τι συμβαίνει στο μυαλό σου όταν σου αρέσει κάποιος

Τα αισθήματα που βιώνεις όταν σου αρέσει ένα άτομο ευθύνονται σε μια ποικιλία χημικών αντιδράσεων. Όλα ξεκινούν με την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης. Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που σχετίζεται με τη ρομαντική και σεξουαλική έλξη. Μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή και ορμόνης που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη συγκέντρωση και στον ενθουσιασμό, που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, γεγονός που σε οδηγεί να αισθάνεσαι πιο συγκεντρωμένη σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο άτομο του ενδιαφέροντος σου. Έτσι, αν δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάποι@ παρά τις προσπάθειες σου, ευθύνεται ο ωκυτοκίνη.

Στο σώμα μας αυτό μεταφράζεται σε ερυθρότητα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα μας διαστέλλονται. Αν έχεις νιώσει ποτέ ότι ένας παθιασμένος έρωτας ελέγχει τις πράξεις σου είναι επειδή η ντοπαμίνη σε κάνει να ξεμυαλίζεσαι για τον έρωτα. Η ντοπαμίνη μπορεί να μας παρακινήσει να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Στην περίπτωση ενός φλερτ, μπορεί να θες να βρίσκεσαι κοντά στο πρόσωπο του πόθου σου, επειδή το σώμα σου θέλει να διατηρήσει αυτή την ευφορία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γιατί όμως δεν αισθανόμαστε καλά;

Αφού λοιπόν η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη είναι συνδεδεμένες με ευχάριστα συναισθήματα γιατί δεν αισθανόμαστε καλά όταν είμαστε ερωτευμένοι; Για αυτό είναι υπεύθυνες η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Η αυξομείωση των επιπέδων σεροτονίνης μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις της διάθεσης. Η αμυγδαλή, δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τη συναισθηματική επεξεργασία, γίνεται πιο ενεργή, όταν έχουμε ένα νέο φλερτ, καθώς η νέα γνωριμία συνδυάζεται με αβεβαιότητα και φόβο για πιθανή απόρριψη. Αυτό σε κρατά σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και άγχους.

Είναι πιθανό να απελευθερώσεις ορμόνες όπως η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες. Αν έχεις αναπτύξει ποτέ ένα φλερτ που διαταράσσει την προσοχή και τη συγκέντρωση σου ή σου προκαλεί δυσκολία στον ύπνο και απώλεια όρεξης, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος.

Γιατί δε μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας;

Οι χημικές αντιδράσεις και ο φόβος της απόρριψης μπορεί να είναι τόσο έντονα σαν ένας καταρράκτης, τόσο πολύ που δεν είναι βιώσιμα! Αν ο οργανισμός μας αισθάνεται αυτά τα συναισθήματα 24 ώρες το 24ωρο, μπορεί να εξαντληθούμε. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι τόσο έντονα που μπορεί να μας κάνουν ακόμα και να ζαλιστούμε. Θέλουμε να μάθουμε ποια τραγούδια, φαγητά, σειρές, αθλήματα και άλλα ενδιαφέροντα αρέσουν στο φλερτ μας, ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε μαζί του, να έρθουμε σωματικά πιο κοντά.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν το άτομο που μας ενδιαφέρει δεν είναι φυσικά κοντά μας, μπορεί να νιώθουμε την ανάγκη να παραμείνουμε συνδεδεμένοι μαζί του με κάποιον τρόπο. Δηλαδή κάνουμε οτιδήποτε για να διατηρήσουμε αυτά τα συναισθήματα σε επανάληψη στο σώμα μας. Όλα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί είναι πιο πιθανό να κάνεις… περίεργα πράγματα, όπως να δεις όλα τα posts που έχει μοιραστεί στο Facebook, ναι ακόμη και από το 2009, όταν μια πιο σταθερή ψυχολογικά εκδοχή σου απλά δεν θα αφιέρωνε ποτέ ολόκληρες ώρες για να τα αναλύσει όλα αυτά.

Εστιάζοντας τόσο έντονα σε αυτό το άτομο, μπορεί να προκαλέσεις αλλαγές στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σου. Μπορεί να απελευθερώνεται περισσότερη ντοπαμίνη κάθε φορά που σκέφτεσαι ή αλληλεπιδράς με το άτομο που έχεις ερωτευτεί και αυτό να οδηγεί σε αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις, κάνοντάς σε να αισθάνεσται ευδιάθετη ή αγχωμένη. Όσο περισσότερο τ@ σκέφτεσαι, τόσο πιο έντονα είναι πιθανό να γίνουν τα συναισθήματά σου.