Ενθουσιασμός, χαρά, ευτυχία, έρωτας, πληρότητα, ολοκλήρωση, άγχος για το μέλλον… όλα αυτά μπορούν να περιγράψουν όσα νιώθεις μέσα σε μια υγιή, χαρούμενη σχέση. Όσο δυνατό συναίσθημα κι αν είναι ο έρωτας τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την αίσθηση της πληρότητας. Αυτό που έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου και μπορείς να πεις ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής σου και ότι σε ολοκληρώνει.

Δεν αποκλείεται το άτομο αυτό να είναι πράγματι ο άνθρωπος της ζωής σου, όμως δεν αποκλείεται μερικούς μήνες ή χρόνια μετά αυτό το συναίσθημα να αρχίσει να ξεθωριάζει και να αισθανθείς πως η αυτή η σχέση δεν σε γεμίζει πια. Τότε όλα μπερδεύονται στο κεφάλι σου. Το ποια είναι η καλύτερη απόφαση για εσένα και τ@ σύντροφό σου είναι αβέβαιο και εύχεσαι να μπορούσε κάποιος να σου δώσει λύσεις στα διλήμματα σου. Λύσεις μπορεί να μην έχω να σου δώσω, μπορώ όμως να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις το τοπίο μέσα σου και να πάρεις τις κατάλληλες αποφάσεις.

Κατανόησε γιατί νιώθεις έτσι

Όπως στα περισσότερα προβλήματα στη ζωή, αν όχι όλα, το πρώτο βήμα προς την επίλυση είναι η αναγνώριση και η κατανόηση. Αναρωτήσου ποιος είναι ο λόγος που αισθάνεσαι αυτό το κενό στη σχέση σου. Μερικοί από τους λόγους μπορεί να είναι:

Βρίσκεστε σε μια δύσκολη περίοδο

Μπορεί να αισθάνεσαι αυτό το κενό διότι ο/η σύντροφός σου διανύει μια πολύ πιεστική περίοδο στη δουλειά ή γενικότερα δεν σου δίνει την προσοχή που αναζητάς και αυτό σε γεμίζει ανασφάλεια. Όμως, χρειάζεται να κατανοήσεις αν πρόκειται απλά για μια περίοδο ή κάτι περισσότερο, όπου το άλλο άτομο δεν μπορεί να προσφέρει στη σχέση σας την ενέργεια που απαιτείται.

Είχες «τυφλωθεί» από έρωτα

Αν δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα σας και τη ζωή σας κι εσύ αισθάνεσαι έτσι, αξίζει να αναζητήσεις μέσα σου τον λόγο. Μήπως με το πέρας του χρόνου «έσβησε» ο έρωτας και βλέπεις χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του που, τελικά, δεν σου ταιριάζουν;

Έχετε εξελιχθεί σε διαφορετικά άτομα

Αν η σχέση σας είναι μακροχρόνια δεν είναι απίθανο να έχετε μεγαλώσει και να έχετε εξελιχθεί σε δύο εντελώς διαφορετικά άτομα με άλλα θέλω και πιστεύω. Όλοι αλλάζουμε και όλων οι πεποιθήσεις και οι βλέψεις για τη ζωή διαφοροποιούνται. Όπως δεν μπορείς να είσαι φίλη με την κολλητή σου από το προνήπιο, όσο κι αν την αγαπάς, γιατί απλώς είστε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο και με τη μακροχρόνια σχέση σου.

Τι μπορείς να κάνεις; Συζήτησέ το

Επόμενο βήμα, αφού έχεις αναγνωρίσει την πηγή των συναισθημάτων σου, είναι η συζήτηση. Είναι πολύ πιθανό αν αισθάνεσαι έτσι να έχει παρόμοια συναισθήματα και ο/η σύντροφός σου. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η έλλειψη επικοινωνίας να σας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Μίλα με το άλλο άτομο και επικοινώνησέ του τα συναισθήματα σου. Η συζήτηση θα κάνει αφενός τ@ σύντροφό σου να κατανοήσει τι βιώνεις, με ποιον τρόπο και γιατί, και αφετέρου θα σβήσει όλες τις δικές σου αμφιβολίες και θα δουλέψετε παρέα για να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Το χειρότερο πιθανό σενάριο, είναι μετά από την κουβέντα να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η σχέση αυτή δεν γεμίζει κανέναν από τους δύο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό μπορεί να φέρει το τέλος της σχέσης. Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι καλύτερο να βγαίνεις από μια σχέση που δεν σε γεμίζει και δεν θα βελτιωθεί από το να πιέζεις τον εαυτό σου να παραμείνει με ένα άτομο απλά και μόνο επειδή το αγαπάς.

Αν όμως μετά τη συζήτηση σας έχετε καταλήξει ότι αυτή είναι μια σχέση για την οποία θέλετε και αξίζει να παλέψετε, τότε μπορείτε μαζί να προσπαθήσετε να επαναφέρετε τη σπίθα μεταξύ σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό;

Θυμηθείτε παλιές σας αναμνήσεις

Κοιτάξτε φωτογραφίες, βίντεο και ό,τι άλλο έχετε κοινό για να μπορέσετε να αναβιώσετε αυτές τις στιγμές και να νιώσετε και πάλι τον έρωτα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε χόμπι και δραστηριότητες που αρέσουν και στους δύο, ώστε να περάσετε καλά και να αναζωπυρώσετε το πάθος και πάλι στη σχέση σας.

Φέρτε την ευγνωμοσύνη στη σχέση σας

Προσπαθήστε καθημερινά να δείχνετε ευγνωμοσύνη ο ένας για τον άλλον. Υπενθύμισε στ@ σύντροφό σου όλα αυτά τα οποία κάνει για σένα και είσαι ευγνώμων, ακόμη κι αν είναι κάτι μικρό. Η αναγνώριση των προσπαθειών σας μπορεί να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα αγάπης και εκτίμησης.

Γίνετε ρομαντικοί

Μην υποτιμάς την δύναμη του ρομαντισμού. Μιλήστε γλυκά ο ένας στον άλλον, βγείτε ραντεβού, κάντε ό,τι γλυκανάλατο μπορείτε να σκεφτείτε. Όλα αυτά μπορούν να αναθερμάνουν το πάθος και να τη βελτιώσουν.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Η βοήθεια ενός επαγγελματία είναι πάντα η βέλτιστη λύση. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να γίνεται και σε υγιείς σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα προς επίλυση. Είναι απλά ένας πολύ καλός τρόπος να ωριμάσετε συναισθηματικά παρέα και να έχετε μια πολύ καλή σχέση και επικοινωνία. Ζητώντας επαγγελματική βοήθεια μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες η σχέση σας να ξεπεράσει το πρόβλημα που έχει και να εξελιχθεί.