Κάθε σχέση ξεκινά με χαρά κι ενθουσιασμό. Τα πράγματα στην αρχή είναι πιο ανάλαφρα κι εύκολα. Το γέλιο, η χαρά, η ανυπομονησία, ο ρομαντισμός, το καρδιοχτύπι ενισχύουν την ερωτική ατμόσφαιρα και διευκολύνουν τη διατήρηση της φλόγας μέσα στη σχέση. Ακολουθούν τα συναισθήματα της οικειότητας και της ασφάλειας που ισορροπούν και σταθεροποιούν τη σχέση.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός και το ζευγάρι εξοικειώνεται και χαλαρώνει από την ένταση και τον ενθουσιασμό της αρχής αυτή η αστείρευτη χαρά στο όνομα της συνήθειας αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί και να έρχεται η μονοτονία και η πλήξη. Η χαρά είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους ανθρώπους καθώς μας τροφοδοτεί, μας ανανεώνει, μας κινητοποιεί και μας κρατά ενεργούς στο παιχνίδι της ζωής.

Γι’ αυτό, αν επιθυμείς η σχέση σου να αποτελεί πηγή ενέργειας και χαράς κι όχι μιζέριας και πλήξης τότε κάνε τη χαρά και πάλι προτεραιότητα στη συντροφική σου σχέση.

3 απλά βήματα για να έρθει και πάλι η χαρά στη σχέση σας:

  1. Πρώτα βρες τι δίνει χαρά σε εσένα: Για να μπορέσεις να ανανεώσεις τη σχέση σου χρειάζεται να ξαναβρείς τη χαρά με τον εαυτό σου και τη ζωή σου. Όσο μεγαλώνουμε αλλάζουν και τα πράγματα που μας δίνουν χαρά. Γι’ αυτό, χρειάζεται να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά σε αυτή τη φάση της ζωής σου. Σκέψου τι είναι αυτό που απολαμβάνεις να κάνεις, τι σε κάνει να ξεχνιέσαι και να χαίρεσαι σαν παιδί. Κράτα μια λίστα με τις ιδέες σου και ξεκίνα να δοκιμάζεις.
  2. Δημιουργήστε ρουτίνες χαράς με τ@ σύντροφο σου: Κάντε πράγματα που σας διασκεδάζουν. Δοκιμάστε νέα χόμπι, νέες δραστηριότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά (φτιάξτε αστεία βίντεο στο TikTok, γελάστε με την καρδιά σας, δείτε κωμωδίες, παίξτε παιχνίδια, τραγουδήστε, χορέψτε, πηγαίντε σε συναυλίες, κάντε μικρές αποδράσεις, βγάλτε φωτογραφίες, παίξτε μπουγέλο κ.ά.). Ξυπνήστε τη φαντασία σας και βρείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να περνάτε καλά σαν ζευγάρι.
  3. Επικοινωνήστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας: Μιλήστε ανοιχτά με τ@ σύντροφο σας για τις επιθυμίες σας, για όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που θέλετε να βιώσετε μέσα στη σχέση σας. Η χαρά -εκτός από τις ευχάριστες δραστηριότητες- έρχεται και μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία των προβληματισμών, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Όταν γίνεται αυτό το μοίρασμα ενισχύεται το συναισθηματικό δέσιμο και τα πράγματα βελτιώνονται προς το καλύτερο και για τους δύο.

Μια σχέση θέλει φροντίδα και ανανέωση. Κάντε τη χαρά πυξίδα και αναθερμάνετε τη σχέση σας.